CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1975 din 28 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - BETH SOLL – TRIBUTE TO IRIS BARBURA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti prezintă  
Tribute to Iris Barbura  
Artista americană Beth Soll a creat împreună cu elevii de la Liceul „Floria Capsali” un dans inspirat de marea coregrafă avangardistă  
Iris Barbura.  
 
Bucureşti, 27 mai 2016  
Beth Soll a ajuns în România la jumătatea lunii mai pentru a se întâlni şi colabora cu tinerii dansatori de la Liceul de coregrafie „Floria Capsali" din Bucureşti, iar Tribute to Iris Barbura reprezintă reacţia ei la lucrările şi viaţa celei cu care a început să studieze dansul modern. Spectacolul va avea premiera pe 4 iunie, la Sala „Stere Popescu”, de la ora 19.00.  
 
Iris Barbura a avut-o ca elevă pe Beth Soll la studioul de dans pe care l-a înfiinţat în oraşul Ithaca din statul New York în anii '50. Născută la Arad, în 1912, Barbura face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România.  
 
Această nouă colaborare între Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Liceul de coregrafie „Floria Capsali” continuă o serie din care mai fac parte, printre altele, spectacolele Reenacting Lizica Codreanu (2014) şi Rythmodia / Vera Proca-Ciortea (2015).  
 
„Acest dans a luat naştere ca reacţie abstractă şi poetică la sentimentul pe care mi l-au lăsat munca şi viaţa lui Iris Barbura. Când eram copil, Iris era pentru mine o femeie autentică, frumoasă şi sofisticată, ale cărei dansuri izvorau din moştenirea ei românească şi din perspectiva sa estetică profund spirituală.  
 
Imaginea lui Iris pe care o păstrez din copilărie îmi influenţează lucrările coregrafice. Creaţiile artistice semnate de Iris Barbura au fost îmbogăţite de dragostea sa pentru superbele defileuri şi cascade din Ithaca, New York, locul în care a ales să trăiască în Statele Unite. Acest spectacol începe cu o secvenţă onirică inspirată din dansurile populare româneşti, după care trece către o secţiune de dans modern kinetic, inspirat din stilurile anilor 1930 şi 1940.  
 
Secţiunile următoare constau în solouri melancolice, duete romantice şi mişcări frenetice de grup care redau tristeţea de care era consumată Iris, dragostea ei pentru natură şi sinuciderea eroică într-unul dintre defileurile sale iubite. Între secţiuni şi în final, dansatorii realizează un model de mişcare simplu şi, pe alocuri, solemn.” (Beth Soll)  
 
Iris Barbura (n. 1912, Arad, România – m. 1969, Ithaca, SUA) face parte, alături de Trixy Checais şi Floria Capsali, din a doua generaţie de coregrafi avangardişti din România. Obţine o bursă de studii coregrafice în Germania în 1936, frecventând cursurile de dans ţinute de Mary Wigman şi Harald Kreuzberg, Gret Palucca şi Rosalia Chladek. Revine în 1939 la Bucureşti, unde fondează un studio de dans contemporan, activând în acelaşi timp pe scena coregrafică a Teatrului Naţional, din această perioadă datând şi colaborările cu Trixy Checais şi Vergiu Cornea. Până către finele anilor ’40, creează scenografie şi costume pentru diverse spectacole de la Freien Volksbühne şi Hebbel-Theater din Berlin. Acolo se apropie de grupul suprarealist berlinez de artişti, formând în 1949 împreună cu aceştia colectivul antinazist Die Badewanne [Cada de baie], intitulat după performanceul omonim realizat alături de aceştia. Emigrează în SUA în 1951, în Ithaca, New York, unde pune bazele unui studio de dans şi avându-le ca eleve pe Beth Soll şi Hannah Kahn. Moare în 1969.  
 
Beth Soll (Ph.D.) şi-a început studiile în Ithaca, New York, la clasa profesorilor români de dans modern Iris Barbura şi Vergiu Cornea, după care a continuat să studieze dansul în Europa, la Essen Folkwangschule şi la Kreutzbergschule în Elveţia. A absolvit dans modern la Universitatea din Wisconsin. A predat la peste 10 universităţi, printre care Centrul de Dans de Vară de la Harvard, Universitatea din California, Santa Barbara. Universitatea Hofstra University, New School şi Manhattanville College, unde este, în prezent, Profesor Asociat. A condus timp de 20 de ani Programul de Dans al Institutului pentru Tehnologie din Massachusetts. D-na Soll a dansat alături de Compania Ina Hahn, Colectiv de dans, Compania Centrului de Dans de Vară de la Harvard şi altele, colaborând de asemenea cu mulţi coregrafi, compozitori şi artişti vizuali independenţi. În 1977, a înfiinţat Dance Projects, Inc./Beth Soll & Compania în Boston, Massachusetts. Ca primă solistă, a dansat alături de compania sa pe nenumărate scene din S.U.A., Europa şi Asia. Lucrările sale au beneficiat de impresionante aprecieri critice şi de peste 80 de premii şi grant-uri. Începând cu anul 2000, compania s-a mutat în oraşul New York, unde Beth Soll prezintă anual o lucrare nouă. În 2002, a publicat cartea Will Modern Dance Survive? Lessons to be Learned from the Pioneers and Unsung Visionaries of Modern Dance [Va supravieţui dansul modern? Lecţiile pionierilor şi vizionarilor necunoscuţi ai dansului modern].  
 
Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti a fost fondat în 1948, având ca prime directoare pe coregrafele Miriam Răducanu şi Esther Magyar. Printre absolvenţii de dans contemporan ai instituţiei se numără Gigi Căciuleanu, Ruxandra Racoviţă, Gheorghe Iancu, Dan Măstăcan. Tot mediului şcolii de coregrafie se datorează şi efervescenţa anilor ’70-’80, care a făcut posibilă apariţia grupului Contemp, fondat şi condus de Adina Cezar şi Sergiu Anghel, cât şi a coregrafilor Ioan Tugearu, Raluca Ianegic sau, mai recent, Vava Ştefănescu, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea ş.a.  
 
Informaţii despre proiect şi participanţi:  
Beth Soll - Tribute to Iris Barbura  
Perioada desfăşurării proiectului: 15 mai – 4 iunie 2016  
Premieră: 4 iunie 2016, ora 19.00  
CNDB, Sala „Stere Popescu”, Bd. Mărăşeşti 80-82  
Coregrafia: Beth Soll  
Dansatori: Denisa Anastasiu, Raluca Adomnicăi, Carmen Mărgărit, Monica Agarici, Ana Mihai, Daiana Popescu, Cristian Danu, Dan Matei  
Profesor responsabil: Doina Georgescu  
Scenografia: Cristi Marin  
Muzica: Marian Cîtu (Rufi)  
Documentare: Corina Cimpoieru, Igor Mocanu  
Asistent producţie: Maggie Chiţoran  
Parteneri instituţionali: Beth Soll & Company, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”  
Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte şi Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Şapte Seri, Oraşulm.eu, Onlinegallery, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front  
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - BETH SOLL – TRIBUTE TO IRIS BARBURA / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1975, Anul VI, 28 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!