CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 1839 din 13 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Muzeul Satului de la Grădiștea, Vâlcea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzeul Satului de la Grădiștea 
  
Acum câțiva ani în urmă am fost cu un grup de elevi de ciclu primar într-o excursie la Muzeul Satului de la Bujoreni, Vâlcea. Acolo am avut surpriza neplăcută să constat că Valea Oltețului este slab reprezentată sau aproape deloc. Când vorbesc de Valea Oltețului am în vedere mai degrabă comuna mea, Grădiștea. Acasă, am vorbit cu soţul,bibliotecar la Biblioteca Publică Locală Grădiştea, cu care fusesem în acea excursie, despre această stare de lucruri. Atunci am luat hotărârea de a face demersurile necesare pe lângă autoritățile locale de a remedia această anomalie. 
  
Trebuie să spun că de la început am găsit înțelegerea necesară din partea autorităților și în consecință Consiliul Local Grădiștea a dat o Hotărâre prin care Primăria comunei Grădiștea putea achiziționa ” Casa Voichița” – monument istoric, de la actualii proprietari, în vederea conservării acesteia și realizării unui muzeu în ea. Din păcate acest lucru nu s-a putut materializa pentru că proprietarii au cerut o sumă mult prea mare față de posibilitățile administrației locale. Acum respectivul imobil este într-o avansată stare de degradare, practic în câțiva ani nu va mai exista! 
  
Dar ideea organizării unui Muzeu al satului la Grădiștea a prins, iar Primarul comunei, ing. Ilie Boiangiu, a găsit o casă veche, folosită pe timpul CAP-ului ca magazie, a demontat-o cu un grup de meseriași locali și a remontat-o în incinta Parcului Comunal. Casa respectivă are două camere și o tindă. Aici am organizat Muzeul Satului Grădiștean. Cu această ocazie a fost pus în valoare și Parcul Comunal. 
  
Am realizat acest muzeu în vederea conservării și păstrării nealterate a tradițiilor și obiceiurilor locale , a stilului arhitectonic specific grădiștean pentru generațiile viitoare, generații vitregite de tendința generală de globalizare și efectele distructive ale acesteia. 
  
În cadrul acestui muzeu, organizat în aer liber, asemănător celui de la Bujoreni-Vâlcea, generațiile viitoare vor putea vedea pe viu o gospodărie țărănească cu tot inventarul agricol și gospodăresc aferent. În felul acesta nu-și vor uita rădăcinile. Orice întârziere ne putea pune în situația de a pierde din acest tezaur valoros acele piese cu perisabilitate mai mare, asupra cărora natura acționează distructiv. 
  
În prima sală, camera ” a bună” sau ” de bună”, cum se mai numea popular, se găsesc expuse două lăzi de zestre, un pat, o mașină de cusut iar pereții acoperiți cu tradiționalele velințe, țesute în casă cu motive florale în culori vii. Peste velințe sunt prinse câteva costume populare autentice, de vechimi diferite, unele atingând vârsta de 200 ani. Patul este și el foarte vechi, donatorul are peste 70 de ani și spune că patul este primit ca zestre de la soacra sa. Pe el am pus o saltea din cânepă umplută cu paie. Este acoperit cu un cearceaf și o cergă de cânepă, toarse și țesute în casă. Căpătâiele și perinele sunt la fel țesute și cusute în casă. Pe jos sunt așternute preșuri. Tot aici este expusă o frumoasă cămașă cusută, de noapte, de damă și o haină groasă de dimie, lungă de bărbat. 
  
În sala a doua, sală cu mai multe funcționalități, bucătărie, cămară, atelier, etc. Aici se găsesc expuse un război de țesut funcționabil cu toate accesoriile necesare, o masă mică, rotundă, cu scăunele la care se servea masa, unelte, etc. Ogeacul ( hogeacul ) ocupă un loc important în peisajul acestei săli. Pe vatra acestuia se pregătea mâncarea, iar iarna, pentru a se încălzi și camera cealaltă, focul era împins în soba din această cameră, sobă ce făcea corp comun cu acest ogeac. 
  
Lângă casă am construit un șopron sub care se găsesc un car și o sanie, iar în car o butie. 
  
Acest muzeu, alături de celelalte 5 monumente istorice din localitate, le-am dori să fie parte a unei oferte turistice viitoare pentru această zonă a Văii Oltețului, ca parte integrantă a spațiului turistic vâlcean. 
  
De-asemenea, școlile din comună pot valorifica respectivul spațiu muzeal atât în procesul instructiv-educativ, prin ținerea unor ore de curs la unele materii în incinta muzeului, cât și în procesul cultural, prin prezentarea unor programe artistice în cadrul muzeului. 
  
Radio Antena Satelor a acordat multa atenție acestui muzeu, realizând două emisiuni, în date diferite, de câte 45 minute fiecare, având ca temă modul cum s-a realizat acest muzeu și materialele expuse. Rezultatele acestor emisiuni nu s-au lăsat prea mult așteptate, materializându-se în vizita unui grup reprezentativ al comunei Peretu, județul Teleorman, grup condus de chiar Primarul acestei localități. Scopul vizitei a fost unul de documentare în vederea realizării și în această localitate teleormăneană a unui muzeu similar celui de la Grădiștea, Vâlcea. 
  
Trebuie să amintesc aici și faptul că de Ziua comunei Grădiștea, sărbătorită în fiecare an la 15 august, zi de târg anual cu o vechime de peste 150 de ani, Muzeul este deschis publicului larg toată ziua, bucurându-se de o atenție deosebită atât din partea localnicilor cât mai ales din partea celor care trec prin localitate cu această ocazie. Am avut vizitatori din județele Teleorman, Gorj, Olt, Dolj și Mehedinți. Unii dintre acești vizitatori având legături de sânge cu Grădiștea, dar marea majoritate dintre ei doar ascultând emisiunile de la Radio Antena Satelor. 
  
Așa că, dacă treceți prin Grădiștea, răpiți-vă câteva clipe din timpul dumneavoastră prețios și vizitați acest muzeu realizat cu mare dragoste față de obiceiurile și tradițiile locale și oferit din inimă celor care mai cred în aceste valori. 
  
Fîrtat Ioana, învăţătoare 
  
Fîrtat Ilie, bibliotecar 
  
Referinţă Bibliografică:
Muzeul Satului de la Grădiștea, Vâlcea / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1839, Anul VI, 13 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!