CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  
Autor: I C R New York         Ediţia nr. 2280 din 29 martie 2017        Toate Articolele Autorului

Institutul Cultural Român - New York - LA SOIRÉE DE LA FRANCOPHONIE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU şi Reprezentanţa Permanentă a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) la ONU, organizează La Soirée de la Francophonie", un eveniment de diplomaţie culturală de mare vizibilitate, prin care se sărbătoreşte Francofonia.  
 
Evenimentul va avea loc în data de  
Miercuri, 29 martie 2017  
în intervalul orar 18:00-21:00  
la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York  
 
În cadrul evenimentului, ICR New York susţine prezenţa a doi artişti de origine română, care sunt protagoniştii a două manifestări artistice, una din domeniul artelor vizuale şi cealaltă muzicală. Mai întâi, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie a artistului Roberto Dutesco. Expoziţia va cuprinde o serie de şase fotografii alb-negru, de mari dimensiuni (1,2 x 1,2 m), pe care artistul a dedicat-o "Coloanei fără sfârşit" a lui Brâncuşi.  
 
Roberto Dutesco (n. 1961, Bucureşti), cetăţean canadian şi stabilit la New York, este un artist plurivalent: fotograf, poet şi cineast. El a devenit cunoscut pe plan internaţional prin proiectele sale artistice cu fotografii ale cailor sălbatici de pe Sable Island (insulă canadiană din Oceanul Atlantic), precum şi ca autor al filmului documentar de lung-metraj, multiplu premiat, "Pe urmele cailor sălbatici" (o producţie CBC/Arcadia, 2007). Dincolo de această temă centrală a artei sale, începută în 1994 şi desfăşurată de-a lungul a peste 20 de ani, Dutesco a dedicat un alt proiect major "Coloanei fără sfârşit" a lui Brâncuşi – componentă a ansamblului sculptural de la Târgu Jiu (1938). În data de 6 iulie 2005, artistul a fotografiat încontinuu, timp de 24 de ore, monumentala coloană, văzută în diverse ipostaze, adesea în raccourci-uri foarte puternice, care îi accentuează volumetria geometrică. Rezultatul acestei experienţe personale unice, un adevărat “performance”, este o serie de 250 de fotografii alb-negru, dintre care cele monumentale sus-menţionate vor fi pe simezele expoziţiei de la ONU. Mai multe informaţii: www.dutescoart.com  
 
Va urma un recital de muzică clasică, susţinut de violoncelista şi soprana Ariana Arcu, acompaniată live la pian de artista Yayoi Ikawa.  
 
Ariana Arcu (n. 1976, Cluj-Napoca) a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani, în oraşul natal. A absolvit Conservatorul “George Enescu”, din Bucureşti, după care a obţinut o diplomă de master şi una de doctor la University of Alabama, din Huntsville, SUA. Printre profesorii săi s-au numărat Marin Cazacu, Carlton McCreery, Radu Aldulescu, Roland Pidoux.  
 
Ariana Arcu a susţinut recitaluri în România, America de Nord şi de Sud, şi a concertat de câteva ori, ca solistă, cu orchestre precum cea a Conservatorului Bucureşti, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama şi The Shoals Symphony Orchestra.  
 
A obţinut mai multe premii la competiţii naţionale de violoncel, între care: Premiul I, la Constanţa (1994), Premiul II, la Timişoara (1993) şi la Ploieşti (1992). De asemenea, este câştigătoare a “Elizabeth Hamner” fellowship, în 2009. În 2000, a fost invitată ca "guest-recording artist" pentru albumul "Acoustica" al legendarei trupe de rock Scorpions, cu care a concertat în Coreea de Sud, Singapore, Thailanda, India şi de-a lungul Europei.  
 
În prezent, deţine funcţia de "assistant principal cello" în cadrul Huntsville Symphony Orchestra, şi este membră a Facultăţii de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, şi de la Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde Arrhythmia, alături de membri ai Alabama Symphony; cvartetul a colaborat cu câştigătorul premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena, cu a înregistrat albumul "The Five Senses", în 2014, şi a avut mai multe concerte în Europa şi SUA.  
 
Ariana Arcu şi-a început de curând şi o carieră de soprană, dând astfel curs pasiunii sale dintotdeauna pentru operă. În 2015, a debutat în producţia Ars Nova a "Nunţii lui Figaro", de Mozart, în rolul Cherubino, după care, în 2017, a primit rolul Mimi din "La Bohème", de Puccini. Artista continuă colaborarea cu profesoara sa, dr. Ginger Beazley.  
 
Artista va interpreta următorul repertoriu:  
Francis Poulenc - "Les Chemins de L'Amour" (5 min.) - voce şi pian;  
J.S. Bach - Suite no. 3 in C Major (Prelude, Sarabande, Gigue) (10 min.) - violoncel solo;  
Giacomo Puccini - La Bohème : ariile "Mi Chiamano Mimi" (5 min.) şi "Donde Lieta" (4 min.) - voce şi pian.  
 
Prin acest repertoriu, artista va omagia compozitorii francezi sau inspiraţi de muzica franceză, cultura franceză şi francofonia: F. Poulenc a fost un compozitor francez; suita, ca gen muzical, îşi are originea în cultura franceză, iar marele Bach a scris şase suite pentru violoncel solo; "La Bohème" este una dintre cele mai celebre opere, libretul e bazat pe un roman al scriitorului francez Henri Murger, iar acţiunea se petrece la Paris.  
 
Cele două momente artistice vor fi incluse în cadrul unei ceremonii mai ample, conform următoarei desfăşurări:  
 
- Intervenţii (exclusiv în limba franceză): şeful Reprezentanţei Permanente a OIF la ONU, doamna Patricia Herdt; ambasadorul Madagascarului la ONU (în calitate de Preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni la ONU), domnul Monsieur Zina Adrianarivelo-Razafy; Reprezentantul Permanent Adjunct al României la ONU, doamna Elisabeta David – vernisarea expoziţiei dedicate lui Brâncuşi; ambasadorul Haiti la ONU, domnul Denis Regis şi adjunctul Secretarului General al ONU, doamna Amina Mohammed;  
 
- Decernarea premiilor Francofoniei pentru activitate deosebită în cursul anului 2016 la New York;  
- Concert de muzică clasică cu soprana si violoncelista Ariana Arcu (România)  
- Receptie protocolară, cu preparate culinare şi băuturi tradiţionale, oferite de diverse ţări francofone, între care şi România.  
 
Evenimentul, de înaltă ţinută diplomatică şi culturală, se va adresa prioritar mediului diplomatic francofon de la New York - ambasadori şi diplomaţi ai misiunilor permanente acreditate pe lângă ONU, înalţi funcţionari ai ONU, reprezentanţi ai Consulatelor Generale şi Institutelor Culturale ale statelor francofone la New York -, precum şi profesorilor de la universităţile cu departament de limbă franceză şi liceele franceze din oraş.  
 
Referinţă Bibliografică:
Institutul Cultural Român - New York - LA SOIRÉE DE LA FRANCOPHONIE / I C R New York : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2280, Anul VII, 29 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 I C R New York : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de I C R New York
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!