CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Studii >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 1589 din 08 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Cuvânt înainte
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cuvânt înainte 
  
la cartea Pârâienii Valahiei: autori Constanța Badea, Petronela Badea și Mihai Pârâianu 
  
Cu dorinţa de a îndeplini un deziderat al strămoşilor, profesoara Constanţa Badea împreună cu dr. economist Mihai Pârâianu şi profesoara Petronela Badea au îndrăznit a păşi pe un drum spinos, nestrăbătut până acum de niciunul dintre înaintaşii lor, şi anume cercetarea originilor familiei boiereşti Pârâianu, din cele mai vechi timpuri până astăzi. 
  
Cine au fost Boierii Pârâieni?, cu ce s-au înscris ei în istoria Valahiei?, cu ce au îmbogăţit ei cultura vremii?, iată întrebări la care autorii au căutat răspunsuri, cercetând acte de familie şi documente de arhivă, aflate la institutele din Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti şi Craiova. 
  
S-a născut astfel o lucrare amplă, care alături de altele similare vine să aşeze o cărămidă la temelia construcţiei, pe care marile familii boiereşti au făurit-o în istoria şi în cultura Valahiei. 
  
A fost o muncă de cercetare asiduă, cu multe momente de cumpănă, depăşite însă de convingerea că, în istoria oricărei ţări, aristocraţia a avut un rol însemnat, care trebuie recunoscut şi pus în evidenţă. 
  
E o idee consemnată de însuşi savantul umanist Dimitrie Cantemir, care în lucrarea „Descriptio Moldavie” menţiona că la anumite demnităţi politice sau culturale nu puteau ajunge decât membri ai unor familii nobile. În Valahia, Moldova şi Principatul Transilvaniei, nobilimea a fost reprezentată de Boieri. 
  
Cercetători ai veacurilor trecute au ajuns la concluzia că aristocraţia românească a fost puternică şi că ea datează din primele timpuri ale fondării şi organizării statelor româneşti, idee susţinută de însuşi istoricul Alexandru Xenopol. 
  
Boierii români cărturari fac şi primele consemnări ale faptelor istorice, începând de la întemeierea celor două ţări şi până în secolul al XVIII-lea. Cronicilor semnate de Grigore Ureche, Miron şi Nicolae Costin, Ion Neculce, Radu Popescu le urmează lucrări cu caracter ştiinţific, istoriile scrise de Dimitrie Cantemir şi Stolnicul Constantin Cantacuzino, pentru a nu cita decât nume celebre. 
  
Despre Boierii Pârâieni nu există nicio lucrare în istoriografia românească. Lucrarea coautorilor, Constanţa Badea, Mihai Pârâianu şi Petronela Badea, vine astfel să umple un mare gol. Urmărind filiaţia membrilor familiei, căsătoriile lor, despărţirile, succesiunile în dregătorii, moştenirile şi împărţirea averilor, contribuţia lor la înălţarea de biserici sau mânăstiri, căpătăm totodată informaţii interesante despre modul de obţinere a demnităţilor boiereşti, despre raporturile dintre domni şi boieri, despre raporturile lor cu celelalte categorii sociale, despre gradul de instrucţie şi interesul pentru cultură. 
  
Limba lucrării este cea literară, dar poartă şi patina timpurilor trecute, căci ea e colorată de arhaismele şi regionalismele specifice veacurilor trecute şi graiului oltenesc. Un glosar la sfârşitul cărţii aduce explicaţiile necesare cititorilor contemporani. 
  
Pârâienii Valahiei este o lucrare amplă, documentată, care dă la o parte una dintre cortinele ce învăluie încă viaţa Evului Mediu românesc. 
  
Urmărind viaţa unei familii boiereşti, desfăşurată pe multe veacuri, ea este un tablou al vieţii în epoca feudală a Valahiei nu lipsită de culoare locală, privind îmbrăcămintea boierilor, a jupâniţelor, aspectul conacelor, al aşezărilor săteşti. 
  
Monografia marilor familii boiereşti s-a îmbogăţit astfel cu o lucrare cu profund caracter ştiinţific, rod al unei cercetări minuţioase, de confruntare a documentelor, de comparare a diferitelor surse de informaţie, de descifrare a unor texte nu o dată criptice. Toate s-au realizat prin silinţa şi perseverenţa autorilor. Eventuale observaţii şi completări ar fi primite cu înţelegere şi mulţumiri, venind să îmbogăţească o a doua ediţie a lucrării noastre. 
  
prof. Carmen Farcaş 
  
Referinţă Bibliografică:
Cuvânt înainte / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1589, Anul V, 08 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!