CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2042 din 03 august 2016        Toate Articolele Autorului

Ecoul războiului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scrisoare deschisă către acei, care pot ajuta 
  
Vă salută nepoţica Cazacu Daria Petru pe linie maternă a unchiului Butnaru Gheorghe Constantin, nascut in anul 1916 în satul Boghiceni, r-nul Hânceşti, Basarabia. După ce a luptat în Amata Regală şi retrăgându-se de la Cotul Donului s-a aciuat la baştină. Dar în septembrie 1944 a fost mobilizat în Armata Sovietică, lasând acasă soţia Butnaru Parascovia şi doi copiii: Petru şi Maria… Ultima ştire despre el a fost primită in 1945 ca dispărut fără urmă. 
  
Mai târziu, la insistenţa feciorului Petru a fost primiă o inştiinţare oficială, precum, că ostaşul Butnaru Gheorghe a căzut în luptele pentru apărarea Patriei şi înmormântat cu toate onorurile militare la 8 februarie 1945 în satul Kalikştein, Prusia de Rasărit, momântul N7 în baza dosarului 3,doc.3, foaia 181 eliberat de Comisariatul Militar Hânceşti. Semnează colonelul Colbuşkin.(dok.eliberat fară data şi anul eliberării, fărî numărul dok…) 
  
Din spusele consăteanului David Ion Mihai, nascut 1920 ei au fost mobilizaţi în divizia Rasaritului Depărtat 102, în unitatea 16 de puşcaşi. Mai tarziu au fost trimişi în unitatea 666 rezervă pe frontul 3 belorus, direcţia Belostok-Vistula. 
  
După un atac asupra armatei germane printre morţi nu l-au găsit pe ostaşul Butnaru Gheorghe, acasa primind înştiinţare, că a dispărut fara urmă… 
  
Prin anii 60 cineva din localitatea Boghiceni a fost în exursie ori într-o delegaţie în Germania. Întorcându-se, s-au întâlnit confidenţial, pe secret cu soţia Gheorghe şi i-au transmis, că l-au intâlnit pe Gheorghe viu, sănătos, dar nu se poate intoarce acasă, iar dacă se porneşte nu va putea ajunge viu, că îl vor aresta ruşii (sovieticii). I-a transmis soţiei să se mărite, el fiind căsătorit cu o nemţoaică cu care avea doi sau 3 copii. 
  
Asta e tot ce am reţinut din discuţiile mamei cu fraţii şi surorile sale. Fiind copilă, n-am prea tras atenţie chiar la toate amănuntele ascultate. 
  
Acum, dupa atâţea ani, privind emisiunea «Jdi menea» şi văzând câte minuni se fac, am hotărât să intervin, că ar fi foarte interesant să afle măcar copiii lui adevărul… Poate, că undeva în Germania sunt copii de ai lui şi ar fi bucuroşi să afle despre copilăria, viaţa şi familia tatălui… la baştină. 
  
Cu multă stimă şi speranţă 
  
Daria Cazacu (Deliu) 
  
s.Vadul-leca, r-nul Teleneşti 
  
Referinţă Bibliografică:
Ecoul războiului / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2042, Anul VI, 03 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!