CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Heidi S Simon         Ediţia nr. 2596 din 08 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

Hedi S. SIMON - LEONARD - PRINŢUL OPERETEI ROMÂNEŞTI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prietenul faimosului cântăreţ, Stelian Ionescu-Anghel, şi-a asumat responsabilitatea de a scrie adevărul adevărat despre cariera glorioasă şi viaţa strălucitoare, dar totodată tragică a neasemuitului tenor, în cartea întitulată „Astă-seară cântă Leonard”. Biografia romanţată a cântăreţului, cea mai bună şi autentică dintre toate încercările ulterioarea ale altor biografi, a fost scrisă cu dragoste, admiraţie şi caldă prietenie de către un om apropiat, care a cunoscut în amânunt tinereţea grea, lupta înverşunată a cântăreţului de a pătrunde în lumea artei şi, în sfârşit gloria desăvârşită cucerită de acesta numai datorită marelui talent şi a unei munci căreia i s-a dedicat în totalitate. Pe lângă viaţa lui Leonard, dar şi paralel cu aceasta, autorul cărţii ne introduce în istoria teatrului muzical românesc, cu toate greutăţile formării, consolidării şi recunoaşterii sale ca făcând parte integrantă din cultura naţională. Mai mult decât atât, alături de Leonard în drumul greu spre realizarea artistică, facem cunoştinţă cu mulţi alţi viitori artişti recunoscuţi ulterior în viaţa muzicală, care au cunoscut aceleaşi obstacole în permanenta zbatere pentru existenţă şi pentru glorie. Ni se vorbeşte în carte şi despre V. Maximilian, Niculescu -Buzău, G. Niculescu-Basu, Florica Cristoforeanu, Tony Bulandra, Gh. Storin, ca şi mulţi alţii pe care generaţia noastră nu s-a mai bucurat să-i admire. Dar ştim că toţi au fost alături de Leonard pionerii teatrului românesc de la începutul sec. XX.  
 
Leonard s-a născut la Galaţi ca unic fiu al mecanicului C. F. R.-ist Constantin Naia şi a frumoasei sale soţii Carolina, o vieneză bălaie pe care viaţa sau rătăcirile unei inimi înrăgostite a adus-o în acea periferie gălăţeană. Vocea ei drăgălaşă care umplea casa cu triluri desprinse din valsurile vieneze, ca şi iubirea neţărmuită faţă de bărbatul şi băieţelul ei, a fost de fapt moştenirea pe care Leonard a primit-o de la mama sa: dragostea pentru muzică. Căci mama l-a părăsit prea devreme din cauza unei cumplite boli de plămâni, iar copilul lăsat de capul lui, a preferat jocurile, de-a teatrul, împreună cu prietenul său Vladimir Maximilian în locul frecventării orelor la şcoală. Foarte devreme a luat calea teatrelor care treceau prin Moldova în turneele de iarnă, fiind fascinat de luminile scenei. În colectivul artiştilor plecaţi în turnee Leonard a cunoscut pe profesorul de canto Theodor Popescu, un cântăreţ cu succese la „Scalla” din Milano şi pe un profesor de vioară italian cu o îndelungată experienţă didactică. Amândoi au descoperit un talent înnăscut la tânărul Leonard, de care s-au ocupat cu toată seriozitatea. Şi elevul lor a depus eforturi mari studiind canto clasic, dar totodată urmărea şi viaţa artistică din capitală cu mare interes. Cu atât mai mult cu cât s-a reântălnit cu prietenul său din copilărie, V. Maximilian, deja student la Conservator. În ziua când directorul Nicu Poenaru, şi-a reorganizat trupa, el a angajat doi corişti: pe Leonard şi pe Niculescu-Basu – care au devenit prieteni nedespărţiţi pentru tot restul vieţii.  
 
Descrierea primelor turnee prin oraşele din Moldova este un amestec de umor tineresc cu o profundă tristeţe faţă de condiţiile greu de suportat , în care tinerii artişti au realizat spectacole în săli aproape goale, deoarece frigul iernilor geroase alunga spectatorii. Lipsind incasările, nu erau nici bani pentru salarii, iar artiştii nu puteau să-şi achite cazarea sau o singură masă pe zi. Numai optimismul lui Nicu Poenaru şi tinereţea robustă a actorilor au învins condiţiile vitrege ale acelor stagiuni nefericite, mai ales cea din anul 1904, când lipseau şi banii pentru biletele de călătorie spre Bucureşti.  
 
Cele relatate mai sus fiind doar un singur exemplu trist din viaţa oamenilor de artă ale acelor vremuri. Schimbarea în bine s-a produs pentru toţi abia după întoarcerea la Bucureşti datorită angajării trupei întregi de către compania „Constantin Grigoriu”, renumită deja în lumea artistică şi cu o stabilitate economică apreciabilă. Spectacolele se jucau la Teatrul Liric, iar vara la Grădina Oteteleşeanu. Repertoriul era mai vast, cuprinzând operete şi opere vieneze, pariziene şi italiene. Ca de pildă „Voevodul ţiganilor”, „Vânt de primăvară”, „Suzana”, sau opere ca: „Traviata” şi „Povestirile lui Hoffman”.  
 
Primul succes mare Leonard l-a obţinut inlocuind pe un coleg bolnav, tenorul Bărcărcăreanu. Publicul entuziasmat a descoperit un nou talent de mare valoare, iar acest moment a marcat începutul unei deosebite cariere artistice. De acum înainte Leonard era o stea şi în capitală, care emana farmec fizic, seducţia gestului, fascinaţia privirii , dar mai ales o voce inegalabilă. Cariera sa a fost fulgerătoare, devenise o stea urcând mereu pe calea ascendentă până la capătul unei vieţi pe cât de glorioasă, pe atât de dureros de scurtă. Tânărul cântăreţ a cuprins în repertoriul său o largă paletă de roluri, încluzând de pildă „Paiaţe” de Leoncavallo, „Povestirile lui Hoffman” de Offenbach, „Traviata” de Verdi şi încă multe alte roluri de tenor adorate de public, alături de partenere la fel de vestite ca Elena Theodorescu sau Florica Cristoforeanu. În ciuda numeroaselor roluri de operă interpretate excelent, Leonard a rămas în memoria colectivă pentru toate timpurile „Prinţul operetei româneşti”, şi cel mai iubit şi după cum s-a exprimat Tudor Muşatescu „cel mai glorios dintre trubadurii scenei româneşti”!  
------  
* Bibliografie : Stelian Ionescu Anghel, Editura Muzicală 1970  
------------------  
Heidi S. SIMON  
Tel-Aviv, israel  
30 ianuarie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Hedi S. SIMON - LEONARD - PRINŢUL OPERETEI ROMÂNEŞTI / Heidi S Simon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2596, Anul VIII, 08 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Heidi S Simon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Heidi S Simon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!