CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Mihai Cotea - Meteorologul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vestea că Mihai Cotea tocmai avea în mâini prima lui carte de autor m-a bucurat în aceeași măsură în care l-a bucurat și pe el. Asta pentru că îl întâlnisem cu ceva timp în urmă pe siturile literare pe care activam și mă impresionase plăcut atât cu scrisul cât și cu felul comportamentului său. Mai mult, citisem câteva capitole, postate, zicea el, pentru a verifica scrisul sau impactul subiectului asupra cititorului și m-au prins în vraja lor. Coincidența a făcut să fiu în România imediat după anunțul primit și să pot intra rapid în posesia cărții. O bucurie!  
Și... iată-mă în avionul care mă aducea de Acasă (România) acasă (Germania) cu cartea lui Mihai Cotea în mână, așteptând decolarea avionului, nerăbdătoare de a începe cititul. Era la o săptămână după catastrofă aviatică din Franța și vrând, nevrând, chiar cei mai curajoși dintre călători aveau o mică greutate în stomac. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, pilotul ne anunța vreme nefavorabilă deasupra Germaniei și ne sfătuia să ne păstrăm pe parcursul călătoriei centurile de siguranță.  
Ocupasem un loc lângă o doamnă ce tremura vizibil din cauza fricii și care imediat după ce pilotul și-a încetat alocuțiunea, cu ochii pe cartea ce o aveam în mână, mi-a șoptit.  
- Da știu că v-ați ales de citit ceva pe măsură.  
Remarca ei m-a făcut să zăbovesc mai mult asupra copertei. O copertă lucitoare, neagră, pe care, parcă, norii plumburii se îngrămădesc să o ocupe în întregime. Două siluete, abia vizibile, un bărbat și o femeie ținându-se de mână se îndreptă hotărâți spre ei, iar misterul care îi învăluie te ademenește să îți dorești să le afli povestea cât mai repede. Mi-am acordat însă răgazul să parcurg datele ce întregesc identificarea cărții: Mihai Cotea, Vremea Tornadei, editura Singur, 2015.  
Mottoul cărții, un citat de C.G.Jung „Când o situație din interiorul tău nu este conștientizată, apare în afara ta sub formă de destin.” împreună cu pagina de început al primului capitol intitulat la fel de sugestiv „Apariția” m-a făcut să cred că, între coperțile ce au creat un plus de disconfort vecinii mele de călătorie, se ascunde un episod din viața autorului.  
„Când ești mic, nimeni nu te ia în serios. Degeaba tot încerc să vorbesc cu ai mei despre problemele mele, când ei nu mă cred nici măcar când le zic o întâmplare adevărată... Dar buni nu m-a crezut nici când aproape plângeam... Când îl aveam pe bunicu’, el mă credea. Of!...”  
Începând cu această mărturisire, fac cunoștință cu micul personaj, Toni, un copil de doisprezece ani, crescut în casa bunicii dintr-un cartier mărginaș al orașului, o femeie ce se întreține din mica pensie pe care o mai rotunjește îngrijind din când în când fetița vecinilor.  
Cu părinți la mii de kilometrii depărtare, Toni se simte mai orfan decât unul adevărat, rarele și scurtele convorbiri telefonice nefăcând altceva decât să îl bulverseze mai tare și să îl transforme într-un copil „altfel” decât cei de vârsta lui. Neavând la cine să se plângă și nici cine să îl protejeze, maturizat înainte de vreme, Toni ridică în jurul său un zid în spatele căruia își ascunde nevoia ocrotirii și dragostei părintești. Zidul este clădit din speranțe. Speranțe că într-o zi așteptările se vor concretiza în calculatorul mult visat ce l-ar face independent chiar și de unică lui prietenă Simina.  
Personajul Toni apare atât de bine conturat, trăirile copilului sunt cu atâta acuratețe descrise încât nu mă pot detașa cu ușurință de prima senzație și continui să cred în povestea copilului Mihai Cotea, o poveste emoționantă, care nu te poate lăsa indiferent, mai ales că este comună cu a sutelor de copii din jurul tău asupra cărora dintr-un motiv sau altul nu ai timp să te apleci.  
Urmez firul poveștii și descopăr încet, încet celelalte personaje.  
Dorina, femeia de afaceri, proprietara unei firme imobiliare, veșnic în goană după banii care să îi alunge teama de sărăcie și cu care să își cumpere locul pe o scară socială considerată superioară, se dezumanizează, refuzând în numele unor principii „liberale” să fie mamă și soție adevărată.  
Horațiu, bărbatul naiv dispus să facă jocurile altora pentru o funcție care să îl așeze pe scara socială râvnită de soție și să-i asigure veniturile cu care să satisfacă plăcerile unicului lui copil, realizează într-un final că întreaga lui luptă nu a făcut altceva decât să îl îndepărteze de valorile cele mai de preț, fiica și soția, și să îl transforme într-o țap ispășitor al fărdelegile altora. Rămas fără un punct de sprijin nu își găsește puterea să înfrunte tornada ce-l învăluise și se sinucide.  
Mirabela, mama lui Toni, intrată în diferite încurcături financiare, găsește scăparea în haina emigrantului, care însă nu îi rezolvă problemele ci doar o îndepărtează fizic de ele, lăsându-i deasupra capului sabia care mai devreme sau mai târziu va cădea fără să țină seama de cei pe care îi rănește, în special copilul și apoi mama bătrână, rămasă să își trăiască bătrânețele cu aceleaşi griji pe care le-a avut întreaga viață la care se adaugă creșterea nepotului.  
Larisa, chiar dacă este trecută de anii majoratului nu se deosebește sufletește de micul Toni. Deși crește alături de mama și de tata, dragostea părintească se rezumă la asigurarea nevoilor financiare, singura valoare ce îi este transmisă fiind importanța banului, care atunci când îl ai nu prea contează cum este câștigat.  
Toate aceste personaje, ce întregesc două povești care se intersectează la un moment dat, sunt realizate cu atâta precizie și meticulozitate încât sunt nevoită să mă rup de senzația avută și să afirm cu toată sinceritatea că Mihai Cotea se transpune cu aceași ușurință, rând pe rând, în pielea personajelor sale putând fi în aceeași măsură Toni sau Larisa, Dorina sau Mirabela, Horațiu sau bunica, sau de ce nu, Andrei sau Lili, două personaje secundare, la fel de bine creionate, deconspirându-se ca un foarte bun psiholog și în același timp arătându-și talentul scriitoricesc.  
M-am oprit asupra personajelor pentru că fără conturarea lor atât de profundă, această carte nu s-ar deosebi de poveștile cu titluri de o șchioapă din ziarele de zi cu zi sau a celor arătate pe posturile TV „de la ora cinci.”  
Mihai Cotea nu se vrea însă reporterul în căutare de știri care ridică audiența. Nu îl interesează senzaționalul sinuciderii unui personaj care „avea de toate” și nici acțiunile băncilor de a-și recupera prejudiciile de la cei cărora le-a întins momeala promițându-le un viitor îmbelșugat. El pătrunde în spatele acestor povești, făcând o radiografie impresionantă a dezastrelor sufletești care cu siguranță își vor pune amprenta asupra societății viitoare.  
Mihai Cotea îşi asumă în această carte rolul unui iscusit meteorolog ce ne clăuzește pașii printre norii de plumb până în mijlocul furtunii, obligându-ne să smulgem de acolo ceea ce mai poate fi încă salvat, oprind Vremea tornadei.  
Cum? Extrem de subtil ne dezvăluie calea:  
„Se spune că adevărata putere e în mâinile mamelor. Aneta, Mirabela, Dorina, Vica, toate și-au pus, puternic, amprenta asupra copiilor lor, iar influența lor se găsește în fiecare adiere care a stârnit tornada.”  
Vremea Tornadei, autor Mihai Cotea. O carte citită printre nori și recitită în liniște, pe Pământ. O carte pe care o recomand cu căldură și speranță. Speranță că așa cum și-a găsit sponsori ce au ajutat la punerea ei pe hârtie și pe care țin și eu să îi amintesc aici - SC ARGEFARM SRL Arad, prin d-na Anca Popa și SC EUROSIM SRL Arad prin d-na Simona Milancovici - și să le mulțumesc în numele unui cititor care din întâmplare este și autor de cărți, își va găsi calea pe rafturile librăriilor, atâtea cât mai sunt ele în România, ajungând la câți mai mulți cititori și la acele persoane care o pot situa la locul ei potrivit care să îi recunoască tânărului autor Mihai Cotea talentul scriitoricesc. Un talent ce se simte în toate scrierile publicate până acum, fie pe siturile literare, fie în reviste de profil sau în cele două Antologii.  
Sincere felicitări Mihai Cotea și mult succes! Aștept cu nerăbdare o altă carte, convinsă că nu te vei dezminți.  
  
Helene Pflitsch  
Membru Liga Scriitorilor din România  
8.aprile 2015  
Wiehl, Germania  
  
MIHAI COTEA  
s-a născut la 11 februarie 1989, Sibiu, actualmente locuind la Baia Mare.  
Este licențiat în istorie și are un masterat în etnoturism  
Își începe activitatatea literară pe siturile literare.  
Publică frecvent texte de proză în reviste de specialitate, în special „Negru pe alb” și „Nomen Artis- Dincolo de tăcere”.  
Este unul din autorii care se regăsesc în antologiile apărute la editura Napoca Nova, Cluj-Napoca și anume „ Să ningă peste inimi bucurii”, 2014 și „ Simfonie-n verde crud”, 2015  
În cadrul concursului internațional de literatură „Porțile Nordului” organizat de Centrul de Excelență în promovarea creativității românești ”Porțile Nordului” Baia Mare și de Liga Scriitorilor Români și promovat de site-ul de cultură și literatură ”Republica artelor”(Cititor de proză), mai 2014, ocupă Locul III, Votul publicului pentru eseurile „Singurătate?” și „În bloc”.  
Debututează cu volumul de autor „Vremea tornadei” (roman) la editura Singur, Târgoviște, 2015.  
  
Referinţă Bibliografică:
Mihai Cotea - Meteorologul / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1560, Anul V, 09 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!