CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

LA PLIMBARE PRIN ORAŞ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LA PLIMBARE PRIN ORAŞ 
  
Sătul de politică, de vicisitudinile traiului de zi cu zi într-o Românie confruntată cu o nesfârşită criză şi cu „măsurile” de combatere a ei, am decis să trag o raită prin centrul urbei şi să privesc cu încredere înainte, pentru că „înainte” era, într-adevăr, mai bine. Aşadar, golit de gândurile prezentului, pornesc spre est, spre Piaţa Unirii, urmând firul medievalei „uliţe a Fânului”, cunoscută azi drept strada Napoca. 
  
La intrarea în piaţă, pe partea dreaptă, la intersecţia cu strada Universităţii, clădirea fostului hotel Continental îmi aminteşte de primul Pepsi pe care l-am savurat în copilărie şi de ţigările americane de contrabandă pe care, mai târziu – adolescent fiind – le procuram „pe sub mână”, de la chelnerii restaurantului aflat la parterul hotelului. Peste drum, clădirea palatului primei Societăţi de Asigurare, în care a funcţionat „Librăria Universităţii”, mă îndeamnă să fac un popas în faţa vitrinelor de la parter. Mă opresc, rememorând ceasurile de desfătare petrecute printre rafturile cu cărţi, când – elev fiind – răscoleam „Biblioteca şcolarului”, în căutarea „lecturilor obligatorii” pentru vacanţa de vară. Mă smulg din reverie şi plec mai departe. Las în dreapta vechea Primărie – fosta „casă a consiliului” – şi ajung pe latura estică a pieţei. La intersecţia acesteia cu Bulevardul Eroilor se află casa Wolphard-Kakas. Înainte de 1989, la parterul ei funcţionase librăria „George Coşbuc”. De aici, în fiecare toamnă, părinţii îmi cumpărau „rechizitele” necesare noului an şcolar. 
  
Puţin mai la nord, palatele statusului romano-catolic mărginesc strada Iuliu Maniu – fosta „6 Martie” sau „strada în oglindă” – stradă care se revarsă la est în Piaţa Avram Iancu, lângă Catedrala metropolitană ortodoxă.(Srtada Iuliu Maniu este supranumită „strada oglindă”, datorită celor două palate ale statusului romano-catolic ce o mărginesc la capătul vestic, construite identic, părând a se privi în oglindă.) 
  
În continuarea palatelor statusului romano-catolic, se află palatul Bánffy, în curtea căruia – prin 1960 – fusese cinematograful Progresul, punct de atracţie deosebită pentru populaţia muncitorească a Clujului. Lipit de el, Hotel Melody veghează cu turnul său piaţa şi Calea Regele Ferdinand, privind până spre Piaţa Mihai Viteazul, aflată la câteva minute de mers pe jos. 
  
Trec apoi pe partea nordică a pieţei, spre vest, pe lângă Muzeul farmaciei, pe lângă casa Filstich-Kémény care emană încă amintirea poveştilor de groază legate de Ana şi Elisabeta Báthory. Urmează apoi clădirea care a adăpostit „Asociaţia Meseriaşilor din Cluj”. În vremea copilăriei mele, la parterul clădirii fusese cinematograful „Timpuri noi”. Azi, o sală de jocuri de noroc a luat locul vechiului cinematograf. Las în urmă amintirea nenumăratelor filme pe care le-am vizionat aici şi ajung la colţul de nord-vest al pieţei – la intersecţia acesteia cu strada Memorandumului şi strada Matia Corvinul. Spre vest, perspectiva se deschide spre fostul palat Reduta – azi Muzeul Etnografic al Transilvaniei – vegheat de turnul în care funcţionase un orologiu până în primii ani ai secolului XX, şi spre palatal Primăriei situat la intersecţia căii Moţilor cu strada Petru Maior. Spre sud, la capătul străzii care îi poartă numele, dintr-o piaţetă pavată cu macadam, priveşte spre forfota pieţei centrale casa în care s-a născut celebrul rege Matia Corvinul. 
  
Trec strada, pe latura vestică a Pieţei Unirii. Depăşesc ansamblul de clădiri aparţinând parohiei romano-catolice şi şi mă opresc în faţa gangului prin care strada Ioan Bob se strecoară spre vest spre biserica şi şcoala cu acelaşi nume, şcoală care mi-a adus pentru prima data lumina cărţii. Zăbovesc câteva momente privind silueta bisericii episcopului Ioan Bob. Inevitabil, amintirile primilor ani de şcoală mă năpădesc, purtându-mă înapoi în timp, spre o lume demult dispărută. Parcă mă văd aievea, ieşind din curtea bisericii, cu ghiozdanul în spate, rupând-o la fugă spre gangul care se deschide în Piaţa Unirii, în dreptul bisericii Sfântul Mihail şi a statuii ecvestre a regelui Matia. Cu un zâmbet nostalgic şi cu un oftat uşor, pornesc mai departe. Trec de palatele Wass, Jósika şi Rhédey, cu gândul ca după un tur al pieţei să fac un scurt popas, de o ţigară, pe o bancă – aşa... doar pentru a-mi „limpezi” privirea şi a-mi prelungi clipele de linişte şi pace – în vecinătatea bisericii şi a ansamblului monumental Matia Corbinul, care domnină centrul Pieţei Unirii şi stăpânesc punctul „0” al municipiului. 
  
Însă nu apuc să îmi duc planul la îndeplinire, căci din reveria amintirilor, m-a deşteptat, brutal, un vechi amic: 
  
– Salut! Ce mai faci? – mă întreabă omul, bucuros de revedere. 
  
– Bine, mulţumesc – răspund eu şi dau să-mi văd de drum. Dar el, curios, continuă să mă chestioneze punându-mi întrebarea emblematică a acestor timpuri: 
  
– Mai lucrezi sau eşti şomer? 
  
Praful s-a ales de liniştea sufletească ce mă învăluise preţ de câteva minute. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
LA PLIMBARE PRIN ORAŞ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1622, Anul V, 10 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!