CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 3695 din 11 februarie 2021        Toate Articolele Autorului

O viață dedicată educației
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de success.  
  
Pe d. Lidia Rotaru o cunosc încă de pe când venise în s. Vadul-Leca de pe băncile Facultății de Filologie a USM în vara anului 1977. Ca tânără profesoară a fost numită educatoare în timpul vacanței în tabăra de vară a elevilor, care se afla la 7 km depărtare, în pădurea Rădiului, lângă Izvorul Roșu, unde am fost și eu numit ca medic. În colectivul de profesori –educatori se evidențiau două fetițe tinerele, ce nu prea se deosebeau de elevele claselor a X, care posedau o energie și inițiativă de invidiat. Tot timpul în mijlocul copiilor ele născoceau diferite jocuri pentru ei, învățându-I noi cântece și dansuri. Acestea erau Lidia Sârbu și Nina Negară, una profesoară de limbă și literature, iar alta profesoară de muzică… Și după cum se întâmplă deseori, aceste tinere profesoare, ce-și aveau rădăcinile aproape de malul Nistrului, Lidia în Ignăței, iar Nina în Chipeșca și-au împărțit soarta cu doi flăcăi din Vadul-Leca, devenind Lidia Vasile Rotaru și Nina Tudor Anghel. Dacă d. Nina a lucrat pe parcursul anilor în toate 3 școli aflate pe teritoriul primăriei impusă din lipsa de profesori, apoi d. Lidia toți anii de activitate pdagogică i-a petrecut în școala de 8 ani, iar mai târziu gimnaziul ”Pavel Bechet” din Vadul-Leca.  
  
În toți acești ani de lucru la școală d. Lidia s-a arătat ca o bună profesoară și organizatoare, fiind stimată și iubită atât de elevi cât și de membrii colectivului pedagogic al școlii. A fost și este sufletul colectivului, rezolvând majoritatea situațiilor de conflict, ajutând prietenii la nevoie cu vorbe bune și sfaturi. Lecțiile Lidiei Rotaru sunt așteptate de către elevi cu multă plăcere, profesoara făcând din ele mici sărbători de la care elevii eșeau plini de energie, vise și speranțe frumoase. Un lucru important pentru ea la lecții este de a face o legătură între trecut și prezentfăcând diferite excursii imaginare prin locurile istorice ale satului, culegând împreună cu elevii istorioare frumoase legate de sat, sugerându-le să alcătuiască singuri frumoase mituri și legende despre locurile natale. Un lucru pot spune cu cea mai mare stimă pentru doamna profesoară, că-și iubea foarte mult satul natal Ignăței, care se aflau la o mică depărtare de la Vadul-Leca, peste două dealuri mari, că dacă o croiești pe de-adreptul prin Târșiței să fi vreo 8-10 km. Sun asta pentru, că la fiecare început de an d. Lidia făcând cunoștință cu o nouă clasă de elevi, le povestea mai întâi despre aceea de unde i se trag rădăcinile, despre satul Ignăţei din ţinutul Orheiului, atestat documentar în anul 1623, un vechi sat de răzeşi. Le povestește cu deosebită mândrie despre oamenii satului, evidențiindu-i pe cei doi reprezentanţi în Sfatul Țării – Pavel Cocîrlă şi Vasile Bîrcă. Vasile Bîrcă a făcut o carieră în instiuțiile statului, ocupînd funcţii importante, totodată menționând și persoanele care au contribuit la dezvoltarea social-economică și culturală a satului Vadul-Leca, ca actrița Nina Vodă-Mocreac, actorii Pavel Bechet, al cărui nume poartă astăzi gimnaziul și Boris Bechet, regisorul Slava Sambriș, dr. În economie Alexandru Munteanu și alți absolvenți...  
  
Îi sunt recunoscătoare și-i mulțumesc, că a fost dirigintă la clasele ambilor mei fii Victor și Ion, care își amintesc cu multă dragoste de scumpa lor profesoară.  
  
A luat parte activă în viața social-culturală a școlii și a satelor Căzănești și Vadul-Leca, pregătind diferite manifestări culturale atât cu elevii clasei la care era diriginte cât și cu elevii întregii școli, fiind locțiitorul Directorului Gimnaziului pe Educație. De nenumărate ori a fost aleasă Consilier a Primăriei Căzănești, luând parte activă în rezolvarea multor probleme stringente legate de viața satelor comunei, fiind menționată atât de Direcția Gimnaziului și Direcției Raionale de Învățământ cât și de Consiliul Raional Telenești.  
  
Nu scriu aceste rânduri din auzite, dar așa a ordonat soarta ca să fim o perioada de timp colegi de lucru în același gimnaziu, eu predând elevilor istoria, după absolviea Facultății de Istorie a USM, chiar suntem și megieși așa, că o cunosc atât de bine, cum aș cunoaște pe soră-mea…  
  
Ce să vă mai spun? Au crescut și l-au căsătorit împreună cu soțul Leonid Rotaru (Dumnezeu să-l ierte) un fiu, Călin cu care se mândrește foarte mult, cât și cu nora-sa… Nespus de mult își iubește nepoțelul Vlăduț.  
  
Este oare fericită? Eu cred, că da! Eu cred, că d. Lidia Sârbu-Rotaru este un om împlinit. Se vede și din cele destăinuite de domnia sa în cele scrise mai jos. Doar dragostea și dorul, o inimă blândă și un suflet curat poate scrie astfel: - ”Și cifrele vorbesc... Ignăței, 1971 - 2021... 66 - 67 de ani, vârsta colegilor mei... 50 de ani - Jubileul de când am plecat din ALMA MATER. Am avut o noapte de zbucium...  
  
Amintirile au pus stăpânire pe mine. M-au purtat prin satul de baștină, sat cu oameni gospodari, satul copilăriei și adolescenței, sat cu școala care m-a făcut OM.  
  
Soarta m-a aruncat în brațele Educației. Dacă pentru copiii pe care-i învăț substantivul ,,școală” e comun, pentru mine-i propriu, scris cu majusculă în suflet. Aici, în Ea, în Școala mea dragă mi-am petrecut cei mai frumoși ani alături de profesori, pietre dăltuite în inima mea. Alături de colegii de clasă, dragii mei colegi, am avut parte de ceea ce se numește Dragoste.  
  
Mi-am visat clasa, banca de lemn, coridorul școlii-sală de sport, colegii și profesorii.  
  
Lauda supremă o adresez scumpilor mei profesori. Mulți din ei sunt plecați la cele veșnice. Dumnezeu să-i ierte și să-i aibă-n pază!  
  
Celor care-și aduc aportul și astăzi pe altarul Cunoștințelor le aduc mulțumire și închinăciune pentru că stau la cârma celei mai nobile profesii. Mă simt împlinită că alături de ei clădesc cărămidă cu cărămidă sufletul copiilor.  
  
Sunt mândră c-am plecat din Școala dragă cu cea mai frumoasă lecție învățată - Lecția Omeniei!  
  
Într-o discuție cu capii raionului am afirmat: ies din casă de 43 de ani de carieră pedagogică cu două lecții bine învățate: cea a Omeniei și cea pe care o predau copiilor.  
  
Nu m-am dus în țări străine pentru un trai mai bun, nu mi-am făcut averi... Cea mai mare bogăție a mea sunt copiii cărora port aprinsă flacăra dragostei de Carte, de Neam, de Țară, de Limbă și Istorie.  
  
Așa cum îmi prețuiesc și mi-am prețuit oamenii de baștină, așa Vă prețuiesc și pe cei din Vadul Leca, alături de care sunt și am fost, Vă admir pentru curajul și demnitatea pe care o aveți.  
  
50 de ani!  
  
E mult... e puțin... e aproape o viață de Om.  
  
În acest an jubiliar Vă doresc, dragi pedagogi, consăteni, elevi ai Instituției Publice Ignăței, sănătate, bucurie, primăvară în suflet în acest an de grea încercare.  
  
Sunt sigură că și pentru dumneavoastră drumurile vieții pornesc din Familie și Școală.  
  
Sunt o norocoasă, căci le-am avut pe ambele drept exemplu și îndrumare.  
  
Un sat e cunoscut în lume prin oamenii săi.  
  
Sunt mândră că am acest implant statornic de la baștina în care cu 50 de ani în urmă am lăsat scumpii și dragii mei părinți, cărora le port sacră amintire.  
  
Cu 50 de ani în urmă am terminat studiile în școala medie Ignăței, școală care-o pun deseori în capul mesei, vorbind-o de bine, căci aici mi-a fost pus tocul în mână de dragii și scumpii mei profesori.  
  
În ceas de an jubiliar, transmit urări de bine și de sănătate colegilor de clasă, promoției 1971.  
  
Cu drag de dumneavoastră,  
  
Lidia Sîrbu-Rotaru, profesor de limba și literatura română.  
  
Vadul-Leca, 2021”  
  
Să- I dorim d. Lidia multă sănătate și succese mari în continuare. La mulți ani!  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O viață dedicată educației / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3695, Anul XI, 11 februarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!