CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Amintiri >  

PODUL ZBURĂTOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PODUL ZBURĂTOR 
  
Cu peste 30 de ani în urmă, de pe locul în care se află azi „Gara mică” începea o pasarelă suspendată pe un schelet metalic, podită cu scânduri, care traversa liniile de cale ferată, asigurând accesul pietonal spre zona industrială a oraşului, în dreptul fostei întreprinderi „Armătura”. 
  
Construită în prima decadă a secolului XX, pasarela era cunoscută printre clujeni, sub numele de „Podul zburător”, nume pe care şi-l merita cu prisosinţă, dată fiind înălţimea şi priveliştea pe care o oferea, până la Fabrica de încălţăminte Herbak spre est, respectiv Triajul, 16 Februarie şi Depoul de locomotive, spre vest. Copil fiind, eram în stare să petrec ceasuri întregi pe acel pod, plimbându-mă pe deasupra garniturilor de tren care tranzitau gara Cluj. Mă fascinau giganticele locomotive Malaxa 142 sau Reşiţa 230, cu roţile lor uriaşe şi cu coşurile prinse în inele nichelate prin care ţâşneau vălătuci de fum negru. Şi azi, parcă mai aud ropotul paşilor muncitorilor, pe scândurile podului, grăbiţi să intre sau să iasă din schimb. 
  
Acum, Podul Zburător e de domeniul trecutului. El mai „trăieşte” doar în amintirea celor care l-au utilizat, iar imaginea i se estompează în negura timpului. A fost cândva un pod… a fost... aşa precum cum a fost şi industria clujeană. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PODUL ZBURĂTOR / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1652, Anul V, 10 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!