CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poezie > Afectiune >  
Autor: Ilie Popescu         Ediţia nr. 3194 din 29 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Eternul vă iubesc

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eternul vă iubesc  
  
Sunt doar trei cuvinte pe care doresc să le adresez, din toată inima, doamnelor, domnișoarelor și domnilor care mă vizitează, îmi citesc, dau like sau fac comentarii la poeziile mele de dragoste și dor, acest subiect al sentimentului uman ce dăinuie de-a lungul veacurilor.  
Adresez sincere mulțumiri distinselor doamne Silvia Niculescu și Ioana Galiuc, care prin bunăvoința domniilor lor mi-au prefațat cele 3 volume de poezii.  
Această realizare, colaterală profesiei mele, poeziile, se datorește domniilor voastre, cei care m-ați vizitat, încurajat și aplaudat și să continui în a scrie și a vi le aduce la cunoștință.  
  
Cu deosebită stimă, respect și considerație: Vă mulțumesc!  
  
Redau mai jos prefața de la vol 3, redactată de distinsa doamnă, scriitor și autor de poezii, Ioana Galiuc.  
  
Prefaţă  
  
Impresionant moment, apariţia celui de-al treilea volum de versuri al distinsului poet ILIE IULIAN POPESCU.  
Poetul, prin versurile sale, ademeneşte, într-un mod elegant, frumuseți de suflete, le sensibilizează, punându-şi amprenta asupra cititorului. Splendoarea, candoarea, suplețea, rafinamentul sunt esenţe păstrate, rând pe rând etalate, cu finețea-i specifică.  
Din poeziile publicate am sesizat reacţiile cititorilor, mulțumiți sufleteşte; mărturie sunt aprecierile la justa valoare.  
Mărturisesc că am plâns de bucuria dăruită, de blândețea cuvintelor, așezate într-un mod îndrăzneț, menite să creeze o stare de bine. Nu-mi este jenă să spun că în ochii plini de lacrimi îşi regăsesc locul majoritatea femeilor şi chiar bărbaţilor, inclusiv propria persoană, trăind poveştile expuse în versuri...  
Aici, în vers, e mult suflet, o ființă care a dorit să-și exprime suferințe, dureri, vise, speranţe, bucurii, fericiri, întristări.  
Precizez că este normal, firesc, să avem aceste stări sufleteşti. Un ecou, un răsunet, o emblemă constituie impactul cu poezia al domnului Ilie Iulian Popescu, vizavi de cititori. Îmi permit să spun că a reuşit să transmită cititorilor mesajul poeziei fără a-i privi în ochi, fără a le auzi vocile.  
Poveștile înscrise constituie un adevărat spectacol pe culmile fericirii. În versul poetului totul este posibil spre a atinge culmea fericirii, cu bobițele speranței ajungând la împlinirea visurilor.  
Atributele, atitudinile, comportamentele poetului sunt cartea de vizită, în inima căruia sunt inscripționate respectul, credința, înțelepciunea.  
O viață alături de fiinţa dragă, cuvântul ‒ legământ sfânt pe altarul credinței, dăruire, cuvintele sufletului ‒ recunoștința.  
Volumul de versuri începe prin cuvinte sculptate pe coarda inimii, un medalion gravat pentru cea care i-a fost părticică de suflet, plecată pe un drum unde nu există cale de întoarcere. Atât de trist, dar purtată în suflet veșnic, soția Marcela.  
Omagiu soției mele (II)  
"Marcela a fost soția mea și mult am iubit-o pe ea.  
Câtă iubire și dragoste mi-a dat, la fel și eu i-am acordat, până la Domnul a plecat."  
Iată, adevărata dragoste dăinuie dincolo de inimile albite de dureri, un film care nu se sfârșește nici acum, când ninsoarea este în plete cu ghiocei timizi în tâmple.  
O iubire veșnică nu poate fi înlocuită!  
"A fost și la Domnul a plecat, lăsându-mi un gol întunecat,  
Ce nu poate fi de nimeni-ocupat, în această viață ce mi s-a dat.  
......  
Ea rămâne adevărata mea iubire, pe care am s-o păstrez ca amintire,  
Atâta timp cât mi se va da a trăi, în această viață, până nu voi mai fi."  
O iubire, o poveste adevărată de dragoste, minunată, care n-a întârziat să aducă în braţele sufletelor pereche roadele, urmarea vieții, etalată în versuri. Poetul elogiază calitățile nurorii sale, Monica, nepoţica Ilinca, încrezându-se în dictonul "viaţa merge mai departe"... Reușim doar împreună să lăsăm moştenire IUBIREA!  
Versurile încurajează, etalează calitățile unui pedagog prin prisma profilului, a unei discipline de viaţă, un profil de intelectual: "Doamna Profesoară", "Doamna Profesor, Bety", "O frumoasă şi distinsă poetă" - poeme inegalabile pentru suflete, scrise cu sufletul.  
Prin prisma trecutului trăit în prezent, poetul aduce în sufletul cititorului o notă de optimism, speranţe, vise, tot ce pare imposibil poate fi posibil. Mesajul poemului despre inocența tinerilor îndrăgostiți arată că TIMPUL este cel care răspunde cu preţuire la chemările dragostei.  
Ființele cu suflet frumos își ascultă inima. Emoționant moment, să prețuim CLIPA... doar atât e VIAŢA! Mesajul este dureros de frumos în majoritatea poemelor. În totul este mister, în versul romanticului poet care are în suflet dorințele unei iubiri trecute dincolo de realitate. Femeia este lumina sufletului unui bărbat, dar încrederea este singurul tren care trece prin viaţă.  
„Ce vise, ce speranţe s-au strâns cu doruri grele,  
dorințe neîmplinite, ce mistere!"  
Femeia, în versurile poetului, devine în preajma unui bărbat, un înger, demon, scorpie, prințesă..., ca în poemul "Prințesa". O forță, o putere în inima poetului a găsit cuvântul magic care să aducă la lumină sentimente, emoţii, trăiri sufleteşti prin vers... Frumoasele povești de dragoste, unde Femeia, mereu cochetă, elegantă, cu un parfum special, înlesnește posibile idile.  
În călătoriile sale, poetul înșiră povești inspirate de pe întreg globul pământesc: Australia, Argentina etc.  
În sufletul poetului, pe coala inimii, pot fi citite strigăte, singurătăţi, dureri, lacrimi, iubiri, doruri, dorințe, vise, speranţe, dăruite cu dragoste cititorilor care ştiu să pătrundă în tainele versurilor. Întreaga operă literară este un tablou pictat cu toate culorile cerului şi pământului, cu şoaptele adevărului din sufletele sensibile, care pot întelege ca fără IUBIRE nu există VIAŢĂ!  
Ioana GALIUC 
Referinţă Bibliografică:
Eternul vă iubesc / Ilie Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3194, Anul IX, 29 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ilie Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!