CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Comunicate >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 1695 din 22 august 2015        Toate Articolele Autorului

Pe aripile Speranţei... (din culisele istoriei)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ceremonia Arborării Drapelului a fost deschisă de către Dr.Tony Ruprecht, Member of Ontario Parliament, care i-a oferit mai întâi cuvântul Părintelui Ichim, Parohul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Kitchener, care a Binecuvântat acestă ceremonie. După aceasta Dr. Tony Ruprecht a adus la cunoştinţă publicului relaţiile moldo-canadiene la etapa actuală, menţionând, că de acum înainte sperăm la o colaborare mai fructuoasă între Moldova şi Canada. Domnia sa a mai menţionat, că-şi trage rădăcinile din România Mare, mama-sa e moldoveancă de pe malul Prutului, de lângă Iaşi... 
  
Cel mai culminant moment a fost Arborarea Drapelului. Aceastîă mare onoare i-a fost oferită scriitorului canadian de 90 de ani, născut în Vărzăreştii nisporenilor din Codrii Basarabiei, bunelul românilor de pretutindeni Ovidiu Creangă , care sub melodia Imnului de Stat şi-a îndeplinit excelent misiunea. 
  
Fraţilor! 
  
S-a săvârşit minunea aşteptării... Bunelul Ovidiu Creangă, care a păşit peste 90 de ani, a arborat Drapelul Romaniei Mici (RM) în faţa Parlamentului Canadei, sub privirea şi aplauzele tuturor celor prezenţi. După arborarea drapelului, bunelul Ovidiu n-a uitat să accentuieze visul şi speranţa dânsului de toate zilele: “ Trăiască România Mare! Basarabia- e parte a României Mari! Nu mor până nu văd Unirea!Sa inaltam aici steagulRomaniei Mari, REANTREGITE!” 
  
Dar, prezenţi au fost mulţi…Români din Kitchener şi Hamilton, Bramton şi Richmond Hill, Etobiko şi Newmarket- toţi din raza de sute de km. a or. Toronto şi diferite colţuri a României Mari şi României Mici, Bucovinei, Banatului si alte localităţi ale românităţii de peste ocean. 
  
O frumoasă surpriză a fost oferită de către Victor Cheptene, care a dăruit câte un porumbel viu la 20 invitaţi de Onoare, ce la comandă s-au avântat în slăvile cerului ducând pe aripile lor faima, pacea şi bunăvoinţa meleagului natal şi a poporului nostru român. 
  
Au mai avut cuvânt de felicitare Dl. Dorin Panfil - Ambasadorul RM în USA, Canada şi Mexico, care alături de mesajul de felicitare a celor prezenţi cu ocazia Aniversării a 20 de ani de Independenţă a înmânat o Diplomă de felicitare asociaţiei basarabenilor din Toronto. 
  
Corneliu Chişu, român, Membru Parlamentului Canadian şi Mr. Jim Karygiannis, Membru Parlamentulu Canadian la fel prin mesajele lor de felicitare au urat RM prosperitate, ca independenţa de azi să-i ofere poporului nostru dreptul la autodeterminare, alegerea unui viitor prosper, la fel oferind diplome de felicitare Asociaţiei românilor basarabeni din partea Membrilor Parlamentului Canadian Provincial şi Federal. 
  
Lia Popovici, preşedintele Asociaţiei ” Moldova-Canada Link” a mulţumit oficialităţilor pentru atenţia acordată , invitând pe cei prezenţi la Serata închinată Limbii Române, care are loc pe 28 august 2011. 
  
Ca oaspete de Onoare ne-a onorat cu prezenţa Mr. Valentin Naumescu, General Consul of Romania in Toronto. 
  
Menţionez, că această Ceremonie a fost iniţiată de Ambasada RM cu sediul la Washington. La organizare a luat parte Asociaţia Românilor basarabeni din Toronto. Răspunzător pentru întreaga pregătire a Ceremoniei Arborării Drapelului RM în faţa Parlamentului Canadei a fost Dl. George Oprea. 
  
Da…prezenţi au fost mulţi…Andrieş şi Sandu Drăgălin din Oakville, împreună cu copiii, originari din Chişinău, Nelu Gheorghina din Etobico ( Tulcea,Dobrogea,) Leonid Vîrlanovici din Kitchener (Chişinău), Dumitru Răchitan din Tornhhil ( Oltenia) şi mulţi alţii... 
  
E de mirare? – Nu, fiindcă aici, în Canada, Unirea a fost înfăptuită. În Montreal şi Toronto, cele mai mari şi puternice Asociaţii a Românilor petrec majoritatea sărbătorilor naţionale şi creştine împreună. Aşa şi astăţi: s-au adunat cu toţii să sărbătorească aniversarea a 20 a Independenţei României Mici (RM), ultima etapă a Unirii RM la Patria - mamă, după cum a menţionat istoricul, poetul şi publicistul Iacob Cazacu-Istrati în discursul său, ţinând să accentuieze greutăţile şi intimidările prin care a trecut poporul nostru de la 1812 ...până la obţinerea independenţei din 1917 şi salvarea unităţii noastre naţionale, datorită „Sfatului Ţării” prin Unirea cu Patria-mama. A vorbit despre tragiul pentru Basarabia „Pactul Ribbentrop-Molotov” şi consecinţele lui până la destrămarea URSS, despre independenţa dăruită de M.Gorbaciov şi curajul deputaţilor primului parlament, semnatari ai actului de independenţă . Dl. Iacob Cazacu a apreciat recunoştinţa românilor basarabeni faţă de Guvernul Canadian, care oferă posibilitate tuturor popoarelor, inclusiv românilor, pentru aşi păstra şi promova cultura, tradiţiile şi obiceiurile, valorile lor naţionale. 
  
La sfârşitul ceremoniei toţi cei prezenţi au cântat în cor Imnul de Stat al Canadei. 
  
PS. Iertată să-mi fie îndrăzneala...dar, degeaba se stăruie Unii să accentuieze prin toate metodele şi mijloacele ideia „statalisto-moldovenistă”, fie chiar şi cu serbări pompoase în Chişinău... a independenţei. Degeaba! „Proţess poşeol...”, cum a spus Gorbaciov... 
  
Al nostru „proţess...” merge spre Unire! 
  
Î-mi bate inima, 
  
Răsună Codrul, 
  
Î-mi cântă lacrima 
  
Şi-n piept onorul, 
  
Îmi spune luna, 
  
Imi strigă Dorul, 
  
Că Tara-i una 
  
...Şi Tricolorul!.. 
  
Apleacă-te 
  
Spre rădăcină, 
  
Înalţă-te 
  
Tot spre lumină, 
  
Plin de noroc 
  
Să-ţi fie zborul, 
  
Să-ţi ştii originea 
  
Şi- n vieci izvorul... 
  
Lăstarele 
  
Înmugurite, 
  
Sunt doinele 
  
Din dor trăite. 
  
Cu limba mamei, 
  
Din sfatul tatei, 
  
Prin foc trecute 
  
Şi vânturate... 
  
Apleacă-te 
  
Spre rădăcină, 
  
Înalţă-te 
  
Tot spre lumină, 
  
Plin de noroc 
  
Să-ţi fie zborul, 
  
Să-ţi ştii originea 
  
Şi- n vieci izvorul... 
  
În vânt tricolorul 
  
Unire bate, 
  
Ca tot românul 
  
Să fie-un frate, 
  
Onoarea lui: 
  
E Demnitatea, 
  
E marea Dragoste 
  
Şi Libertatea... 
  
Apleacă-te 
  
Spre rădăcină, 
  
Înalţă-te 
  
Tot spre lumină, 
  
Uşor şi lin 
  
Să-ţi fie zborul, 
  
Să-ţi ştii originea 
  
Şi-n vieci izvorul. 
  
Iacob C.Istrati 
  
Toronto 
  
Referinţă Bibliografică:
Pe aripile Speranţei... (din culisele istoriei) / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1695, Anul V, 22 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!