CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2653 din 06 aprilie 2018        Toate Articolele Autorului

Unirea ca izbăvire
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
de iacob Cazacu-Istrati  
  
Știați, care este cea mai mare semnificație a Declarațiilor de Reunire? - Piere moscalul din noi, iar cu el și fricaica băgată la nivel de ADN prin deportări, foame, umilință, fals și fățărnicie...  
  
Ion Cernei  
  
 
  
 
  
Atâtea întrebări mă chinuie, că nu ştiu care din ele sunt mai importante. Şi acest chin se lungeşte al zecelea an, de atunci, de când am aterizat pe pământul Canadei. Până la urmă am concluzionat, că toate întrebările sunt legate una de alta şi de aceea toate-s la fel de importante, ca şi răspunsurile pe care mă stărui să le găsesc. Să vă spun drept, la unele mi-i frică să găsesc un răspuns...  
  
Întrebările sunt legate în majoritate de asociaţiile românilor de peste hotare. Mă lupt de mulţi ani ca ele, asociaţiile să se identifice corect, după criteriul naţional, cum se procedează în lumea întreagă, mai cu seamă acele din ţările lumii a treia. Într-o ţară cum este Canada, multinaţională şi multiculturală m-am întâlnit cu foarte multe asociaţi. Pentru a-şi păstra tradiţiile şi obiceiurile imigranţii se unesc în asociaţii după criteriul etnic: asociaţia ucrainenilor, evreilor, indienilor ş.a.  
  
Primul val de emigrare a basarabenilor după lovitura de stat din România şi de la căderea URSS, după mine a fost între anii 1994- 2000, pe care eu o numesc emigrarea agrariană, care se caracterizează prin emigrarea basarabenilor în ţările europene Italia, Spania, Portugalia ş.a. Un moment aparte al emigrării îl constituie emigrarea în Rusia. Dacă în ţările europene conaţionalii noştri munceau ştiind, că vor fi remuneraţi conform înţelegerii dintre ei şi patron apoi acei, care munceau la negru în Rusia de cele mai dese ori erau traşi pe sfoară, adică se întorceau acasă fără nici un ban.  
  
Valul doi al emigrării forţate a fost între 2001- 2009, emigrarea neocomunistă, care se caracterizează prin emi începutul emigrării în ţările lumii a treia, mai cu seamă în SUA şi Canada.  
  
Am sosit în Canada şi eu, datorită copiilor mei, care au emigrat pe la începutul valului doi de emigrare a basarabenilor după 12 ani de "independenţă" a RM.  
  
De la sosire m-au interesat grupurile conaţionalilor mei români de pe ambele maluri ale Prutului.  
  
Ar fi bine să vă informez mai detailat cu procesul de emigrare a basarabenilor în Canada, dar la acest subiect ne vom opri într-un articol aparte, mai târziu. Acum vă pot spune doar, că primul val de imigrare al basarabenilor în Canada ţine de primul sfert al secolului trecut, de perioada interbelică.  
  
Deci, să ne întoarcem la asociaţiile noastre. Acei basarabeni, care au emigrat în Canada în perioada interbelică la fel se asociau între ei în grupuri naţionale, adică româneşti, căci în această perioadă din România Mare au emigrat români din diferite colţuri ale ţării: Bucovina, Basarabia, Oltenia, Dobrogea...  
  
Asta a fost atunci. Acum, după valurile de emigrări de după 1990 şi până astăzi situaţia diferă foarte mult. Românii basarabeni, dar şi românii din celelalte provincii ale României, fiind înfectați peste 50 de ani de epidemia ideologică comunistă de dezbinare a naţiunii române a dus la o mare înstrăinare a populaţiei româneşti de pe ambele maluri ale Prutului. Prin dezbinare se înţelege "botezul" românilor basarabeni cu alt nume de identificare după numele vechi geografic, toponimicul medieval al Principatului (Ţării) Moldova, adică au dat naştere unei noi naţiuni de moldoveni. Şi avea să prindă pentru totdeauna rădăcini, dacă se trecea şi generaţia anilor 40-50, care au fost educaţi de părinţii născuţi în perioada interbelică, perioada României Mari, care au păstrat şi promovat românismul, identitatea şi cultura românească, necătând la stăruinţa Moscovei de a scoate din inimile basarabenilor tot ce este legat de românism. Dacă nu-şi lua avânt Mişcarea de Eliberare Naţională în anii 80 ai sec. trecut, atunci românii din stânga Prutului dispăreau ca naţiune pentru totdeauna. Dumnezeu i-a ferit de acest blestem prin jertfire de sine a fiilor săi Gheorghe Ghimpu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Lidia Istrati, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Vasile Şoimaru, Vlad Pohilă, Ion Palade şi mulţi, mulţi alţii, care merită să fie înscrişi în Cartea de Aur a neamului.  
  
Însă, totuşi anii petrecuţi în epoca sovietică şi-au lăsat amprenta. Marea majoritate a populației a căzut pradă acelor minciuni comuniste și chiar după două decenii de la destrămarea imperiului greu îşi revin din starea de hipnoză sovietică.  
  
Această stare e caracteristică şi pentru mulţi basarabeni, care au emigrat în Canada după sfârşitul epocii socialiste, fiindcă altfel nu se poate lămuri tendinţa de păstrare a "moldovenismului primitiv". Cred, că la această situaţie au contribuit mult clasa politică de la Chişinău, începând cu trădarea agrarienilor sau vechilor comunişti a mişcării pentru renaştere naţională. Ei au întors cursul istoriei înapoi, dar nu cursul sovietic, ci mai rău, transformând aşa numit-a RM într-un haos, într-un iad! Au distrus economia "ţării" de tot: fabrici, uzine, ferme mari de vite. Colhozurile au fost lichidate brusc, pe negândite, nefiind înlocuite cu ceva mai bun, mai rentabil. Au împărţit pământul în parcele, omul neavând posibilitatea de al prelucra, căci descentralizând tehnica agricolă au întors ţăranii la epoca evului mediu. Și s-a așternut peste RM o criză economică de nemaipomenit în istorie. Mi-aduc aminte, că fiind profesor școlar n-am primit leafa 9 luni de zile. Ceva de neîncchipuit.  
  
S-a ajuns la aceea, că oamenii cei mai ingenioşi, deştepţi să găsească salvare luând drumul pribegiei peste hotare. Nu e cea mai bună soluţie. Mai bine era ca dânşii să stea acasă şi să găsească modalităţile eşirii din criza economică, dar se vede, că dorinţa de libertatea mult dorită şi visată, venită odată cu prăbuşirea urss-ului a fost mai puternică. Dorinţa de a cunoaşte ceea, ce era interzis pe timpul imperiului sovietic i-a mânat spre alte meleaguri în căutarea binelui. Au plecat cei mai ingenioşi, mai isteţi.  
  
Majoritatea celor, care au emigrat în Canada sunt acei, care au făcut şcoală sovetică ori au terminat studiile în anii 90, ani de răstrişte pentru şcoala din Moldova. atunci, când elevii erau influienţaţi de unii părinţi şi profesori, căror le erau frică de educaţia românească şi de politica dusă de guvernanţii statalişti-moldovenişti, aflaţi la conducerea RM. Anume ultimii şi-au infiltrat agenţii săi în rândurile emigranţilor şi nu numai, ca simpli membri ai asociaţiilor noi formate, dar şi ca fondatori... Din 1998 şi până în 2015 au fost formate aproape în toate ţările Europei, SUA şi Canada asociaţii ale moldovenilor, mai cu seamă între anii 2001-2010. Interesant este faptul, că majoritatea  
  
asociaţiilor s-au numit ale moldovenilor, după cum şi era de aşteptat, după numele RM. Bine, asta a fost de aşteptat pe timpul comuniştilor dar, după 2009 când la guvernare au venit partidele proeuropene şi mai cu seamă, că în Constituşie e scris clar, că limba de stat este limba română, asociaţiile ar fi trebuit să se numească după naţionalitate şi limbă, adică română, dar n-a fost să fie. Moldovenismul primitiv a fost altoit bine în acei ani sub ocupaţie ruso-sovietică. De aceea s-au născut asociaţii ale moldovenilor. Iată unele din ele:  
  
Comunitatea Moldovenilor din Quebec, (Ala Mîndîcanu); Asociația Moldovenilor din Marea Britanie (Antonela Maioru); Asociatia de Moldoveni din Belgia „NOROC” (Aurica Uscov) Comunitatea Moldovenilor din Chicago (Mariana Berbecaru)???(Din lista BRD).  
  
Sunt în Canada şi asociaţii, care promovează cultura noastră naţională, tradiţiile şi obiceile, dar nici într-un caz nu vor să audă de tot ce e legat de politică. Unii chiar nu au încredere nu numai în clasa guvernatoare, dar nici în mass-media. Exemplu serveşte asociaţia "DOR". Contactând pe d-na vicepreşedinte Lilia Desanu mi-a spus printre altele, că nu are încredere în nimeni, nici în presă, că descriu faptele după placul lor. Înseamnă, că sunt dezamăgiţi de conducerea de la Chişinău, dar nu sunt indiferenţi privitor la subiectul Unire. Dăunăzi, în convorbirea telefonică cu Dorin Ciupac, preşedintele asociaţiei "Moldova Canada Link" dânsul a accentuat, că vede în unirea Basarabiei cu România rezolvarea tuturor problemelor sociale și economice, că unirea este unica şansă de salvare a RM. Frumos şi adevărat.  
  
Așa cum este, Diaspora Moldovei din stânga Prutului, care este dezamăgită şi supărată pe guvernanţii din ţară este vie și puternică, neindiferentă față de tot ceea, ce se petrece în ambele Românii și luptă pentru idealul nostru naţional- Reântregirea ţării şi unitatea neamului românesc.  
  
Am luptat mult pentru ca asociațiile moldovenilor să-și schimbe denumirea după numele etnic, dar aproape fără succes. Azi, mă gândesc, că poate n-am avut dreptate, insistînd asupra acestui fapt. Mă face să regret anume activitățile unor asociații, care i-au mobilizat pe toți românii basarabeni, cât și pe celelalte minorități naționale din Basarabia (RM). De ce? Fiindcă s-au declarat unioniști, membri ai CMR, semnând Declarații de unire cu România. Anume acele asociații numite mai sus. Cinste lor! Mă bucură mai cu seamă Comunitatea moldovenilor din Quebec în frunte cu Ala Mândâcanu și ACR din Montreal, Președinte Corina Luca. Marți, 27 martie 2018, în seria evenimentelor legate de celebrarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România a avut loc la Montreal Conferința cu tema Centenarul Unirii - trecut, prezent și viitor. Ea a fost organizatã cu concursul mai multor asociații românești din zona Montreal: ACR, CMQ, ARC, CRM, ASLRQ, ASCR, “Tricolor”, Cenaclul “Eminescu”, Academie Educative de Montreal, “Pici Voinici”.  
  
Pe 31 martie la Câmpul Românesc din Hamilton mai multe asociații ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului se întâlnesc la Manifestarea dedicată Centenarului Unirii. Pot să numesc pe unii din activiști, promotori fideli ai culturii românești și luptători pentru Reântregirea României: Dumitru Răchitan, oltean; preot Dumitru Ichim, moldovean din dreapta Prutului; Rică Olteanu, oltean; Liliana Ciorescu și Rodica Dvorean, Chișinău; Cristian Medelean, ardelean din Țara Moților; Maria și Florin Bordușanu, București; Alexandru Mursa și Leonid Vârlanovici din Basarabia, Aurel și Adriana Protic, Șuri, Drochia și mulți alții.  
  
Menționez, că la toate manifestările din Canada, închinate Centenarului Unirii s-au strâns semnături pentru unirea Basarabiei cu România și au fost primite Declarații de Unire, care au fost trimise Guvernelor și Parlamentelor de la Chișinău și București.  
  
Dacă procesul Unirii multaşteptate s-a pornit de la talpă, atunci Unirea este inevitabilă! Să facă dușmanii orice n-ar face, că istoria din drum nu se oprește. Exemplu ne servește Marea Adunare Natională de la Chisinaul. Peste o sute de mii de unionisti au venit din toate colturile Basarabiei și Romaniei (Bucuresti, Timisoara, Oradea, Cluj, Brasov, Iasi, Suceava, Braila, Galati s.a.), din Diaspora (Parma, Milano, Paris, SUA și Canada s.a.).  
  
Atâtea întrebări mă chinuie și atâtea răspunsuri îmi vin... dar un răspuns la care am ajuns azi mi se pare, că e cel mai important și scump: Dacă Unirea multaşteptată s-a pornit de la talpă, atunci este inevitabilă!  
  
Să facă dușmanii orice n-ar face, că istoria din drum nu se oprește.  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Unirea ca izbăvire / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2653, Anul VIII, 06 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!