CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 1687 din 14 august 2015        Toate Articolele Autorului

Și amintirile dăinuesc...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Amintiri frumoase îți inundează inima când cineva iți vorbește ori îți arată vreo poză de la Câmpul Românesc. Am de acum 9 ani care mă leagă de această localitate pe care eu o numesc RAIUL ROMÂNESC DIN CANADA . Despre Câmpul Românesc din Hamilton am scris de mai multe ori, dar nu pot să trec de fiecare dată peste a nu face cunoscut cititorul cu o scurtă istorie a acestui minunat colțișor de rai sau “…o mică Românie”, cum a numit-o acad. Nicolae Dabija după vizita sa aici în vara lui 2011… Membrii Asociatiei au cumparat un teren de 25 ha pe care s-a cladit primul asezamant al viitorului Camp Romanesc in anul 1967, fiind ajutati si de Guvernul Canadei si de romanii din intreaga lume, inclusiv din Africa de sud si Australia. Cu adevărat, arată ca o frântură de rai, aici avându-le pe toate... : apa, codrul și izvorul...un lăcaș sfânt, un palat de cultură și Rotonda sfinților exilului românesc (sculpturile lui Nicapetre, care a realizat busturile unor mari bărbați ai neamului românesc: Mihai Eminescu, Nae Ionescu, George Donev, Horia Stamatu, Mircea Eliade, Aron Cotruș, Vasile Posteucă, Vintilă Horia), de asemenea și ”Iordanul ” (râulețul) care , după mine, desparte zona spiritual – religioasă (biserica de zona spiritual – laică). 
  
Academicianul Nicolae Dabija, după vizita la Câmpul Românesc a rămas foarte impresionat, că : ”...și acolo, în America, Basarabia e in sufletul fiecărui român” și ” Imnul manifestărilor de la Câmpul Românesc începând cu inaugurarea lor, de acum aproape cinci decenii şi până azi, este “Marşul Basarabiei. Toţi cei prezenţi, oameni de diverse vârste, în sala încăpătoare a Centrului Cultural se ridică în picioare ca să intoneze: 
  
“Az-noapte la Prut 
  
Războiu-a-nceput, 
  
Românii trec dincolo iară, 
  
Să ia înapoi 
  
Prin arme şi scut 
  
Moşia pierdută astă-vară…” 
  
Unii dintre cei prezenţi – bătrânul George Bălaşu ş.a. – îl cântă cu lacrimi în ochi.” 
  
După cum scrie ziarista de la presa bucureșteană Maria Muguraș – Petrescu, invitată de onoare la Sărbătoarea Internatională SĂPTĂMÂNA CULTURALĂ A ROMÂNILOR , EDIȚIA 2015 : ” La bisericuța ridicată sus pe deal în stil maramureșean, de la copii până la cei maturi, se aude rugăciunea Tatăl nostru. Dar mai presus de orice, întâlnim câțiva români de suflet, veniți parcă să reprezinte aici întreaga hartă a țării : Preot Dr. Dumitru Ichim (Dărmănești, Comănești, jud. Bacău), unul dintre cei mai mari poeți contemporani nord-americani ; Dl ing. Dumitru Răchitan (Gura Văii, Oltenia), Președintele Asociației Culturale Române, cel care gândește, organizează și dirijează toate activitățile Câmpului Românesc de la Hamilton ; Dna Emilia Răchitan, economist (Turnu-Severin) ; Dna tehnologist Neli Cornea (Turnu-Severin), care ne-au răsfățat cu bucate alese și gustoase ,,ca la mama acasă’’. Aici întâlnim vechii prieteni sociologul Cristian Medelean, din Țara Moților și pe poetul și publicistul basarabean din Vadul- Leca Iacob Cazacu-Istrati ; Dl. ing. Aurel Olteanu (Giurgiu-București) ; Dna prof. Anca Olteanu (Sibiu) ; fiul lor, Daniel Olteanu (pe care l-am lăsat acum doi ani în urmă elev la un liceu francez, iar acum îl găsim student la University of Western Ontario, Facultatea de Știință; Dl ing. Dan Manolescu (București) ; Dna. ing. Mihaela Moisin (București); Dl. tehnician mecanic Alexandru și Dna economist Olivia Colceriu (ardeleni); Ei au grijă ca totul să funcționeze impecabil. Împreună cu alții, activează în cadrul Câmpului Românesc numai în calitate de voluntari.” 
  
În Palatul Nae Ionescu se organizează evenimente de tot felul: nunți, botezuri, revelioane, seri de creatie, ședințe a cenaclurilor din împrejurimi, spectacole de muzică ușoară, sau populară, serbări de Hallowyn, reprezentații teatrale la care vin artiști din diferite colțuri ale lumii. 
  
Biblioteca de aici e una din cele mai bogate, care poate face concurență unor biblioteci din țară și nu numai, conținând cărți nespus de valoroase. Campul Romanesc mai dispune de un muzeu etnografic cu exponate și gravuri vechi, care vin să confirme încă o dată istoria existenței neamului românesc pe aceste meleaguri. 
  
Domnul Dumitru Răchitan, președintele Asociației Românilor din Hamilton ne povestește:- “ Săptămâna Culturală a Câmpului Românesc a început cu mulți ani în urmă din nevoia de a promova valorile romanești ale emigrației. Dorința inițiatorilor a fost ca românii de pretutindeni să poată să se întalnească într-un loc unde se vorbea și se gândea românește. Personalități și luptători care au refuzat să accepte sistemul comunist s-au întâlnit an de an la Câmpul Românesc, unde de fiecare dată se omagiau valorile naționale și în mod special acele valori care erau marginalizate, or total șterse din cultura românescă. Acest eveniment era o sărbatoare Românească, cei mai mulți veneau cu corturile, cu trailerele or cei care locuiau mai apoape de Câmp veneau de dimineață și se întorceau acasă seara tîziu, după ce se terminau comentariile pe marginea temelor prezentate. În fiecare zi de dimineață până seara se formau grupuri și se purtau discuții interesante care completau de cele mai multe ori conferințele prezentate în fiecare seară. Scriitori, poeți și actori îsi prezentau lucrările și se făceau cunoscuți în rândul emigranților mai noi ori mai vechi și deseori aici se făceau lansări de carte. Prezența editorilor de ziare din lumea liberă la acest eveniment le dădea prilejul conferențiarilor să se facă cunoscuți în întreaga emigrație. Pentru fiecare din cei care veneau să petreacă toată săptamâna la Câmpul Românesc era o vacanță de vis și o baie de românism. Aici participanții se regăseau în mediul în care iși petrecuseră o parte din viața traită la baștină, pe meleagul natal.. 
  
După 1990, odată cu deschiderea granițelor , la Săptămâna Culturală au început să participe și personalitați din România și mai târziu din Basarabia (Republica Moldova). În prezent Săptămâna Culturală de la Câmpul Românesc continuă să atragă noi participanți. Acest eveniment îmbină foarte armonios trecutul, reprezentat de puținii veterani care au mai ramas, și prezentul format din noii veniți, care cu curiozitate și bucurie participă la acest eveniment cultural deosebit”. 
  
Programul Săptămânii Culturale a debutat luni 6 iulie 2015. 
  
Moderator a fost Dna Prof. Univ. Dr. Anca Sîrghie, care, în cuvântul de deschidere, a accentuat importanța evenimentului. Jurnalistul cultural Muguraș Maria Petrescu, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a transmis mesajul de salut al Dlui Doru Dinu Glăvan, Președintele acestei Uniuni, precum și mesajul scritoarei Mariana Pândaru, Președinta Asociației Scriitorilor din Jud. Hunedoara, redactor șef al revistei ,,Ardealul Literar”. 
  
Apoi pe parcursul săptămânii s-au ținut următoarele conferințe: Muguraș Maria Petrescu – Passionaria Stoicescu, Puzzle sunt eu...; Ing. Florin Ene, Kitchener, Canada – Originea cuvântului; Ing. Dan Groza, Hamilton, Canada – Eterna poezie a lui Lucian Blaga ; Prof. Univ. Dr. Anca Sîrghie – Radu Stanca, poet baladist și Cercul Literar de la Sibiu ; Mircea Ștefan, din Ohio, SUA – Vasile Voiculescu – doctorul fără de arginți ; Sandu Sindile, Kitchener, Canada - Mereu același - Lucian Blaga - Prof. Sebastian Doreanu, Denver, Colorado, SUA - Conservarea tradițiilor în era globalizării Junii Brașovului.; Prof.univ. Dr. Nicholas Andronesco, Fiziografia lui Eminescu ; Prof. Sebastian Doreanu – Prezentare de carte: Amintirile unei muze despre Lucian Blaga de Anca Sîrghie ; Lia Lungu, interpret de muzică tradițională, New York - Timișoara - Ritualuri de nuntă, moment artistic; Pr. Prof. Univ. Dr. Cezar Vasiliu, Sherbrooke University of Montreal – Aspecte creștine în lirica eminesciană 
  
Pe parcursul săptămânii au fost expuse tablouri semnate de fetița SOPHIA LEOPOLD 
  
Banchetul de închidere a avut loc sâmbătă. Foarte frumos ni l-a descris Maria Muguraș, care ne spune : ”Moderatorul programului artistic a fost Dl. Prof. Dumitru Puiu Popescu, Editor & Publisher al ziarului ,,Observatorul’’ din Toronto. 
  
Au cântat și au recitat membri ai Cenaclulu Nicapetre. De multe aplauze s-a bucurat Cleopatra Cazacu împreună cu mama eiau cantat cantece patriotice, bunicul Cleopatrei poetul basarabean Iacob C. Istrati, care impreună cu prietenii săi poeții Mircea Ștefan și Nicholas Andronesco au recitat frumoase versuri . 
  
Un moment emoționant l-a creat Sofia Loepold, pictorița de 6 ani, care de pe acum se dovedește a fi un artist înnăscut. 
  
Până după miezul nopții, petrecerea a fost animată de muzică, dans și multă veselie. 
  
Săptămâna Câmpului Românesc de la Hamilton, Canada s-a dovedit și în această ediție a fi una dintre cele mai prestigioase manifestări culturale ale românilor de pretutindeni. 
  
Participanții au rămas cu certitudinea, că splendidul Câmp Românesc este si va râmăne și pentru tinerele generații care se ridică, un spațiu al românismului adevărat, păstrător al limbii și tradițiilor neamului nostru. 
  
Așteptăm cu mari emoții și nerăbdare Săptămâna Culturală a Românilor din anul viitor...Pregătiți-vă de pe acum, oaspeți dragi, români de pretutindeni: Bucovina, Ardeal, Basarabia, SUA, Germania, Italia, Australia si din toate colțurile lumii. 
  
Iacob C. Istrati 
  
Referinţă Bibliografică:
Și amintirile dăinuesc... / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1687, Anul V, 14 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!