CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 3469 din 30 iunie 2020        Toate Articolele Autorului

Ilie Fîrtat, Georgiana Elena Alexe - MONOGRAFIA COMUNEI GRĂDIȘTEA, JUDEȚUL VÂLCEA (Eneolitic ` 1989 e.n.) Cuvânt înainte: Prof. Dr. Ion Soare Brăila, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2020
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CUVÂNT ÎNAINTE 
  
Mărturisesc, am avut întotdeauna un sentiment amestecat - de preţuire, recunoştinţă şi admiraţie pentru autorii de monografii ale localităţilor în care aceştia s-au născut şi şi-au desfăşurat activitatea decenii de-a rândul, uneori - toată viaţa. Dincolo de unele implicaţii profesional-didactice (lucrări de grad, masterate, doctorate etc.), am descoperit la aceşti împătimiţi ai cercetării locale, un ataşament profund şi emoţionant pentru vatra natală, o dorinţă permanentă de a-i cunoaşte trecutul, de a-i releva particularităţile, de a-i promova performanţele materiale şi cultural-spirituale. 
  
Comuna Grădiştea – „una dintre cele mai frumoase comune ale judeţului Vâlcea”, spuneau cu nezdruncinată convingere şi cu nedisimulată mândrie, soţii Ilie Fârtat – bibliotecar şi Ioana Fârtat – învăţătoare, în anii de început ai acestui mileniu (nu se menţionează anul de tipărire), în monografia intitulată modest Grădiştea – Pagini de istorie. Acea primă încercare monografică se constituia, de fapt, într-o culegere sui-generis de documente – fragmentare sau integrale - privitoare la comuna de obârşie a celor doi, cu referiri concrete la diferite domenii: vechimea şi viaţa satelor componente în perioadele medievală şi modernă, economia zonei, participarea locuitorilor la marile evenimente istorice, instituţiile de învăţământ, de cultură, financiare etc.; trimiterile bibliografice lipseau, acestea fiind „salvate” de o listă bibliografică minimală. 
  
Cu lucrarea de faţă, grădiştenii au făcut un mare pas înainte în domeniile documentării şi respectării „canoanelor” ştiinţifice ale acestui gen de lucrări: a crescut substanţial numărul de fonduri arhivistice şi de lucrări studiate, trimiterile bibliografice sunt făcute în majoritatea cazurilor, în text, şi încă după cea mai modernă metodă, adică între paranteze rotunde şi cu caractere boldite, imediat după avansarea unei idei sau informaţii. 
  
Structura lucrării este complexă şi riguroasă, ea respectând, în general, pe cea a Enciclopediei judeţului Vâlcea. Bibliografia este, de asemenea, bogată şi diversă, recurgând inclusiv la manuscrise, la tradiţiile orale (informatorii) şi la „sursele electronice”). În cele circa 120 de pagini ale monografiei, autorii aduc o adevărată bogăţie de informaţii şi date referitoare la îndrăgita lor localitate de baştină. Lucrarea impresionează şi printr-o concizie remarcabilă, în condiţiile în care nu sunt puţine cazurile când unii monografişti se întrec în a ne aduce o sumedenie de informaţii nu întotdeauna semnificative sau a înşira, în ţesătura textului, documente in extenso, în loc să le interpreteze şi să exemplifice doar cu mici fragmente reprezentative. Dacă ar mai fi avut şi un indice de nume proprii, cartea s-ar fi apropiat şi mai mult de cerinţele unei monografii moderne (poate, la o viitoare ediţie!). În ansamblu, Monografia comunei Grădiştea este o lucrare utilă şi mai mult decât meritorie, pentru care cei doi autori merită toată preţuirea şi felicitările noastre! 
  
Prof. Dr. Ion SOARE 
  
Referinţă Bibliografică:
Ilie Fîrtat, Georgiana Elena Alexe - MONOGRAFIA COMUNEI GRĂDIȘTEA, JUDEȚUL VÂLCEA (Eneolitic ` 1989 e.n.) Cuvânt înainte: Prof. Dr. Ion Soare Brăila, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2020 / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3469, Anul X, 30 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!