CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 3781 din 08 mai 2021        Toate Articolele Autorului

Meditație pe timp de răstriște
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Meditație pe timp de răstriște  
  
de Iacob Cazacu-Istrati  
  
Cel mai bun mod de a trece onorabil prin viață este să fii ceea ce pretinzi că ești. (maximă niponă)  
  
Mai bine de un an suntem prizonieri ai unui război invizibil, bacteriologic. E clar, că acei care l-au pornit au cause, scopuri și urmările le cunosc ale acestui mare atac asupra umanității pe care unii dintre noi le intuim… Cum n- ar fi, dar suntem puși într-o situație ce n-a mai fost pe tot parcursul istoriei omenirii cu excepția pandemiei de gripă de la începutul sec. XX, gripă naturală, nu produsă în laborator. De aceea îl numesc război, fiindcă a fost inventat de om pentru a ucide oameni pe calea de molipsire, transmitere de la om la om, înfectând întreaga planetă, acestei situații atribuindu-I în medicină numele PANDEMIE, adică liber putem să numim această pandemie RĂZBOI VIRUSOBACTERIOLOGIC. (Virusul este un agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase).  
  
Cred, că odată cu sfârșitul acestui război vor dispare treptat armele de foc. Cui vor mai trebui, dacă e mai ușor să distrugi un popor prin arme de tip pașnic: ai împroșcat din avion asupra unui teritoriu și… tot ce-I viu dispare. Acest lucru îl putem compara cu situația câmpurilor semănate pe timpul sovetelor și stropite cu cimicale împotriva diferitor insecte, paraziți, să usuce buruienile… cu ajutorul avioanelr AN-2 (cucuruznic). Efectiv? Da, și făr-de agresiune fizică. Nu e glumă, fraților!  
  
Prea mari sunt pierderile până azi. Sunt atacate mai mult de 70% persoanele în vârstă. De ce? Eu cred, că totul e bine regizat de la început:- pentru ca să fie construită o altă societate în lume, o societate de tip nou, dar pentru a o face mai ușor, pentru a nu avea obstacole, adică oponenți (iar acestea vor fi persoanele în vârstă) s-a găsit modalitatea- dispariția lor pe calea acestui război, chiar, dacă vor suferi și o parte din tineri… Cunoașteți cu toții, că Moise i-a purtat pe evrei 40 de ani prin pustiu doar pentru ca să se treacă generația în vârstă, care a fost în robie la egipteni și odată cu ea să dispară supunerea, servilismul, vasalitatea…, să se întărească la poporul tânăr mândria de neam, independența, libertatea, să dispară din minte senzația de inferioritate față de alte popoare… Dar, nouă oare câți ani ne trebuie să ieșim din mentalitatea cea soviettică-comunistă, care ne-a făcut vasali ai Centrului, ai Moscovei, care ne-a lipsit de a gândi, fiindcă pentru noi gândea partidul, iar noi aveam datoria doar de a face ceea, ce spunea Centru. Este părerea mea.  
  
Greu e să te debarasezi de acele obișnuințe, care au prins rădăcină și s-au întărit timp de secole în mentalitatea basarabeanului de a apleca capul înaintea a toți derbedeii străini, care ne-au rupt de la neam și Țară, împăcarea cu prostia de a fi umilit, iar cel care s-a ridicat puțin pe scara ierarhică, adică a devenit un mic șefușor se ține cu ambele mâini să nu dea domnul să –l răstoarne cineva… folosind cele mai mârșave metode: minciuna, trădarea, vinderea de neam și țară. Despre asta ne vorbește perioada postsovietică, de la 90 încoace și anume prin prizma organelor de conducere a nou născutei Republica Moldova, fosta RSSM atât Parlamentul și Guvernul cât și Organele justiției.  
  
De atunci, de când ne-a dăruit libertatea cea mare Mihail Gorbaciov au trecut mulți ani. Dacă facem o mică comparație a aceleiași perioade de 30 de ani a URSS, de la Revoluția din 1917 și până în 1947, apoi ne crucim prin câte a trecut acea nou formată țară-uniune-imperiu… Începând de la formarea URSS-ului, deportări, colectivizări, înarmări, război de aproape 6 ani și terminând cu foametea organizată… Și necătind la toate greutățile perioadei interbelice URSS a făcut un salt uriaș în dezvoltarea economică. La fel și România tot în aceiași perioadă interbelică a cunoscut un avânt considerabil de dezvoltare în toate domeniile, numită Perioada de Aur: înfăptuirea Unirii, adică formarea României Mari; împroprietărirea țăranilor, dezvoltarea industriei petrolului ș.a. Toate cele succese enumărate mai sus atât în URSS cât și în România au fost obținute prin luptă, prin reforme radicale. Noi însă, primind libertatea mult dorită am distrus tot ce s-a construit în peste 70 de ani…atât sistemul social cât și economic.  
  
Se iscă întrebarea, care sunt succesele noastre de la dăruirea libertății și independenței RSSM și până azi, pe parcursul aceleiași perioade de 30 de ani? Doar un mic succes și acela după 30 de ani, doar atunci, când Curtea Constituțională și-a spus cuvântul, că doar limba română este limba de stat în RM. Atât. În rest nimic. De la ”90 încoace a fost o perioadă nu că de stagnare, dar de regres total, atât în economie, cât și în celelalte domenii. Am avut doar de pierdut în această perioadă și în primul rând Războiul ruso-moldav din 1992 în urma cărui din cauza lașității conducătorilor de atunci al RM nu doar am pierdut războiul, dar și teritoriul din stânga Nistrului și chiar din dreapta lui cu cetatea și orașul Tighina. Apoi tot din cauza lașității și trădării guvernanților RM s-a permis fondarea așa numitei republici transnistre, iar mai apoi și autonomiei găgăuzilor, astfel dezbinând teritoriul RM... Dar câtă sărăcie ne-a adus nouă lichidarea proastă a colhozurilor, nepregătind societatea, cetățenii pentru trecerea la alt sistem de prelucrare a pământului, agricultorii nefiind gata pentru aceasta și sistemul împroprietăririi a suferit fiasco. Dar, cel mai trist lucru este, că s-a distrus absolut totul ce s-a construit în perioada așa numitului socialism: fabrici și uzine, ferme de oi și vite, astfel ducând la un haos atât în economia RM căt și în societate, iar sistemul nou impus, neocapitalist încă nu dă roadele așteptate nici după 30 de ani… Vinovat în primul rând este sistemul anarchic care s-a stabilit aproape în toate țările lumii după 1989, dar, care e dirijat din umbra… Toată această perioada, numită de unii ”de tranziție” se caracterizează printr-o mare migrație a popoarelor. Migrația este un fenomen istoric ce a constat dintr-o perioadă intensă de migrații masive ale unor populații barbare de origine germanică, slavă sau asiatică în Europa între secolele III-XI, în tranziția de la Antichitatea Târzie la Evul Mediu Timpuriu. A fost o perioada marcată de schimbări teritoriale de dincolo de frontierele „barbare”. Primii migratori proveneau din triburi germanice ca goții, vandalii, anglii, saxonii, longobarzii, suevii, frizii și francii. Între timp, au venit și populațiile asiatice ca hunii, avarii, slavii, bulgarii și alanii. În ultima fază au fost migrațiile târzii: arabii, vikingii, normanzii, ungurii, maurii, turcii și mongolii, ce au lăsat urme semnificative în Nordul Africii, în Peninsula Iberică, Asia Mică și Europa centrală și răsăriteană. Dintre toate invaziile migratorilor cu care s-a confruntat omenirea de-a lungul istoriei au rămas în conștiința colectivă ca reprezentând “marile invazii barbare”, model prin excelență al distrugerii în toate planurile.  
  
Eu sunt de accord, că și cruciadele din Evul Mediu la fel se atârnă la ”marile migrații”… și epoca marilor colonizări e la fel o mare migrație… De atunci și până la începutul anilor ”90 al secolului trecut n-au mai fost așa de mari migrații ale popoarelor până la destrămarea URSS… După cum am menționat mai sus vinovat în primul rând este sistemul anarchic, care s-a stabilit aproape în toate țările lumii după 1989, dar, care e dirijat din umbra…  
  
La noi în RM cine se face vinovat de această situație? Eu cred, că e vinovată conducerea RM, care este aleasă în rezultatul alegerilor (parlamentare, prezidențiale și locale) pe bază de partide. Cui îi trebuie atâtea partide întro regiune a României sau o bucată a vechii Moldove, mai cu seamă de dreapta? Această întrebare e pentru acei mari conducători de prtide ce s-au înființat după 2009… Bine, să zicem, că PAS-ul Maiei Sandu a luat întâietatea… Întrebarea e care întâietate, Unionistă sau statalistă? De fapt, cursul PAS-ului îmi place la moment. Dar de ce nu se retrag din viața politică celellte partide mai slabe de dreapta ori nu se unesc cu PAS-ul ori PL-ul? Fiindcă aceste sunt cele mai puternice și mai de încredere partide azi! Ar trebui să se unească în jurul lor toate celelalte partiduțe de centru-drepta. Dar, s-a mai ivit un Gligor, doritor de lauri… sau de putere?! Degeaba sunteți deștepți, măi băieți! Ce faceți voi acum se numește DEZBINARE! Luptă pentru PORTOFOLII, putere. Cum ai ajuns puțin în văzul lumii, cum te-ai și crezut BURIC? Dacă te afli așa puternic în politică și crezi, că poți face schimbări spre bine, apoi implică-te cu toată energia în acea comandă în care ai fost ales, adică în acea formațiune numit partid. Ori, dacă ai devenit deputat independent cine-ți pune bețe să nu-ți arăți cunoștințele și aptitudinile organizatorice pentru a fi promovat mai ”sus” în comanda-partidul care te afli? NU, că trebuie să depui multă muncă. Cea mai ușoară cale pentru a ajunge mai în vârful p… este crearea unui partid și...dă-i în măsa cu idealurile lor cu tot. Asta faceți voi acum, Ștefan Gligor... Zău, nu m-am așteptat. Cine are nevoie de încă un partid de dreapta azi, când sunt alte zeci?!…  
  
Propaganda masivă a Kremlinului și agenților săi, sărăcia și naivitatea alegătorilor noștri, care n-au mai putut delimita la un moment dat adevărul de minciuna fariseilor și trădătorilor de Neam, a adus la aceea, că astăzi prezentul și viitorul nostru îl decide Kremlinul și totul, doar din cauza voastră, a celor care vă este mai scumpă puterea și banul, decât poporul, neamul vostru…  
  
Opriți-vă! Uniți-vă și terminați cu invidia și trufia… Uniți-vă în jurul celui care merită, faceți un Congres al partidelor de drepta și alegeți, că aveți lideri buni, fie Maia Sandu ori Dorin Chirtoacă, principalul să dorească Reîntregirea neamului și țării! Și atunci, nu ne va înspăimânta nici acest război cornoratic, nici altă năpastă!  
  
Doamne ajută!  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Meditație pe timp de răstriște / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3781, Anul XI, 08 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!