CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

IOAN ADRIAN TRIFAN - DELICATEŢE, CANDOARE, SINCERITATE, DE VICTOR RUSU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IOAN ADRIAN TRIFAN-DELICATEŢE, CANDOARE, SINCERITATE, DE VICTOR RUSU 
  
În voluminoasa antologie „literar-artistică”, cu titlul „Roşu aprins în câmpul de mătase”,, apărută recent la Editura „Napoca Nova”, printre cei 103 autori incluşi în sumarul generos al tipăriturii, cu versuri, critică literară, eseuri şi literatură umoristică, ne-a reţinut atenţia substanţialul ciclu de poezii (20 la număr) semnat de Ioan Adrian Trifan. 
  
Format la şcoala poeziei noastre clasice, ploieşteanul Ioan Adrian Trifan scrie versuri ce se remarcă prin muzicalitatea unei prozodii îngrijite, vizând perfecţiuni de ordin formal aproape parnasiene, dar, mai ales, prin delicateţea şi candoarea primară a gesticii poetice şi prin naturaleţea şi sinceritatea discursului liric. 
  
În acest registru expresiv de o subliniată factură clasică, autorul cultivă cu predilecţie o poezie de inspiraţie erotică de o puritate a trăirilor şi de o delicateţe de-a dreptul petrarchistă, de o constantă, mistuitoare, nobilă veneraţie a fiinţei iubite: „Te păstrez în inima mea/ şi-n fiecare zi/ tumultul tău pulsează în mine ...// Te păstrez în inima mea/ ca pe-o sfântă icoană”... („Te păstrez”..., p. 179). 
  
Ne mai întâmpină, de asemenea, o poezie reflexivă şi uşor elegiacă, în care eul liric meditează cu înfiorare pe tema timpului în inexorabilă curgere: „Se zbate ora .../ Se zbate ora între cadrane/ Şi ticăie minutul .../ Şi ticăie minutul nemilos .../ Sacadat/ Şi cercul se închide sub cortină” („Continuitate”, p. 183). 
  
În aceeaşi notă persuasiv nostalgică este evocat, tot sub semnul implacabil al timpului trecător, peisajul mioritic, de „gură de rai” al satului şi anilor de o nerepetabilă frumuseţe ai unei paradisiace copilării: „Miroase a mioriţă/ şi-a cetină de brad/ şi a cenuşă-n vatră/ şi-a stele care cad”. 
  
Nutrindu-şi talentul cu lecturi bune şi profund asimilate din poezia modernă şi contemporană, scrisul lui Ioan Adrian Trifan ar putea evolua sensibil, semnificativ. 
  
VICTOR RUSU 
  
Referinţă Bibliografică:
IOAN ADRIAN TRIFAN - DELICATEŢE, CANDOARE, SINCERITATE, DE VICTOR RUSU / Ioan Adrian Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1747, Anul V, 13 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Adrian Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Adrian Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!