CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 1960 din 13 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Cea mai urâtă capitală din lume
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
articol de acad.Nicolae Dabija (preluat din LITERATURA si ARTA, 12 mai 2016 
  
Conform unui sondaj internaţional mai recent, Chişinăul e calificat cea mai urâtă capitală din lume. 
  
O depăşesc doar oraşul N. Djamena, capitala Republicii Ciad, care are în centrul ei o băltoacă în care se bălăcesc zeci de crocodili, şi Delhi, care, la o populaţie de 3 mln. de locuitori, are doar patru veceuri. Chişinăul e descris ca un centru în care sunt instalate mai multe „corturi ţigăneşti”, jegoase, care miros de departe a urină şi vomă. 
  
Un post de televiziune din Federaţia Rusă le-a filmat iarna trecută, ca să comenteze într-o emisiune: „Ţiganii şi-au aşezat corturile în centrul capitalei lor. Şi întrucât obiceiul lor naţional nu îngăduie să aibă veceuri, tot centrul pute a urină”. 
  
În primăvară, l-am avut oaspete pe unul dintre cei mai mari sculptori şi poeţi ai lumii, Vincenzo Bianchi. După ce i-am arătat italianului câteva pădurici şi nişte terase de la periferia oraşului, marele artist – sculptura Noul Icar din faţa Consiliului Europei îi aparţine – m-a rugat să-i arăt piaţa San Marco a Chişinăului. Care piaţă e pentru noi „Sfânta sfintelor”? Desigur, Piaţa Marii Adunări Naţionale. 
  
În 1990 am fost ales preşedinte al Comisiei de modificare a denumirii străzilor. În amintirea locului unde s-a desfăşurat Marea Adunare Naţională din 27 august 1989, s-a propus la una dintre primele şedinţe ale Comisiei ca Piaţa Victoriei să devină PMAN. Şi N. Costin a convins Consiliul că aşa trebuie să fie. Un loc sfânt. Loc simbol. Loc greu de semnificaţii. Care a devenit azi o gunoişte. Dacă ar fi Nicolae Costin să o vadă, ar mai muri o dată. 
  
– Aici, i-am spus oaspetelui meu, am stat în genunchi peste un milion de concetăţeni, cerându-ne dreptul la Limbă, Alfabet, Istorie, Libertate. 
  
Tot el mă întreabă dacă cei din corturi sunt ţigani. 
  
– Nu, îi spun. Sunt protestatari. 
  
– Şi de ce protestează? 
  
– Ca să plece „asasinii” de la putere şi să vină în locul lor cât mai curând „sfântul Dodon”, ca acesta să facă ordine. 
  
– Şi nu mai sunt alte locuri în Chişinău? 
  
El nu-şi imaginează ca în centrul Veneţiei, pe piaţa din San Marco – care e un simbol al Veneţiei – ar instala cineva nişte corturi. 
  
Ar fi o bătaie de joc şi o lipsă totală de respect faţă de semeni, dar şi faţă de sine. 
  
Mă mai întreabă ca să mă lumineze: 
  
– Ţi-ai imagina cineva să pună nişte corturi de acestea, cu hogeaguri, fără veceuri, în Piaţa Roşie din Moscova?... Sau în Piaţa Senatului din Sankt-Petersburg? Sau la poalele turnului Eiffel din Paris?... 
  
– Păi, zic, acelea sunt capitale?! Noi mai avem până acolo… 
  
I-am mai dăruit oaspetelui meu şi câteva cărţi despre Chişinău. Pe una – „Chişinăul meu” (alcătuitor – Nina Kataeva, Tipografia Centrală, PK Galeria SRL, 2015) – am răsfoit-o. 
  
Cartea costă câteva sute de mii de lei şi e plătită de Dorin Chirtoacă. Bravo lui, subvenţionează cărţi care ar vorbi de faptele măreţe şi frumuseţea unică ale oraşului pe care-l conduce. 
  
Doar că volumul e o culegere de înjurături la adresa primarului şi a primăriei. 
  
Nu putea lipsi din carte celebrul V. Stati. El e revoltat (la pag. 274) că din Chişinău au fost alungaţi toţi ruşii: „Oraşul Chişinău a fost construit de ruşi (în 1432, pe timpul lui Alexandru cel Bun – n.n.) şi în oraş se vorbea, în principal, în limba rusă. Azi nu mai auzi limba rusă, deşi oamenii au rămas aceiaşi”. 
  
Lingvistul ar trebui să ştie că cei care vorbeau până la 1989 înde ei ruseşte, cum limba română era interzisă, erau tot… moldoveni. E o crimă că au prins să comunice în limba părinţilor lor? Într-un oraş, care şi la 25 de ani de independenţă, parcă ar fi o capitală de gubernie a Federaţiei Ruse, numai V. Stati nu aude vorbindu-se ruseşte? 
  
Igor Dodon zice despre D. Chirtoacă, cel care a subvenţionat cartea: „În ultimii 20 de ani, mai ales cu anul 2007 (când primar a devenit D. Chirtoacă – n.n.), oraşul pierde vertiginos din frumuseţea, din măreţia de altă dată”. „Oraşul era minunat, până a fi ajuns însă pe mâna lui Chirtoacă”), el „deteriorându-se mai puternic, de la o zi la alta”. 
  
Cu alte cuvinte, Chirtoacă hrăneşte câinii care să-l latre. Dodon mai zice: „De când a venit Chirtoacă, Chişinăul se află pe lista celor mai urâte oraşe din lume” (la pag. 279). 
  
Un alt „patriot”, Victor Borşevici, afirmă: „Chirtoacă nu-i orăşean, el e un ţăran păcătos „de aceea el nu înţelege sufletul oraşului. Adică omul administrează ceva al cărui suflet nu-l înţelege”. „Tragedia Chişinăului e „că a ajuns pe mâinile unor oameni care nu îi înţeleg misiunea pe pământ”, zice fiul lui Ion Borşevici, concluzionând: „Chişinăul este un oraş internaţional, el e compus din români şi moldoveni”. În sfârşit, am ajuns şi noi internaţionalişti. 
  
Iar Constantin Starâş îl numeşte pe Chirtoacă nespălat, pentru că Chişinăul e un oraş „nespălat”, făcând parte din oraşele „blestemate”. El zice: „Chişinăul nu e oraş, pentru că în el locuiesc copiii mulgătoarelor şi ai preşedinţilor de colhoz”. Adică noi cu dumneavoastră. 
  
Deci, locul nostru, ca şi al lui Chirtoacă, sugerează nepotul lui Bogdan Istru, e la ţară, şi ar fi bine să părăsim Chişinăul cât mai curând, să revenim în satele noastre, iar aici să-i lăsăm pe „adevăraţii orăşeni”, alde N. Kataeva, V. Borşevici, C. Starâş. 
  
O porcărie de carte. În care nişte indivizi ne înjură pe banii noştri. Plătiţi de Dorin Chirtoacă pentru ca să-l înjure pe Dorin Chirtoacă, dar şi pe noi toţi, intruşi în „oraşul lor”. 
  
Desigur că meritul cel mai mare e şi al Luciei Culev, care a găsit sfertul de milion de lei pentru o culegere care ar trebui să fie cartea de vizită a Chişinăului, ca cea mai urâtă capitală a planetei, unde nişte oameni jegoşi care seamănă cu corturile jegoase din centrul capitalei îşi bat joc de oraşul Chişinău şi de fiii de „ţărănoi” care s-au mutat în oraşul „lor” Chişinău, pe care noi îndrăznim să credem, de la Alexandru cel Bun încoace, că ne aparţine. 
  
Referinţă Bibliografică:
Cea mai urâtă capitală din lume / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1960, Anul VI, 13 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!