CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Umbre îndrăgostite sau o incursiune în noaptea fără lună, fără stele
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre romanul “Umbra din noapte” de Helene Pflitsch  
  
Pronunţându-se, prin cărţile sale publicate până acum, asupra modului în care oamenii trăiesc, gândesc, iubesc, Helene Pflitsch dovedeşte că are atât capacitatea de a observa şi de a înţelege, cât şi pe aceea de a lega şi de a dezlega, cu mare artă, firele şi secretele acţiunii, că este un martor inteligent, sensibil la tot ce înseamnă viaţă.  
  
Despre ce anume scrie Helene Pflitsch? E simplu de răspuns după ce i-ai citit cărţile: despre oameni, locuri, întâmplări şi poveştile lor. De fapt, prin fiecare personaj se scrie pe ea însăşi, cu răbdare şi migală, cu talent şi dăruire.  
  
Autoarea este un fin observator, aducând în prim plan detalii despre o lume eterogenă ce-şi consumă existenţa într-o societate palidă, cu idealuri puţine.  
  
Amestec de realitate şi ficţiune, noul volum tipărit la editura “Vital Prevent Edit” din Craiova, mi-a atras atenţia din două motive: titlul (“Umbra din noapte”) şi scurta descriere de pe spatele cărţii, ce prezintă un dialog interesant a unui om cu sine, într-o clipă de maximă deschidere sufletească, îndrăgostit de o umbră. “Cel din oglindă avea dreptate. Toate fibrele fiinţei mele erau impregnate de mirosul cărnii ei. În urechi îmi suna vocea ei, inima îmi bătea într-un ritm ce nu îl cunoşteam. Şi gândurile… gândurile mele o luaseră razna, neputându-le controla şi deasupra cărora se ridicau mulţimi de dorinţe; să o am din nou în braţe, să muşc din ea ca dintr-un măr roşu după ore de sete şi de foame…”  
  
O poveste de dragoste dintre un bărbat şi o femeie. O poveste obişnuită, aş spune, ca toate poveştile, însă orizontul de aşteptare a fost complet depăşit de ceea ce aveam să descopăr citind cartea.  
  
Umbra, motivul umbrei, este abordat şi dezvoltat într-o atractivă carte cu implicaţii psihologice, cu inserţii în actualitate. Simbolistic vorbind, umbra este, pe de o parte “ceea ce se opune luminii”, iar pe de altă parte, “însăşi imaginea lucrurilor trecătoare, ireale şi schimbătoare.” (cf. Jean Chevalier, Alain Gheerbrant - Dicţionar de simbolisme, vol. 3, ed. Artemis, Bucureşti, 1995)  
  
Helene Pflitsch optează pentru o umbră “dintr-o noapte fără lună şi stele”, - enunţul devenind lait motivul cărţii, - care apare şi dispare, mai mult sau mai puţin întâmplător, tocmai în momentele de derută sau de cădere ale eroului principal. Victor, un bărbat tânăr, inteligent, sensibil şi dezinvolt ce vrea să-şi trăiască viaţa liber de orice constrângeri, trece printr-o sumedenie de experienţe provocate uneori de el însuşi, alteori de hazard. Căzut într-o stare de “lasă-mă să te las”, abandonându-se în “fie ce-o fi”, este “ajutat” de Nicu, bunul său prieten, să iasă din letargia provocată de situaţiile neplăcute din viaţa sa. (o căsătorie în grabă, un divorţ zgomotos şi alte circumstanţe)  
  
Întâmplător sau nu, la o petrecere de prieteni, cunoaşte o… umbră, o femeie care îi tulbură existenţa. Anna îi invadează gândurile, sufletul nu numai prin frumuseţe, ci şi prin complexitatea, profunzimea trăirilor.  
  
Încet şi elegant, Helene Pflitsch, transferă toate obligaţiile autorului către Victor, nepărăsindu-l însă total, care, ca un perspicace detectiv, dar şi discret psiholog, o va transforma pe Anna, cu trecutul şi prezentul ei, în eroina centrală a cărţii.  
  
Cei doi, fără însă a recunoaşte, se îndrăgostesc unul de celălalt, făcând din iubirea lor, nu un spectacol, ci o taină, un crez sfânt de care să nu te desparţi niciodată. Dar cum viaţa e plină de surprize, ei nu vor forma un cuplu, aşa cum ne-am aştepta sau am dori, ci vor trăi, furaţi de iureşul vieţii, departe unul de celălalt, dar cu un dor imens de întregire, de refacere a androginului.  
  
Autoarea, ne poartă ca un bun ghid al locului ce cunoaşte fiecare traseu, fiecare cătun, fiecare… umbră prin locuri şi spaţii feerice, prezentându-ne o galerie de oameni frumoşi la chip şi suflet, de ieri şi de azi, evidenţiind de fapt nostalgia proprie pentru ceva ce iubeşte, încă, enorm. Nu puţine sunt paginile cu detaliile oferite în descrieri bine documentate, dar şi de o rară şi spectaculoasă frumueseţe.  
  
Nu m-am înșelat! Dimineața aceea, în timp ce soarele se înalța încetișor pe cerul fără de nori, mi-a oferit cele mai splendide culori posibile. Și când el, stăpânul zilei, ajunsese deja sus și lumina devenise mai agresivă, umplusem deja memoria cardului cu sute de fotografii și aveam un plan. Trebuia să urc pe Toaca! Eram acolo sus de ceva vreme neputându-mă sătura de peisajul ce îl vedeam. Deasupra mea cerul era așa senin și aproape încât, trebuia doar să întind mâna ca să îi bat la poartă. Doamne, dacă ceva mă putea face împlinit, în acele momente, Ceahlăul își îndeplinea misiunea cu prisosință!” (pag. 216)  
  
Aceste pagini descriptive alternează cu altele şi mai surprinzătoare, în care personajele îşi trăiesc, retrăiesc tainele copilăriei, neliniştile tinereţii, frământările maturităţii.  
  
Helene Pflitsch a ştiut ce să selecteze din biografia ei sau ce anume să inventeze ca să provoace cititorului o emoţie estetică.  
  
Ea, autoarea, a intuit că literatura nu este o relaţie între autor şi text, ci una între text şi cititor.  
  
Mariana Rogoz Stratulat,31 mai 2016  
  
Helene Pflitsch, Umbra din noapte, Craiova, Ed. Vital Prevent Edit, 2016, 488 pagini.  
Lansare de carte, Turda, 16 iunie ora 17  
https://www.youtube.com/watch?v=p23jceuFLqY  
  
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
Umbre îndrăgostite sau o incursiune în noaptea fără lună, fără stele / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1978, Anul VI, 31 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!