CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  
Autor: I C R New York         Ediţia nr. 2286 din 04 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

Institutul Cultural Român - New York - CLAUDIU TURCUŞ INVITAT LA INSTITUTUL HARRIMAN DIN NEW YORK PENTRU O CONFERINŢĂ DESPRE ESTETICA LUI NORMAN MANEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ICR New York, în colaborare cu Catedra de limbă şi cultură română de la Columbia University şi Institutul Harriman al Columbia University, prezintă conferinţa:  
„The biopics about Norman Manea.  
Between His Testimony, Romanian Culture and World Literature”,  
susţinută de lector universitar dr. Claudiu Turcuş.  
Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Harriman din New York,  
în 5 aprilie 2017, ora 12:00 pm.  
 
Prezentarea susţinută de dr. Claudiu Turcuş descrie receptarea biografiei şi a operei lui Norman Manea la intersecţia a trei contexte specifice: societatea şi cultura româneşti, literatura lumii (world literature), respectiv reprezentările cinematografice (în principiu, video-interviuri şi două documentare biografice semnate de Ioana Uricaru şi René Frölke). De asemenea, conferinţa explorează surse primare (romane, proză scurtă, eseuri, interviuri) şi surse secundare (studii critice, biopics-uri, interviuri TV), folosind o metodologie derivată din domeniul studiilor literare şi de film, şi vehiculând concepte ca memoria autobiografică, pactul testimonial, est-etica, precum şi arhive mass-media.  
 
În anul 2016, editura academică elveţiană Peter Lang (Frankfurt/Main, New York), a publicat cartea lui Claudiu Turcuş, „Norman Manea. Aesthetics and East Ethics”, care stă la baza acestei conferinţe. Volumul este prima monografie despre viaţa şi opera lui Norman Manea, publicată în 2016, când scriitorul a fost celebrat la 80 de ani, inclusiv printr-un eveniment aniversar organizat de ICR New York, în parteneriat cu Institute for Jewish Research, din New York.  
 
Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, este unul dintre cei mai importanţi scriitori româno-americani de origine evreiască. Opera sa a fost tradusă în peste 25 de limbi, obţinând numeroase premii: Premiul Naţional pentru Literatură (România), McArthur Fellowship (SUA), premiul Nonino (Italia), premiul Médicis Étranger (Franţa), premiul Nelly Sachs (Germania), premiul Palau i Fabre (Spania). Din vasta sa operă, amintim câteva titluri care s-au bucurat de o călduroasă primire atât din partea criticii literare, cât şi din partea publicului cititor: Despre clovni: dictatorul şi artistul (1997), Întoarcerea huliganului (2003), Fericirea obligatorie (2004), Vizuina (2009), Cuvinte din exil (2011).  
 
Claudiu Turcuş a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca, şi un masterat centrat pe condiţia criticii/teoriei literare în context european. Din 2011, este doctor în filologie şi lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune (Universitatea ”Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca), unde predă cursurile Critică de film şi Adaptare cinematografică.  
 
Semnează eseuri critice în principalele reviste culturale din România – Vatra, Cultura, Dilema Veche, Steaua, 22. Este redactor asociat al prestigioasei publicaţii Observator Cultural. Coordonează, de asemenea, diverse numere tematice ale revistei academice Ekphrasis – Image, Cinema, Theatre, Media. În 2013, a organizat, la Cluj-Napoca, împreună cu criticul Andrei Gorzo, workshop-ul Realismul Noului Cinema Românesc (partener fiind Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti). A debutat editorial cu volumul de critică „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească, Bucureşti, 2012).  
 
Referinţă Bibliografică:
Institutul Cultural Român - New York - CLAUDIU TURCUŞ INVITAT LA INSTITUTUL HARRIMAN DIN NEW YORK PENTRU O CONFERINŢĂ DESPRE ESTETICA LUI NORMAN MANEA / I C R New York : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2286, Anul VII, 04 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 I C R New York : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de I C R New York
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!