CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 2637 din 21 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Blestemul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Blestemul 
  
- Doamne, cu ce ți-am greșit de mă urgisești așa de amarnic? Nu ți-a ajuns , Doamne, că mi-ai luat trei copii ca niște crini? Nu ți-a ajuns , Doamne, că mi-ai luat părinții de tineri lăsându-mă fără ajutor? De ce-mi iei, Doamne, și nevasta? Cu ce ți-am greșit, Doamne, de mă chinui așa? Mă lași singur pe lume nenorocit? Ia-mă și pe mine, Doamne, nu mă mai lăsa să-mi amărăsc zilele pe aici. Te rog, Doamne, dacă nu mi-ai mai lăsat nimic pe lumea asta, ia-mă și pe mine! Of, Saveto, Saveto! Ia-mă și pe mine, nu mă lăsa să mă chinuiesc de dorul vostru. Hai, te rog, fă-mi și mie loc lângă tine și lângă copilașii noștri! Că am rămas singur ca cucul. N-am unde să mă mai duc. Cui să spui o vorbă? Savetoo…! 
  
Așa se jelea bietul Nicolae al lui Dinculete, smulgându-și părul din cap de atâta necaz și obidă conducându-și pe ultimul drum pe Saveta, nevasta lui dragă. Cu un an în urmă, după ce și-a îngropat și pe copilul lor cel mic, ultimul în viață din cei trei născuți și crescuți, lovit de un trasnet, o pălise un dor în capul pieptului, dor caruia nici doctorii nici babele nu-i găsiseră leac și care iată că o băgă în groapă lângă cei trei copilași ai ei. 
  
Nicolae rămâne să-și poarte singur crucea. 
  
  
- Ce-o fi, fă, și pe capul lui Dinculete, ăsta? Că prea s-au strâns necazurile pe el ca bubele! Întreba într-o zi Mărioara lu' Nete pe Ioana lui Gimboc. Se întâlniseră în pădure după câte un braț de surcele. 
  
- Nu știu, fă, dar așa necazuri ce s-au ținut lanț, pe capul unui om, nu s-a mai pomenit pe la noi prin sat. Or fi blesteme vechi care s-au pus pe capul bietului om. Că așa se spune, că blestemele se pun pe nepoți și strănepoții celui blestemat și nu pe el. 
  
- Auzi fă, povestea săraca bunică - mea că Dinculete ăl bătrân ar fi fost om rău. Că ar fi fost și la ocnă. 
  
- Am auzit și eu, fă, c-ar fi fost cap de lotri. C-ar fi jefuit la drumul mare și ar fi omorât și oameni. De aia a ajuns în ocnă. Crezi că ăia jefuiți nu l-or fi blestemat? 
  
- E, cred că l-au blestemat săracii. L-au blestemat și morții, nu numai vii la câte rele am auzit c-a făcut! Cred că alea sunt blestemele de le trage bietul Nicolae! 
  
  
- Blestemat să fii tu și urmașii tăi în veac, nenorocitule! Erau ultimele cuvinte mai mult murmurate de Mărin Toma, înainte de a-și da duhul cu capul aproape despicat în două de lovitura puternică de secure a lui Dinculete. 
  
Casa lui Marin Toma, gospodar cu dare de mână, era undeva mai izolată de restul satului, peste un pârâu, într-o vâlcea. Acolo, pe lângă casă-și ridicase toate acareturile. Și avea destule. Se crăpa de ziuă când s-au pomenit cu o ceată de haidamaci peste ei. Erau lotri lui Dinculete. Luați prin surprindere, au căzut ca muștele sub loviturile de securi și cuțit. N-a scăpat niciunul. 
  
- Înainte de plecare să dați foc conacului. Ați auzit? Striga Dinculete înfierbântat de mirosul de sânge cu care era împroșcat din cap până-n picioare, către ortaci. Strângeți cadavrele ăstora și băgați - i în conac să ardă odată cu el și să ștergem orice urmă. Ne întâlnim la locul știut. Veniți pe căi ocolite. Eu o iau înainte cu prada. 
  
- Căpitane, flăcăul ăsta nu-i mort, văd că mai mișcă. Ce facem cu el? Întreabă unul dintre tovarăși pe Dinculete. 
  
- Bă, prost mai ești! N-ai vrea să-l luăm cu noi? Omoară-l, dă- l Dracului și bagă-l în casă lângă ceilalți. Vrei să ne dea pe mâna jandarmilor? Și hai grăbiți-vă Dracului odată, că ne trezim cu potera peste noi. 
  
  
- Dumnezeule, uite un om spânzurat acolo-n salcâmul ăla din vale. Om este nu? Și zicând asta, Lisandru Șchioapii își face semnul crucii cu o mână iar cu cealaltă-i arată lui Gicu Măriții salcâmul cu pricina. Veneau de la târg și o luaseră pe o scurtătură ce-i ducea, printr-o pădurice de salcâm ce-i mai apăra de arșița soarelui de august, mai repede acasă. 
  
- Bă, mă dai Dracul, ăsta-i Nicolae al lui Dinculete. N-a mai suportat săracul! Și-a pus ștreangul de gât! Dumnezeu să-l ierte! 
  
- El e, săracu Nicolae! Urâtă viață mai avu și ăsta! Dumnezeu să-l ierte! 
  
- Blestem rău, n-a mai rămas nimeni din neamul lor! 
  
Referinţă Bibliografică:
Blestemul / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2637, Anul VIII, 21 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!