CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2097 din 27 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Spune şi tu Adevărul de Ovidiu Creangă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mărturisec, că pe profesorul Iacob Cazacu-Istrati îl cunosc nu prea de multă vreme. Cred, că din toamna lui 2007, de când l-am văzut prima data la şedinţa cenaclului “Observatorul”, azi “Nicăpetre”. 
  
Mai târziu ne-am întâlnit la mitingul de solidaritate, al nostru, al basarabenilor din Toronto cu tinerii din Chișinău, care în mod eroic l-au debarcat pe tătucul Vladimir Voronin și nu l-au mai lasat să fure ca în codru, și să ducă spre prăbușire totală acesasta bucățică de pământ, pe care rușii au furat-o din trupul României. 
  
Toată lumea a rămas uimită: - „cum este posibil, ca într-o gubernie rusească să se revolte tineretul, doar noi știam, că mămăliga nu explodează”. Insă a explodat, și încă foarte violent, dărâmând șandramaua comunistă. 
  
Deci, l-am cunoscut pe Iacob Cazacu –Istrati mai îndeaproape la adunarea de protest, organizată de inimoșii Lia Popovici(desigur, au mai fost și alții, dar eu nu îi știu). 
  
Printre toți tinerii entuziaști, printre panourile scrise în română și engleză se rătăcise și doi protestatari mai „copți”: unu eram eu, care mai am 10 ani până la sută și dânsul, ceva mai tânar ca mine, cu aproape 40 de ani. 
  
M-a impresionat, că acest „tinerel” se învârtea ca un titirez îndemnând tinerii manifestanţi şi scandând tare „Jos comuniştii!”, „Voi m-aţi dus de-acasă!”, „Studenţii! Noi suntem cu voi!” (cred,că de teamă, că nu-l vor auzi comuniştii, răgușise.) 
  
A venit la mine, ne-am cunoscut, cum s-ar zice „mai oficial”, și de atunci suntem prieteni nedespărțiți. 
  
Din martie, Iacob locuiește în „Bojdeuca mea” așa, ca am avut prilejul să-l cunosc foarte bine. 
  
Mi-a povestit, că a avut parte în anii de studii de o educație comsomolistă, dar cu toate acestea este un român înflăcărat și subiectul pe care îl dezvoltă el acum, este demoloarea „moldovenismului primitiv”, care este mărul otrăvit, inventat de ruși și aruncat în lădița cu mere sănătoase, care este poporul credul până la naivitate, ce îi şi caracterieză pe moldoveni, fie ei din dreapta ori din stânga Prutului, adica în cazul dat, pe basarabeni. 
  
Din naivitate si neștiință, „moldovenismul” este în floare și face jocul lui Voronin, Stepaniuc, Stati și altor dușmani venali ai noștri, al românilor. 
  
Ce spune Iacob Cazacu-Istrati despre pericolul „moldovenismului primitiv” este adevărat sută la sută. 
  
Oare nu spun cuvintele dânsului Adevărul?! 
  
Citiţi!: 
  
– „Proiectul moldovenesc” este o minciună inventată de comunişti, pentru a distruge acest popor al Daciei libere, al României Mici. 
  
Văzând, că proiectul nu prea are succes în republică, s-au gândit să meargă cu propaganda la sutele de mii de români-basarabeni, alungaţi de comunişti în cautarea unei fărâmituri de pâine peste hotare. 
  
De fapt, „Proiectul moldovenesc” a fost inventat în 1924, înainte de formarea RASSM, aceiaşi republică fantomă transnistreană, renăscută după 1990, de urmaşii imperialiştilor sovietici. 
  
Acest proiect se realizează astăzi pas cu pas, chiar dacă comuniştii nu mai sunt la putere în Republica Moldova. Şi nu numai în RM... 
  
Pe canalul TV ”Moldova 1 Internațional” auzi şi vezi numai comunităţi moldoveneşti, iar congrese ale moldovenilor se petrec şi astăzi în Chişinău. În Italia, Germania, Canada etc, există asociaţii ale moldovenilor, dar nu se pune deloc accentul, că membrii comunităţilor sunt români în primul rând, apoi basarabeni. 
  
Dacă acceptăm “moldovenismul”, nu-i exclus, ca mâine-poimâine să ramânem în genere fără etnie, nerecunoscuţi de nimeni, ori să fim recunoscuţi ca popor asimilat de slavi... 
  
Sunt popoare fără patrie şi fără ţară… împrăştiaţi prin toată lumea, dar nu se leapădă de neam. Noi avem Patrie, avem o Ţară - pamântul bunilor străbuni, dar nu ştim cine suntem ori nu dorim să ştim…şi dacă nu ne putem identifica Înseamnă, că nu existăm ca popor, nu suntem, căci aşa naţiune, ca moldoveni nu există…Deci, suntem o ţară fantomă, creată de Kremlin în 1940, la fel ca şi RASSM în 1924 şi renăscută după 1990 sub numele de Transnistria. 
  
Ginditi-vă, fraţilor! Aşa cum suntem: buni, răi – sângele apă nu se face!… Să păstrăm tot ce-i al nostru. În primul rând, valorile naţionale: limba, alfabetul, tricolorul, tradiţiile şi obiceiurile noastre naţional-româneşti. 
  
Să ne unim în jurul acestor valori şi nu sub niște lozinci străine, false!” 
  
Spune şi tu, cititorulule, oare nu este adevărat? 
  
Profesorul Iacob Cazacu–Istrati “a pus degetul pe rană”. Basarabenii noştri, care cu înverşunare îşi zic “moldoveni” toarnă în mod inconştient apă la moara ruşilor şi trogloditului Vladimir Voronin, Dodon şi gaşcăi lor de ameţiţi sau canalii. 
  
Părerea mea personală este, că la mijloc este necunoaşterea adevărului la intenţiile subtile, pe care le are „moldovenismul” lor, de care, dintr-o interpretare puerilă sunt mîndri.. 
  
Ei sunt oameni de bună credinţa, însă, au fost ameţiţi, au fost derutaţi. Mai bine zis, ca să spunem lucrurilor pe nume, au fost păcăliţi. Şi ei, lipsiţi de experienţă au căzut “în plasa “ celor, ce vor să ne distrugă neamul, să ne distrugă atât trecutul cât şi viitorul. 
  
Iacob Cazacu-Istrati este şi el, unul de al lor, este basarabean şi educaţia şi-a făcut-o ca comsomolist, fiind îndopat cu toată otrava bolsevică. Însă, dânsul s-a desmeticit şi a văzut răul în care se scufundă, fiind împins de la spate de duşmanii noştri de veacuri. 
  
Iacob! Te felicit! Nu te lăsa deloc! Vorba noastră, a basarabenilor : NU TI DA NU TI LĂSA !!! 
  
Iacob Cazacu-Istrati a inventat un termen nou pentru Basarabia, pe care eu îl găsesc foarte potrivit- ROMÂNIA MICĂ, care este partea furată de ruși. Desigur, ROMÂNIA MARE este România. 
  
M-am obișnuit cu Iacob atât de mult, încât voi suferi, când volens nolens va trebui să se întoarcă în România Mică.. 
  
Pritre alte calități ale lui Iacob, este și cea de bucătar, și cu regret constat, că în „arta culinară” este net deasupra mea, care mă laud, că sunt un bucătar grozav. 
  
Profesorul Iacob Cazacu-Istrati mai are un „defect”- e și poet. Am ctit cu plăcere poeziile lui excelente, scriindu-i şi prefaţă la cartea “Petale de dor şi vis”,editată la “Magna princeps”(preşedinte –Ioan Mânăscurtă). 
  
Deci, Iacob, când vii iarăși în Toronto, să tragi tot la „Bojdeuca lui Creangă” … 
  
Referinţă Bibliografică:
Spune şi tu Adevărul de Ovidiu Creangă / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2097, Anul VI, 27 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!