CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

IOAN-ADRIAN TRIFAN - VIRTUŢILE JURNALULUI LIRIC DE VICTOR RUSU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IOAN-ADRIAN TRIFAN - VIRTUŢILE JURNALULUI LIRIC DE VICTOR RUSU 
  
Numele tânărului poet Adrian Trifan s-a impus în memora cititorilor iubitori de poezie, în urma apariţiei a nu mai puţin de trei volume de versuri sub semnătura sa: „De dorul dorului” – 2000, „Fuga din Olimp” – 2001 şi „Schimbarea la pană” – 2002, precum şi graţie includerii în sumarul a numeroase antologii a unor cicluri substanţiale şi semnificative pentru realele sale disponibilităţi de creaţie. 
  
Graţie alesei educaţii primite în familia sa de intelectuali de clasă, cu statornice, susţinute preocupări literare, Adrian Trifan a devenit în scurt timp o personalitate complexă, un tânăr studios, de o reală înzestrare, cu o cultură temeinic, armonios articulată şi, mai ales, de o sensibilitate aparte. Cu o asemenea formaţie intelectuală şi cu o structură sufletească funciar lirică, la care se adaugă în chip hotărâtor, după opinia noastră, şi atmosfera familială de intensă, prodigioasă activitate de creaţie literară, nimic mai firesc decât un debut în poezie foarte timpuriu, încă din ultimii ani de liceu, care nu a trecut neobservat şi a fost apreciat de voci autorizate ale criticii literare drept unul promiţător, cu toate stângăciile inerente vârstei sale poetice. 
  
În primele două volume citate, Adrian Trifan cultivă o poezie de factură clasică, la care se reţine o anume muzicalitate, o atenţie aparte acordată prozodiei cizelată în chip parnasian, cu un evident simţ al limbii şi, mai ales, prospeţimea, sinceritatea, candoarea adolescentină a trăirilor caligrafiate cu fineţe şi reală emoţie. 
  
Vădita predilecţie pentru un discurs liric de o subliniată muzicalitate îl face, adesea, să-şi apropie cu reuşite notabile, matricea stilistică a poeziei populare, cu indicibila ei vrajă incantatorie. 
  
Foarte inspirat, exact şi sugestiv titlul celui de al treilea volum de poeme – „Schimbarea la pană” (2002), care marchează, într-adevăr, o „schimbare” sensibilă de paradigmă stilistică, poetul făcând în mod frecvent apel, la elemente proprii esteticii „minimaliste” a poeziei postmoderniste, la un registru uşor parodic, de o studiată oralitate şi un voit prozaism, discursul poetic fiind, nu de puţine ori, potenţat de accente umoristice şi satirice rafinate, cu forţă expresivă, ce amintesc, în multe privinţe de sarcasmul corosiv, dinamitard, de aerul de bravadă, de nonconformism şi violenţa pamfletară, contestatară, al valoroasei noastre poezii avangardiste. 
  
Se constituie toate acestea, credem noi, în semne certe, ale unei sensibile maturizări artistice, confirmată, între altele, şi de factura reflexivă, cerebrală, a unor poeme în care eroul liric meditează în cheie uşor elegiacă, pe tema timpului în inexorabilă trecere. 
  
Că tânărul poet Adrian Trifan a evoluat cu aplomb şi decizie către arealul estetic al poeziei postmoderniste o probează însuşi titlul noului său volum, cel de al patrulea, cu titlul surprinzător, şocant, „Zgubilitica rostire”, adică rostirea poetică, faţă de care adoptă, asemenea poeţilor noştri „optzecişti”, o atitudine desacralizantă, „minimalistă”, de lejeră, ironică, amuza(n)tă oralitate/ colocvialitate. 
  
Pentru eul liric tot mai pregnant conturat, de la un volum la altul, perioada de continuare a studiilor într-o ţară nordică, Suedia, are valoare de veritabilă provocare existenţială, nebănuit de propice actului de creaţie, fapt materializat într-un ciclu substanţial şi reprezentativ pentru actuala vârstă poetică a lui Adrian Trifan, una în careredescoperă cu certe reuşite, în manieră avangardistă şi postmodernistă, reportajul liric, poezia evenimenţialului cotidian, de o părelnică banalitate, tehnica punerii în valoare a amănuntului semnificativ, revelator, prin mijloace de expresie (în mod surprinzător!) comune şi poeziei moderniste de notaţie şi atmosferă. 
  
Adoptând o asemenea formulă poetică, foarte adecvată notelor definitorii ale talentului său, indubitabil, Adrian Trifan caligrafiază cu sensibilitate şi rafinament stilistic un jurnal liric sugestiv şi nostalgic evocator al specificului urbanistic şi al atmosferei localităţilor nordice pe care a avut fericirea de a le cunoaşte şi de a intra în profundă rezonanţă afectivă cu spiritualitatea lor. 
  
Victor Rusu 
  
Referinţă Bibliografică:
IOAN-ADRIAN TRIFAN - VIRTUŢILE JURNALULUI LIRIC DE VICTOR RUSU / Ioan Adrian Trifan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1924, Anul VI, 07 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ioan Adrian Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Adrian Trifan
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!