CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1516 din 24 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - REENACTING LIZICA CODREANU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prezentat in cadrul festivalului LIKE CNDB#1  
14 februarie – 21 martie 2105  
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti  
Duminică, 1 martie 2015,  
19h30-21h00  
Sala „Stere Popescu” –  
B-dul Mărăşeşti 80 – 82,  
Sector 4, Bucureşti  
 
Invitate:  
Liana Tugearu, Vava Ştefănescu  
Moderator: Igor Mocanu  
Costume: Cristian Marin  
 
Dansează elevele claselor a XI-a şi a XII-a (profesoare: Doina Georgescu şi Simona Paraschivu): Raluca Adomnicăi, Daniela Cosma, Alexandra Dragomir, Carmen Margarit, Bianca Buricescu, Adina Bădica, Ana-Maria Ştefan.  
 
În noiembrie 2014, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti realiza, în cadrul proiectului Hors les Murs, un eveniment în jurul personalităţii coregrafei şi dansatoarei Lizica Codreanu, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, cea care a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului. Vă invităm acum la o nouă întâlnire cu Lizica Codreanu, sub forma unor discuţii, proiecţii de fotografii inedite şi un nou reenactment, realizat de aceasta dată de elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” Bucureşti, clasele profesoarelor Doina Georgescu şi Simona Paraschivu.  
 
Pornind de la:  
 
– fotografiile realizate şi păstrate de Brâncuşi; Lizica Codreanu a dansat în atelierul său într-un costum creat de sculptor (în 1922)  
– filmul regizorului Cornel Mihalache – care a reconstituit costumul şi i-a propus Vavei Ştefănescu primul reenactment al dansului Lizicăi Codreanu (în 1995)  
– cartea cercetătoarei Doina Lemny – „Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”. A propus Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” Bucureşti un eveniment în care refacem în dans, prin discuţii, imagini şi documente de arhivă, parcursul artistic atipic al coregrafei şi dansatoarei Lizica Codreanu şi îl readucem în atenţia publicului.  
 
Editura Vellant a publicat în 2013 traducerea cărţii Doinei Lemny – Lizica Codreanu. „O dansatoare româncă în avangarda pariziană” – carte care se va găsi de vânzare după eveniment, la Sala „Stere Popescu”.  
 
Lizica Codreanu (1901, Bucureşti – 1993, Louveciennes) – dansatoare şi coregrafă franceză de origine română. În 1918 se înscrie la Şcoala de Bele-Arte din Bucureşti, debutând în acelaşi an în cadrul programului primului ceai artistic al Societăţii „Prietenii orbilor” la Teatrul „Carol cel Mare” din Bucureşti, alături de Ion Manu, Maria Filotti şi Petre Sturdza. După câteva reprezentaţii individuale în Bucureşti (Dansuri de caracter, Dansul primăverii şi Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleacă la Paris, iar din 1921 dezvoltă o activitate coregrafică din ce în ce mai susţinută. Compozitorul Florent Schmitt o recomandă Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventează cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangardă: Albatros, dadaiştii şi suprarealiştii, Tchérez ş.a. În 1926 debutează în film, interpretând rolul lui Pierot Fulgerul în pelicula Le P’tit Parigot regizată de René le Somptier. În acelaşi an se căsătoreşte cu Jean Fontenoy, cunoscut jurnalist pentru agenţia Havas, alături de care călătoreşte intens până în a doua jumătate a anilor ’30, când revine la Paris de la Shanghai, divorţează şi deschide un centru de hatha-yoga, adaptând învăţătura orientală şi hindusă la propriile ei cercetări despre corp. În 1971, după o ultimă călătorie la Bucureşti, îşi încheie activitatea de psiho-somaticiană, timp în care îi avuse ca pacienţi, între mulţi alţii, pe Eugène Ionescu sau Coco Chanel. Se stinge din viaţă în 1993, la Louveciennes, în vârstă de 93 de ani. În 2011 apare la Paris volumul Lizica Codreano. Une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne, fiind cea mai cuprinzătoare monografie dedicată dansatoarei de origine română, semnată de cercetătoarea Doina Lemny.  
 
Doina Georgescu este absolventă a Liceului de Artă „George Enescu” – secţia Coregrafie şi a UNATC -secţia Coregrafie – Pedagogie. Din 2007 este profesoară de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Lucreză cu coregrafa Raluca Ianegic (1986, 1994), este membră a Companiei de Dans Gigi Căciuleanu şi interpretă în spectacolul „OuiBaDa” (2007-2013). Participă la stagiile „Danse en voyage”, unde lucreză cu coregrafii Karine Saporta, Joseph Nuch, Marie-Jeanne Gheorghiu, 2007, „Icons Arts Cisnadie” cu Marta Coronado, master class Merce Cunningham la Studioul de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” susţinut de Cheryl Therrien şi de Duke Wilburn. Participă la cursuri cu coregrafii Massimo Gerardi, Brice Mousset, Emanuela Tagliavia, Laura Delfini.  
 
Simona Cristina Paraschivu – Mandache (Bucureşti, n: 21.11.1987), a absolvit în anul 2006 Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti, apoi Facultatea de Coregrafie în anul 2009 şi masteratul de Coregrafie – din cadrul UNATC Bucureşti. Încă din timpul studiilor a căpătat o bogată experienţă TV (apariţii / momente de dans în emisiunile Prima TV – MegaStar şi Mondenii) precum şi experienţă teatrală. Lucrează cu copii şi adulţi în diferite cursuri de mişcare scenică, dans, expresie corporală. Realizează coregrafii, folosind diferite stiluri de dans: contemporan, balet, hip-hop, vals, salsa, zumba, etc. A colaborat cu importante teatre din Bucureşti (Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Evreiesc etc.) şi cu coregrafi importanţi.  
 
Biletele se pot achiziţiona online de pe site-ul tomtix.ro sau de la Sala „Stere Popescu” (B-dul Mărăşesti 80-82), cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol. Preţul biletelor este 25 lei/spectacol/seară double bill sau 100 lei pentru întregul festival. Preţ redus pentru profesionişti, studenţi, elevi, pensionari 15 lei/spectacol sau 70 lei pentru întregul festival. Intrarea la proiecţiile de filme este gratuită.  
 
 
ABONAMENT LIKE CNDB #1 https://www.tomtix.ro/386  
 
Reenacting Lizica Codreanu is a series of discussions and reenactments, proposed by The National Dance Center Bucharest, around the revolutionary artist career of the Romanian dancer and choreographer Lizica Codreanu.  
-----------------------------------------  
Igor MOCANU | art critic, curator  
(+40) 725 79 68 60  
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - REENACTING LIZICA CODREANU / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1516, Anul V, 24 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!