CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 2007 din 29 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Ziua Universală a iei româneşti sau Sărbătoarea portului naţional?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oamenii cu curaj şi caracter le par întotdeauna stranii celorlalţi… Oare eu cum le par? 
  
Nu uita… 
  
Unde nu te-ai duce, 
  
În orice colț al lumii, 
  
Nu uita măicuța ce ți-a spus: 
  
-Să-ți faci semnul crucii 
  
Cum făceau străbunii, 
  
Ca să te păzească cel de sus. 
  
Să nu uiți în grabă 
  
Legea pământească, 
  
Ia cu tine-un spic de dor și drag, 
  
Dorul de ogradă, 
  
De vorbă părintească 
  
Și de al căsuței tăcut prag. 
  
Nu uita vreo dată 
  
În străinătate 
  
Neamul tău și graiul strămoșesc, 
  
Că ai mamă, tată, 
  
Că ai soră, frate 
  
Și un suflet mare, românesc. 
  
Unde nu te- ai duce, 
  
În orice colț al lumii, 
  
Nu uita nicicând de sfatul meu: 
  
-Să-ți faci semnul crucii 
  
Cum făceau străbunii, 
  
Ca să te păzească Dumnezeu. 
  
Ziua Universală a Iei se va sărbători în fiecare an la 24 iunie. Pentru prima oară aceasta s-a sărbătorit în 2013 la iniţiativa asociaţiilor române de peste hotare, pioner fiind Comunitatea "La Blouse Roumaine", care a propus iia - bluza tradițională românească drept brand de țară şi a organizat pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Astăzi, după trei ani evenimentul a devenit global, sărbătorit în toate ţările, unde se găsesc fraţii noştri de sânge. Această sărbătoare a devenit o tradiţie şi în asociaţiile româneşti din Canada, la care am luat parte în ultimii trei ani. Pentru prima oară am sărbătorit împreună cu prietenii mei în cadrul asociaţiei românilor la Câmpul Românesc în Hamilton, unde am constatat, că noi, românii basarabeni avem o dragoste nemărginită faţă de costumul naţional la fel ca şi românii din celelalte zone ale României: Banat, Maramureş, Bucovina, Moldova din dreapta Prutului şi alte regiuni. Cu părere de rău, în această zi au fost prezenţi cam puţini conaţionali îmbrăcaţi în costume naţionale, dar spun cu bucurie, că majoritatea părţii feminine purtau iie, mai rar bărbaţii…Situaţia s-a schimbat de la an la an, tot mai mulţi au început să poarte iie, unele românce basarabence, ca surorile Rodica Dvorean şi Liliana Ciorescu, originare din r-nul Teleneşti chiar şi la locul de muncă. În 2014 am sărbătorit Ziua Universală a Iei în mijlocul prietenilor membrii cenaclului literar «Grigore Vieru» din Toronto, coordonator D-na Maria Tonu. Atunci am promis, că voi apela, când mă voi întoarce la Chişinău la D-ul Valeriu Matei, preşedintele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” să ajute pământeinii noştri prin a dona câteva costume naţionale pentru ansamblul vocal “Crenguţa» de pe lângă cenaclul sus pomenit, dar numai cu vorba am rămas…Mă simt vinovat, că n-am insistat de ajuns şi având probleme de sănătate a rămas această problemă pe planul doi, dar promit să reiau acţiunile. 
  
În viziunea mea, ICR Chișinău acordă o mare atenție promovarii și conservării tradițiilor și obiceiurilor românești în Republica Moldova. E bine, dar la etapa actuală o atenţie sporită ar trebui acordată luptei pentru promovarea adevărului istoric: de recunoaştere a identităţii naţionale româneşti de către populaţia de origine româno- basarabeană, lupta împotriva moldovenismului primitiv. Şi mai este un moment dureros cu care ne confruntăm şi cred, că aici la fel e datoria ICR, de o implicare mai amplă, mai dură. Dacă noi suntem români, limba de stat e română, tradiţiile şi obiceiurile sunt româneşti, atunci şi sărbătorile sunt la fel, unice- cum în stânga, aşa şi în dreapta Prutului. Dar după cum sărbătoarea Limba Noastră cea Română s-a transformat în sărbătoarea Limba Noastră, aşa şi sărbătoarea Ziua Universală a Iei s-a transformat în Sărbătoarea Portului Popular. Priviţi pozele şi ve-ţi vedea portul popular al reprezentanţilor Partidului Democrat care au fost în ospeţie la Căzăneşti la sărbătoarea Ziua Universală a Iei. Şi dacă primarul e din partea PD-ului, apoi se vede şi pe peretele improvizat din covoare scris numele sărbătorii…Priviţi poza. 
  
Cum? Vă place? Nu! Nici mie. E aceiaşi operă comunisto-statalistă: -lupta împotriva adevărului, împotriva recunoaşterii identităţii naţionale, adică, lupta împotriva poporului român basarabean din Moldova. În micul meu discurs de felicitare adresat participanţilor am accentuat semnificaţia acestei sărbători, punând accentul pe naţional, transmiţându-le felicitări de la românii din Canada, dar şi de la numele Sfatului Ţării 2… Vai, ce s-a mai supărat D-na Valentina Buliga, vice-preşedinte al PD-ului! Mi-a reproşat, zicându-mi că-i vine să mă…şi n-am înţeles bine: îi venea să mă pânzure ori să mă pupe…Mi-a mai spus, că am supărat-o pe însoţitoarea dumneaei, de origine ucraineancă… Le-am accentuat, că chiar de împărtăşim ideologii diferite, nimeni nu ne impune să ne duşmănim ca oameni şi că îi iubesc pe toţi moldovenii la fel, necătând de ce etnie este. Şi, dacă sărbătoarea este a iei, a iei noastre româneşti şi nu e cazul de supărare. 
  
Ce să vă mai spun? Mi-a fost trist pe suflet după aceasta? Deloc! Fiindcă de care colectiv nu mă apropiam îmi spuneau cuvinte de laudă şi susţinere… Şi voia bună şi dispoziţia ridicată a dominat la toţi participanţii festivalului până la sfârşit… 
  
Dar tot mi-i trist pe suflet din cauza că nu pot găsi răspunsul la următoarea întrebare: de ce Ziua Universală a iei româneşti este sărbătorită la nivel internaţional în sute de oraşe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena iar numai la noi în România Mică e «ca la nimeni»… 
  
Iacob C.Istrati, 
  
publicist, Membru al Sfatului Ţării 2 
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Universală a iei româneşti sau Sărbătoarea portului naţional? / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2007, Anul VI, 29 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!