CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

CULTURA DE MASĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CULTURA DE MASĂ 
  
Mass-media nu a fost întotdeauna ceea ce este astăzi. Acum, e firesc să deschizi calculatorul, să accesezi site-urile de ştiri ca să afli „cum merge ţara”. Dacă nu ai timp dimineaţa – imediat după ce te trezeşti – este suficient să porneşti radioul maşinii în drum spre serviciu ca să fii în temă cu ultimele evenimente politice, sociale sau ecomomice atât interne cât şi externe. Dar pentru oamenii României Populare din a doua decadă a secolului XX, lucrurile nu erau atât de simple. Ştirile se aflau, cu precădere, din puţinele ziare centrale şi locale care exprimau punctul de vedere guvernamental. Treptat au apărut radiourile, iar apoi televizoarele. Cu toate acestea sistemul de „informare şi educaţie în masă” funcţiona foarte bine. 
  
Afişele şi difuzoarele montate pe turnurile de afişaj îţi dădeau de veste despre principalele evenimente culturale, economice şi politice. De asemenea, pentru buna informare a cetăţenilor, filmele care rulau la numeroasele cinematografe ale epocii erau precedate de jurnale de ştiri, de circa 10 minute. Însă, pe lângă toate acestea, municipalitatea mai găsise un mijloc de culturalizare a maselor, prin intermediul proiecţiilor în aer liber. Acestea se realizau periodic, în Piaţa Libertăţii – actuala Piaţă a Unirii. Un ecran de pânză, fixat pe un cadru metalic imens, amplasat pe acoperişul clădirii din stânga sediului Băncii Naţionale a României, dădea posibilitatea cetăţenilor aflaţi pe explanada ansamblului monumental Matia Corvinul, să se pună la curent cu ultimele noutăţi. 
  
Un cadru similar celui utilizat pentru ecranul de proiecție – destinat de această dată numelui firmei, al patronului, sau al vreunei reclame luminoase – poate fi văzut și astăzi pe acoperişul clădirii la parterul căreia se află Cofetăria Carpaţi. În 1936, pe cadrul respectiv, o reclamă luminoasă, cu litere de-o șchioapă promova un produs al fabricii brașovene „Schmollpasta”. Este vorba despre „Schmoll”, unsoarea cauciucată pentru piele. 
  
Scurt metrajele din acea vreme prezentau diverse teme de interes social şi economic, cum ar fi sănătatea, circulaţia rutieră sau ultimele realizări ale industriei şi agriculturii socialiste. Paradoxal, deşi jurnalele premergătoare filmelor din cinematografe mi se păreau plictisitoare, agasante şi interminabile, cele din piaţă mă atrăgeau ca un magnet. Chiar dacă ştiam că documentare respective sunt difuzate sporadic – după un program cunoscut doar de către organizatorii proiecţiilor – totuşi, în fiecare după amiază, îl sâcâiam pe tata cu cererile şi rugăminţile mele: 
  
– Hai să mergem la Matei! (adică la monumentul lui Matia Corvinul). Am auzit la grădiniţă că astăzi este film în piaţă! 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CULTURA DE MASĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1638, Anul V, 26 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!