CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1363 din 24 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A VII-A (CONSTANTIN BRANCUŞI)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Avangarda Europeană în  
Arhiva Naţională de Filme a  
României 1919-1939  
 
Ediţia a IV-a: AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Sesiunea a VII-a: Constantin Brâncuşi  
Miercuri, 24 septembrie, ora 20:00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
Sâmbătă, 27 septembrie, ora 20:00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
Artişti: Constantin Brâncuşi, Irina Codreanu, Cornel Mihalache, Vava Ştefănescu  
Curator: Igor Mocanu  
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României  
 
În anii '50, în RPR personalitatea lui Constantin Brâncuşi era una indezirabilă, opera catalogată decadentă şi aproape degenerată de către minţi luminate precum Călinescu sau Graur. În 1956 are loc prima retrospectivă bucureşteana a operei lui Constantin Brâncuşi, organizată, printre alţii, de criticul şi istoricul de artă Marin Mihalache, iar în 1967 are loc la Bucureşti unul dintre cele mai mari colocvii internaţionale dedicate operei sculptorului modernist francez de origine romană. Până în anii '70, regimul comunist şi cultura română generată de acesta se angajează într-un demers de reasimilare şi, pe undeva, de aculturaţie a imaginii şi operei artistului, cu puternice accente asupra laturii etnice a acesteia din urmă, gasindu-i-se vestigii şi reminiscente folclorice chiar şi acolo unde nu era deloc nevoie. Ba dimpotrivă, Constantin Brâncuşi a fost unul din cei mai acerbi însoţitori ai avangardelor istorice, opera acestuia fiind expusă de fiecare dată în vecinătatea unor Picasso, Duchamp sau Marcel Iancu, fie în Europa, fie în SUA. Documentarul creat de Cornel Mihalache în 1996 este, deşi indirect, pe de o parte, una din primele încercări împlinite de a deconstrui imaginea patriotardă a unui Constantin Brâncuşi nu demult acceptat de cultură autohtonă, însă cu preţul angajării operei acestuia în discursul naţionalist al vremii, iar pe de altă parte, o exegeză de pionierat care îl replasează pe Brâncuşi în proximitatea de drept a avangardei. Am pus lucrarea documentaristului şi brâncuşologului Cornel Mihalache că prefaţa la cele cinci documente cinematografice inedite, aflate în Arhiva Naţională de Filme din România, pentru o mai acută observare a modului în care a fost asimilată, începând cu 1964, personalitatea sculptorului de origine romană de către regimul comunist.  
 
BRÂNCUŞI  
România, 1996, Documentar, 79 min  
R. Cornel Mihalache  
S: Cornel Mihalache  
I. Alex Goldgraber  
Montaj: Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu  
Editor: Remus Stoica  
Muzica: Mircea Octavian  
Sunet: Radu Zamfirescu  
Asistenţi: Andreea Stroescu, Cristina Grigore, Gheorghe Cocoru, Vasile Grigore  
Costume: Geta Solomon  
Efecte speciale: Liviu Georgescu  
Grafică: Radu Vintila  
Referent: Barbu Brezianu  
Secvenţe: René Clair, Erik Saţie  
Cu: Traian Rocsoreanu, Dan Nasta, Varvara Ştefănescu, Constantin Draganescu  
Producător: Felicia Cernaianu, Studio Cinerom, Sahia Film  
 
***  
CONSTANTIN BRÂNCUŞI. HOBITA – PARIS  
România, 1964, reportaj  
Producător: Actualitatea în imagini 46/1964, subiect d.  
Constantin Brâncuşi. – Imagini din Hobita, Oltenia, locul naşterii lui Constantin Brâncuşi şi din atelierul din Muzeul de Arte Frumoase din Paris al sculptorului. Imagini din Craiova şi Târgu Jiu cu lucrările sculptorului; apar Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.  
 
***  
 
COLOCVIUL „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”  
România, 1967, reportaj  
Cu: Ion Jalea, Pompiliu Macovei, Jacques Lassaigne, G. Oprescu, Dan Hăulică, Carola Giedion-Welcker, Petru Comarnescu, V.G. Paleolog, Irina Codreanu, Octav Doicescu, René de Solier, Giuseppe Marchiori, Juliusz Starzynski, Ion Frunzetti, Barbu Brezeanu, Sidney Geist, Bogdan Urbanowicz, Mac Constantinescu, Mircea Deac, N. Argintescu-Amza, Giulio Carlo Argan, Ion Vlasiu, Eduard Trier, Nurullah Berk, Nora Eliasberg, Tony Spiteris, Werner Hofmann, Etienne Hajdu, Adrian Gheorghiu, Lida Wachtova, Valeriu Rapeanu, Palma Bucarelli, Dan Grigorescu, Anton Damboianu, Tretie Paleolog, Adrian Petringenaru, Amelia Pavel, Mircea Popescu  
Producător: Actualitatea în imagini nr. 42/1967, subiect d.  
 
***  
Reportaje. – Lucrările Colocviului „Constantin Brâncuşi”.  
IRINA CODREANU LA SALA DALLES  
România, 1968, reportaj  
Producător: Săptămână în imagini nr. 23/1968, subiect d.  
Reportaje. – Irina Codreanu, elevă lui Constantin Brâncuşi organizează o expoziţie de sculptură la Sala Dalles.  
 
***  
 
CĂLĂTORII PRIN JUDEŢUL GORJ  
România, 1968, reportaj  
Producător: Săptămână în imagini nr. 25/1968, subiect b.  
Călătorii prin judeţul Gorj. Vechi coordonate de istorie şi spiritualitate românească. – Imagini din judeţul Gorj: din satul Vladimiri, unde s-a născut Tudor Vladimirescu, din satul Vădeni, unde s-a născut Ecaterina Teodoroiu, cu Coloana Infinitului, cu sondele de la Ţicleni şi cu mâna de la Rovinari unde se realizează noi investiţii.  
 
***  
CONSTANTIN BRÂNCUŞI LA MUZEUL DE ARTĂ DIN BUCUREŞTI  
România, 1970, reportaj  
Producător: Săptămână în imagini nr. 24/1970, subiect e.  
Expoziţii. – La Muzeul de artă din Bucureşti este deschisă prima expoziţie europeană a lui Constantin Brâncuşi. Imagini cu operele sculptorului.  
 
Mulţumiri speciale: Cornel Mihalache, Vava Ştefănescu  
Mai multe detalii:  
------------------------------------------------  
Igor MOCANU  
Bucureşti  
20 septembrie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A VII-A (CONSTANTIN BRANCUŞI) / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1363, Anul IV, 24 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!