CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Ilie Fîrtat         Ediţia nr. 1525 din 05 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Sfântul cu turban din Grădiștea Vâlcii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul cu turban din Grădiștea Vâlcii 
  
Satul Străchineşti, component al comunei Grădiştea, judeţul Vâlcea, este aşezat în partea de Nord-Est a comunei, pe malul stâng al râului Olteţ. Cu cei 45 locuitori ai săi, satul Străchineşti este cel mai mic sat, din cele nouă câte are comuna în component sa. Cale de acces drumul comunal Urzica ( comuna Sineşti )-Dobricea ( comuna Grădiştea ). Etimologia numelui satului se trage de la antroponimul strachină. Probabil că în vechime locuitorii se ocupau cu olăritul. De aici și-au luat – probabil - numele și familia boierilor Străchinescu. Nu este exclusă nici variant ca numele satului să fie dat de familia boierilor Srăchinescu, boieri ce au avut conac şi moşie în zonă. Aceştia, în istoria Țării Românești, au deținut ranguri boiereşti, postelnici, ispravnici, pitari, etc. Tot din satul Străchineşti era şi Tănasie Miulescu, “tăiat de turci” ca participant la “zaveră”-Revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821. 
  
Biserica din Străchineşti, cu hramul „Intrarea în Biserică” –declarată monument istoric- a fost ridicată între anii 1737 – 1748. Construcţia a fost începută de ispravnicul Vladu Romanescu, boier din comuna Roşiile. Dar acesta moare şi lucrarea este continuată de soţia acestuia, jupâneasa Păuna. În anul 1748 este terminată. 
  
Se spune că pe locul unde a fost ridicată această biserică ar fi fost o altă biserică, construită de haiducul Dragu. Legenda ne dezvăluie că acest Dragu, de numele căruia se leagă mai multe denumiri toponimice pe raza mai multor comune oltene, ar fi ridicat 3 biserici. 
  
Biserica a fost renovată la aproape o sută de ani, în 1830, de către Gheorghe Străchinescu şi soţia sa Ancuţa, boieri locali. Pictura a fost refăcută de zugravii Constantin şi Pătru. Printre cei care au mai participat financiar la renovarea bisericii, îl putem aminti şi pe Dumitru B. Tomescu cu soţia sa Maria, familie cu stare, din Grădiştea , în anul 1903. 
  
În acest moment frescele interioare necesită să fie restaurate. Acolo unde sunt deteriorate se observă trei rânduri de straturi de frescă. În altar, pictura este în stil Brâncovenesc. În exterior, biserica a fost victima unor abuzuri venite din partea preoţilor parohi locali care, din exces de zel sau neştinţă, au distrus frescele. Nu spun că şi în interior unele fresce au fost distruse - a fost spart un zid pentru a fi montată o uşă. 
  
În manuscrisele lăsate de Dumitru Cumpănaşu, preot şi învăţător din Grădiştea, personalitate marcantă a vieţii culturale şi politice a Olteniei, referitor la Biserica Străchineşti , găsim următoarele: 
  
“ Bisrica Străchineşti are acelaşi plan de construcţie ca şi Biserica Buna Vestire din Rm. Vâlcea, ( la dimensiuni mai reduse). Şi aici, în tabloul votiv apare Constantin Mavrocordat voievod, confirmând că bisericile Străchineşti şi Buna Vestire din Rm. Vâlcea au fost construite în acelaşi timp, după modelul bisericii Mânăstirii Horezu. ” 
  
Ca o curiozitate, probabil unic în zonă, una dintre fresce reprezintă un sfânt cu turban. Referitor la această pictură, muzeograful – arheolog, doctor în istorie, domnul Florin Ridiche de la Muzeul Olteniei din Craiova, a făcut următoarea precizare: ” Turbanul nu este neapărat un obiect de vestimentație musulman. El era folosit și în perioada preislamică. Turbanul are mai degrabă o funcție utilitară, de protecție împotriva prafului și a soarelui și era folosit și de mongoli, de huni, se pare, dar și de soldații francezi creștini, în perioada războiului din Algeria. În ceea ce privește pictura prezentată, consider că pictorul-autor a văzut ceva similar în bisericile ortodoxe din cadrul Imperiului Otoman, mai ales în cele de la Constantinopol sau din Asia Mică. ” 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfântul cu turban din Grădiștea Vâlcii / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1525, Anul V, 05 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!