CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2681 din 04 mai 2018        Toate Articolele Autorului

Centenarul Unirii la Câmpul Românesc din Canada
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
de Iacob Cazacu-Istrati  
  
«Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi, şi vinovaţi suntem cu toţii : unii pentru că am tăcut; alţii pentru că am greşit, cu toţii — pentru că am suportat.» (Ion Antonescu, Alba Iulia, 1 Decembrie 1940)  
  
 
  
Amintiri frumoase îți inundează inima, când cineva iți vorbește ori îți arată vreo poză de la Câmpul Românesc. Au trecut 10 ani, care mă leagă de această localitate pe care eu o numesc RAIUL ROMÂNESC DIN CANADA . Despre această mică localitate de lângă Hamilton, reg. Ontario, Canada am scris de mai multe ori, dar nu pot să trec de fiecare dată peste a nu face cunoscut cititorul cu o scurtă istorie a acestui minunat colțișor de rai, “…o mică Românie”, cum a numit-o acad. Nicolae Dabija după vizita sa din vara lui 2011… Membrii Asociatiei au cumparat un teren de 25 ha pe care s-a cladit primul asezamant al viitorului Camp Romanesc in anul 1957, fiind ajutati si de Guvernul Canadei si de romanii din intreaga lume, inclusiv din Africa de sud si Australia. Cu adevărat, arată ca o frântură de rai, aici avându-le pe toate... : apa, codrul și izvorul, un lăcaș sfânt, un palat de cultură și Rotonda sfinților scriitori ai exilului românesc (sculpturile lui Nicapetre, care a realizat busturile unor mari bărbați ai neamului românesc: Mihai Eminescu, Nae Ionescu, George Donev, Horia Stamatu, Mircea Eliade, Aron Cotruș, Vasile Posteucă, Vintilă Horia), de asemenea și ”Iordanul ” (râulețul) care , după mine, desparte zona spiritual laică de cea religioasă.  
  
Academicianul Nicolae Dabija, după vizita la Câmpul Românesc a rămas foarte impresionat, că : ”...și acolo, în America, Basarabia e in sufletul fiecărui român, iar Imnul asociației Câmpul Românesc, începând cu inaugurarea, de aproape cinci decenii şi până azi, este “Marşul Basarabiei”. Toţi cei prezenţi, oameni de diverse vârste, în sala încăpătoare a Centrului Cultural se ridică în picioare ca să intoneze:  
  
Az-noapte la Prut  
  
Războiu-a-nceput,  
  
Românii trec dincolo iară,  
  
Să ia înapoi  
  
Prin arme şi scut  
  
Moşia pierdută astă-vară…”  
  
Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, noi, românii din ]mprejurimile ora;elor Toronto, Hamilton, Kitchener ș.a., reprezentanți ai Asociatiei Culturale Române, am comemorat acest eveniment la Campul Românesc  
  
Manifestarea a fost deschisă de către Președinte Asociației Dumitru Răchitan, care a menționat, că acest eveniment este comemorat de 60 de ani, de atunci, când mulți din membrii fondatori ai asociației noatre, fiind basarabeni: Ascheniuk Vasile, Donison George, Lupu Vasile, Roman Nicolae, Pr. Zelea Nicolae cu gândul și inima aproape de vechiul și istoricul pământ al Basarabiei au fondat împreună cu alți români din diferite colțuri ale României această asociație.  
  
În discursul său a ținut să menționeze, că adevărul istoric despre Basarabia este atât de denaturat și falsificat încât, chiar acceptarea unei polemici devine un nonsens. Putem afirma, că din ordinul autorităților sovietice s-a practicat un genocid spiritual cu istoria românilor moldoveni dintre Prut si Nistru.  
  
În perioada ce a urmat celui de-al doilea Război mondial, historia, indeosebi istoria poporului român a suportat in invatamint si nu numai, distorsiuni, umbre, hiatusuri de toata nuantele. De un regim cu totul aparte “s-a bucurat” partea, care se referea la istoria romanilor de peste Prut, din Basarabia si Bucovina, subiect tabu în orice formă sau nivel de învațământ din Romania. Mai mult, în bibliotecile din țară, lucrurile care abordau elementele legate de istoria oamenilor acestui pământ romanesc erau catalogate la fondul secret, la care aveau acces numai anumite categorii de cititori.  
  
Vechiul pământ al Moldovei, teritoriul dintre Prut si Nistru, Basarabia devine o dispută artificială cu imperiul țarist, care atinge linia Nistrului de-abia în 1792 și intra în atenția cabinetelor Europene din 1812.  
  
Pâna în 1812 istoria Basarabiei nu era descrisă aparte de istoria Moldovei medievale, întregite, dar soarta a făcut ca să fie răpită de Imperiul Rus atât în 1812 cât și în 1940.  
  
Noi, cei departe de tară nu am pierdut speranța, că Basarabia va reveni la trupul Țarii de la care a fost smulsă cu forța.  
  
Suntem convinsi, că acolo, în țară, cum și peste hotare sunt romani adevărați, patrioți, care luptă pentru îndeplinirea visului de aur al românilor de pretutindeni, de refacere a României Mari. Sperăm, că acest vis să se împlinească anul acesta, anul Centenarului Unirii.  
  
În continuare ne-a vorbit d-na Petra Maxim, făcând o mica prezentare a istoriei Basarabiei de înainte și după ocupația Imperiului Rus.  
  
A menționat rezistența basarabenilor împotriva regimului imperial.  
  
Cristian Medelean, sociolog și scriitor s-a oprit în discursul său asupra perioadei interbelice a Basarabiei, a dezvoltării social-culturale și economice, făcând comparație cu perioada anterioară de la 1812 până la 1918, despre beneficiile unirii din 1918.  
  
O frumoasă poezie “Prutul”, închinată Basarabiei a fost recitată de către dl. Alexandru Colceriu  
  
O prezentare interesantă a făcut scritoarea și jurnalista D-na Marga Manea, participantă la Podul de Flori de pe Prut la 6 mai 1990 Menționând, că în cadrul acțiunii, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport și viză. De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. Zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu. Românii au fost primii, care au intrat în URSS fără permisiune. După această acțiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.  
  
În continuare D-na Marga Manea a menționat importanța și beneficiile Unirii Basarabiei cu România la etapa actuală și, că datoria fiecărui roman este ca prin activitățile, acțiunile sale să facă totul pentru ca anul Centenarului să devină anul Reântregirii României.  
  
La acest capitol a; dori să vă aduc la cunoștință concluziile Președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop din textul conferinței pe care a susținut-o la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa din Iași, în 28 martie 2018 cu care trebuie să se mândrească orice roman moldovean: “…Oare nu era în firea lucrurilor că cea mai impresionantă doină (baladă)  
  
Românească s-o compună Ciprian Porumbescu, cea mai frumoasă poezie dedicate României s-o scrie Mihai Eminescu, cea mai frumoasă odă închinată limbii noastre s-o alcătuiască Alexei Mateevici? Toți acești mari români au fost moldoveni! Ei ne-au fost cei mai buni dascăli din lume întru românism și românitate! Oare mai putem avea mirări, nelămuriri și îndoieli în această privință? Mai mult decît atât, cunoscute fiind aceste antecedente cu rădăcini la începuturile mileniului al doilea, adică acum aproape o mie de ani, nu era oare de așteptat ca cele mai multe culmi ale culturii românești să fie atinse în Moldova? Cel mai mare poet roman a fost și este Mihai Eminescu, cel mai mare povestitor este Ion Creangă, cel mai mare compositor este George Enescu, cel mai mare istoric este Nicolae Iorga, cel mai mare autor de romane istorice este Mihail Sadoveanu, ce lai mare sonetist-Mihail Codreanu. Cea mai mare mișcare literară de modernizare a culturii românești și de sincronizare a sa cu spiritualitatea europeană s-a născut și s-a afirmat la Iași- este vorba de JUNIMEA- și l-a avut în frunte pe un fiu de transilvănean, Ion Maiorescu. Acesta stability la Craiova, și-a dat băiatul la școlile bune de la Brașov, apoi în Germania etc. Fiul acesta, întors în patrie, nu s-a dus nici la Sibiu, nici la Craiova, nici la Brașov și nici măcar la București, ci la Iași, acolo unde se edificase prima universitate modern românească și unde se făurea, la cel mai înalt nivel, cultura modern românească. Dacă programul de modernizare al societății româneștil-au făcut pașoptiștii, programul de modernizare al culturii românești l-au făcut junimiștii, la Iași, și l-au făcut bine. De la moldoveni am învățat ce înseamnă sacrificial pentru țară, de la ei știu de ce țara trebuie să fie mai presus de fire, știu de ce nu mă pot niciodată supără pe țară, de ce țara trebuie să se cheme România și de ce poporul acesta- oricum s-ar numi- este și rămâne poporul roman.”  
  
La sfârșit Pr.Dr. Dumitru Ichim a citit Declaratia simbolică de Unire a Basarabiei cu România, votată unanim de toți cei prezenți: Membrii Asociației Românilor Câmpul Românesc, parte a Forumului Românilor de Pretutindeni în frunte cu Consiliul Mondial al Românilor. S-au adunat semnături pentru Unirea Basarabiei cu România, ce vor continua până în toamnă.  
  
 
  
Doar unirea ne va salva națiunea!  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Centenarul Unirii la Câmpul Românesc din Canada / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2681, Anul VIII, 04 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!