CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Heidi Simon         Ediţia nr. 2544 din 18 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Heidi S SIMON - O ZI SOLEMNĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă gândesc la ziua de ieri, sâmbătă 16 decembrie, zi pe cât de tristă, pe atât de surprinzătoare prin măreţia şi solemnitatea acelor ore lungi în care am învăţat cu adevărat Istoria. Atât eu, cât şi generaţia mea minţită şi păcălită, dar şi tinerii care încă nu s-au născut pe vremea noastră.  
 
Am aflat ieri ce Om de omenie profund, inteligent şi nobil - nu numai prin obârşie, ci şi caracter, - a fost M.S. Regele Mihai, rege care îşi iubea ţara şi neamul din toată inima, cu totul necondiţionat. Nu cerea niciodată nimic, în schimb nu a pregetat să-şi ofere serviciile ori de câte ori era nevoie de ele.  
 
Am urmărit cu atenţie sosirea celor mai importanţi reprezentanţi ai aristocraţiei europene aliniindu-se pe lângă familia Defunctului în toate momentele zilei, pentru a-şi exprima respectul şi profunda consideraţie, dar şi regretul pierderii unei rude valoroase, care a părăsit cu atâta demnitate această lume nedreaptă şi nerecunoscătoare.  
 
Dar cel mai tare m-a impresionat prezenţa pe străzi din zorii zilei şi până în bezna nopţii a zeci de mii de cetăţeni anonimi, fără titluri sau înalte poziţii sociale, care nu au părăsit trotuarele sau şoselele, ocupându-le într-un lanţ uman, de la Palatul Regal şi până la Curtea de Argeş. Atunci abia m-am lovit de şirul întrebărilor cu răspunsuri multiple.  
 
De ce, m-am întrebat? De ce tocmai acum? Sigur că înainte de toate dragostea sinceră se răsplăteşte tot cu dragoste. Dar asta nu e tot. Amărăciunea şi necazurile oamenilor care duc o viaţă grea, sunt copleşiţi de indiferenţă şi indolenţă din toate direcţiile, i-a ajutat să descopere de unde poate veni pentru ei salvarea. Dar momentul conştientizării venise prea târziu .Prezenţa în masă a populaţiei pe străzi indică profundul regret de a fi pierdut clipa potrivită a găsirii singurului „punct de sprijin” în Univers. Păcat... Păcat pentru Rege, care şi-a trăit viaţa departe de tot ce i-a fost drag; mare păcat şi pentru români, un popor nefericit care merita mult mai mult decât îi oferă viaţa în prezent.  
 
Şi ultimul cuvânt din inimă l-am rezervat şi pentru minunăţia acelui edificiu măreţ care este Mânăstirea Curtea de Argeş; opera arhitectului Manole adus special de către domnitorul Neagoe Basarab. Marele meşter Manole a ridicat mânăstirea în numai trei ani, realizând un briliant arhitectural cu deosebită măestrie şi sacrificii, precum povesteşte legenda nemuritoare ca şi opera.  
---------------------  
Hedi S. SIMON  
Tel-Aviv, israel  
17 decembrie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Heidi S SIMON - O ZI SOLEMNĂ / Heidi Simon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2544, Anul VII, 18 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Heidi Simon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Heidi Simon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!