CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

MACHETA DIN VITRINĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MACHETA DIN VITRINĂ 
  
Cu mai bine de jumătate de secol în urmă, un mare eveniment era aşteptat a se produce la Cluj. Era vorba despre inaugurarea primelor trasee ale transportul public, deservite de troleibuze româneşti. 
  
Uzina Tudor Vladimirescu îşi începuse producţia pe la finele anului 1958, dar numai Bucureştiul, urmat de Braşov şi Constanţa au beneficiat, la început, de noile mijloace de transport. Abia prin ‘62, a venit şi rândul Clujului. 
  
Pe strada Doja, azi regele Ferdinand, între Biserica Evanghelică şi fostul magazin Universal unde se află acum Galeria Ferdinand, în vitrina actualei agenţii Loto, fusese amplasată o macheta întruchipând un traseu electrificat. Un troleibuz roşu se învârtea, intermitent, pe circumferinţa generată de stâlpii ce susţineau linia de contact. Spectacolul era uluitor. Cu mare greutate, ba chiar şi de-a buşelea, mă strecuram prin mulţimea adunată în faţa vitrinei, până la pervazul acesteia. Seară de seară, stăteam cu nasul lipit de geamul ei, puternic luminat. 
  
Macheta din vitrină devenise punctul de atracţie al oraşului. Se discuta cu aprindere, încredere şi nerăbdare, despre noul mijloc de transport. Se lansau ipoteze despre traseele acestuia, despre staţii şi despre capetele de linii. Toată lumea auzise câte ceva, „din surse sigure”, şi fiecare voia să comunice celorlalţi vestea aflată. 
  
Seară de seară, prin mulţimea de curioşi şi de gură cască din fața vitrinei, mama îşi făcea loc cu mare greutate, pentru a mă lua acasă. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
MACHETA DIN VITRINĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1645, Anul V, 03 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!