CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2789 din 20 august 2018        Toate Articolele Autorului

        De ce 27 august nu e sărbătoarea mea?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost un document adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova.  
  
Documentul face referiri la istoria milenară și continuitatea neamului românesc de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, la denumirile oficiale: limba română, popor român. Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Independenței.  
  
Declarația de Independență a Republicii Moldova în mod direct, susține suveranitatea Republicii Moldova, neglijând total Declarația Sfatului Țării din Basarabia din 2 decembrie 1917, care reprezintă declarația de autonomie a Basarabiei. Mesajul acesteia este completat de către Sfatul Țării prin Proclamarea independenței Republicii Moldovenești din 24 ianuarie 1918. În anul 1991 era de ajuns recuoașterea acestor Declarații ale Sfatului Țării (Parlamentului) și Actului Unirii de la 27 martie 1918. Atât. Problema viitorului așa zisei RM era hotărâtă.  
  
Dar, nu a fost să fie. Se vede, că o cauză a fost lovitura de stat din România și influiența Moscovei a fost și la noi extrem de puternică. Altă cauză a fost neprofesionslismul diplomatic și incompetența clasei politice de la Chișinău.  
  
Ce-am obținut în urma Declarației din 27 august 1991?  
  
Ca urmare s-a spus un NU hotărât rusificării si deznationalizării; s-a proclamat dreptul la limba si la alfabetul roman; dreptul la istoria noastră națională; restabilirea în drepturile sale a etnonimului popor roman; a glotonimului limba română si a insemnelor nationale – tricolorul si stema istorică a Moldovei; legea referitoare la limba de stat.  
  
 
  
Da, e o biruință asupra Răului și asta. dar toate astea ne veneau automat, recunoscând Actul Unirii din 1918. În rest n-am câștigat nimic în afară, că ziua 27 august e proclamată prin lege sărbătoare națională și în urma căruia în proaspătul stat RM soocietatea s-a divizat în trei tabere: unii au susținut independența (stataliști), alții au protestat împotriva ei, susținând reunificarea cu România (unioniști), și a treia tabără, acei care doresc o nouă urss-CSI(cremliniști), ducând la un conflict scurt (război) cu Rusia în urma cărui am pierdut nu numai partea de est a Moldovei (transnistria), dar și o parte din dreapta Nistrului,iar mai târziu la conducerea așa proclamatei RM să ajungă grupări mafiote, tâlhari cu renume, la emigrarea în masa a clasei de elită a societății, iar poporul a fost condamnat la sărăcie.  
  
Îmi pun și azi aceieași intrebare ca și 10 ani în urmă:- Oare la aceasta am sperat noi, acei peste 750 000 de cetateni, care am scandat la Mare Adunare Nationala Unire! Unire! Unire!? De ce s-a creat statul Republica Moldova? Cine ne-a dus in eroare cu Declaratia de Independență, când ea nu era necesară pentru noi, fiindcă ne-au rapit cu forța de la Patrie, de la frații din dreapta Prutului și tot prin forță a fost creată RSSM? Datoria noastră, atunci în 1991 a fost să ne întoarcem acasă, la frați, dar noi ce-am facut? Îmbătați de succesele obținute, le-am permis forțelor coloanei a 5 să ne abată din drum, manipulând cu noi cum au dorit, pana au luat puterea în RM. Ne-au uns ochii cu semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize... Da, e bine, chiar foarte bine, dar... acestea aveau sorți de izbandă atunci, în 1991.  
  
Pentru mine personal ziua de 27 august nu e zi de sărbătoare, fiindcă eu văd RM ca o MICĂ ROMÂNIE și nu republică, o vad parte a Patriei noastre România, iar ărbătorile mele naționale sunt: 24 ianuarie- Proclamarea Independenței Basarabiei; 27 martie- Unirea Basarabiei cu Romania; 10 mai- Proclamarea Independentei Romaniei; 31august - Limba Noastra cea Romana si 1 decembrie- Marea Unire.  
  
Asa, că 27 august este sarbatoarea patrihotilor statalisto- moldovenisti.  
  
Eu, din numele Consiliului Mondial Român și personal felicit toți cititorii fideli cu ziua de 31 august, Sărbătoarea Internatională "Limba Noastra cea Romana".  
  
Referinţă Bibliografică:
        De ce 27 august nu e sărbătoarea mea? / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2789, Anul VIII, 20 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!