CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 3316 din 29 ianuarie 2020        Toate Articolele Autorului

Urma rea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urma rea 
  
Eram în vacanța de vară. Bebe, un prieten de-al meu, nimic și nimic să mergem sâmbăța viitoare la bal la Roșiile. Eu m-am cam codit la început, de, doar nu cunoșteam pe nimeni pe acolo, dar m-am lăsat convins mai ales atunci când a spus că el cunoaște pe mulți tineri de vârsta noastră de acolo, că are rude și verișori primari. Așa că iată-ne sâmbătă seara în Căminul Cultural din Roșiile, la bal. Pe la ora 12 din noapte, balul s-a terminat. Campania de vară din agricultură, decretată în comunele cooperativizate de către Partidul Comunist, obliga pe organizatori să limiteze ca durată astfel de manifestări. 
  
Verișorii prietenului meu au insistat să rămânem la ei peste noapte și să trecem dealul spre Grădiștea dimineața, pe lumină. Dar cum amândoi eram orgolioși și să nu se creadă că ne era teamă, am refuzat oferta și am luat-o peste deal, spre casă. 
  
Era o noapte frumosă după o zi toridă de vară. Aerul răcoros de noapte, după o zi toridă, ne da ghes la mers. Pe boltă, luna cu alaiul ei de stele parcă ne făcea cu ochiul și ne da curaj. Pe drum, ne povesteam unul celuilalt impresiile de la bal, dar şi întâmplări de la școală. Așa, pe nesimțite, am trecut dealul Roșiilor, am trecut de satul Pertești și am ajuns la Steag. Aici, Bebe zice să o luăm pe o scurtătură, pe o potecă ce tăia, printr-un desiș, ocolul mare al șoselei. O știa că mai trecuse pe acolo. Dar nu mi-a spus și că a trecut pe acolo ziua și nu noaptea. 
  
Zis și făcut! O luăm pe poteca ce trebuia să ne scoată tot în șosea, sporovăind vrute și nevrute. Acum nu știu să vă spun dacă vorbeam tare unul cu altul ca să ne facem curaj sau, doar așa, ca să acoperim zgomotul pașilor. Am tot mers pe poteca aia până când am intrat într-o fundătură. La un moment dat, nu am mai putut înainta, în fața noastră era o ditamai leasa de mărăcini. Ce mai, rătăcisem drumul ! 
  
Luna scăpătase de mult. Era până-n cântatul cocoșilor. În desișul în care ne învârteam, fără să mai putem să ne orientăm și să găsim o potecă, era un întuneric înspăimântător! Doar sus, pe cer, o puzderie de stele. Dar lumina lor nu putea să străpungă desișul. Ne-am învârtit în locul acela toată noaptea. În orice direcție o luam, tot într-o leasă de mărăcini nimeream. 
  
Tot umblând noi bezmetici prin desișul acela, cu speranța că, în sfârșit, vom găsi drumul cel bun, fără să ne dăm seama când a trecut timpul, auzim din vale de noi, la cincizeci de metri, un cântat de cocoș. Atunci am înţeles unde suntem. Începuse să se lumineze. Peste desiș, se vedea acoperișul unei case. Era casa lui nea Dumitru Băzăvan. Ne-a venit inima la loc. Apoi, am găsit și poteca. Am trecut de zeci de ori pe lângă ea în noaptea aia. În câteva minute, am fost în drum și am coborât spre casele noastre. Pe drum, sătenii se uitau cam nedumeriți la noi, întrebându-se, probabil: ” De unde vin și-ăștia la ora asta!?” 
  
Ce se întâmplase ? Prietenul meu, care mergea înaintea mea ca unul care cunoaște terenul, nu a observat că poteca pe care trebuia să mergem noi se bifurca. Noi am luat-o pe cealaltă potecă. Așa am ajuns deasupra acelei case. Gospodarul respectiv, ca să nu fie deranjat de animalele sălbatice ale pădurii de lângă casă, a lăsat ca locul să fie împrejmuit natural cu mărăcini. Noi între aceștia am apucat, fără să mai vedem poteca ce ne-ar fi scos la el în grădină. 
  
Am ajuns acasă cu soarele sus. Părinții m-au luat la rost. Le-am explicat ce-am pățit. Bunica din partea tatei, care locuia cu noi de când se prăpădise bunicul, i-a zis mamei : 
  
- Du-te fă la baba Rin și descântă-i, a dat în urmă rea săracul! Bine că nu l-a și pocit! 
  
Referinţă Bibliografică:
Urma rea / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3316, Anul X, 29 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!