CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Ana Ipătescu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ana Ipătescu a fost o eroină a revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească. Ea s-a născut în anul 1805, în Bucureşti, iar tatăl său, Atanasie Ghiulerasa, era proprietarul unei cafenele. Acesta a divorţat de mama Anei şi s-a căsătorit cu altă femeie, Safta. Mama vitregă i-a făcut copilăria grea eroinei împiedicând-o să meargă la şcoală. Cu toate dificultăţile, Ana a reuşit să termine şcoala normală din Bucureşti. 
  
În anul 1828, Ana s-a căsătorit cu arendaşul Ivancea Dimitriu, de care divorţează după trei ani din cauza neînţelegerilor. În acelaşi an - 1831 - a murit şi tatăl său. Rămasă fără zestre, se luptă în procese pentru averea tatălui ei cu un fost slujitor al acestuia. 
  
Cel de-al doilea soţ, Nicolae Ipătescu este angajat la Departamentul Vistieriilor, tot arendaş şi cu care Ana se mărită pentru avere. 
  
În cadrul întâlnirilor societăţii secrete „Frăţia”, eroina îi cunoaşte pe câţiva dintre liderii care vor forma guvernul provizoriu după izbucnirea revoluţiei paşoptiste. 
  
Ceea ce îşi doresc revoluţionarii apare în Proclamaţia de la Islaz din 9 / 21 iunie 1848. Tot atunci se formează şi Guvernul provizoriu. Când revoluţionarii au sosit în Bucureşti, în data de 16 / 28 iunie 1848, Ana Ipătescu a fost în fruntea poporului. „Ea a aruncat cu coroane de flori în trăsurile membrilor guvernului”, după cum scria Ion Heliade Rădulescu. 
  
După trei zile, marea boierime, sprijinită de conducătorii miliţiei şi armatei, coloneii, I. Odobeasca şi I. Solomon, au încercat să înlăture noua putere. Membrii Guvernului provizoriu au fost arestaţi. 
  
În acest moment se face remarcată Ana Ipătescu. Pe 19 iunie 1848 ea a condus mulţimea adunată în faţa palatului domnesc şi a învins contralovitura pregătită de boierimea din Ţara Românească împotriva revoluţionarilor paşoptişti. Ana Ipătescu a fost glorificată de toate ziarele din epocă. Unii spun că eroina s-a implicat în salvarea revoluţiei, nu neaparat din spirit patriotic ci pentru că nutrea o iubire înfocată faţă de fruntaşul paşoptist Nicolae Golescu. 
  
Indiferent dacă a acţionat din dragoste pentru iubit sau faţă de ţară, faptele sale de eroism au rămas în istoria românilor. 
  
Vanesa Tiron 
  
Clasa a VII-a C 
  
Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” 
  
Referinţă Bibliografică:
Ana Ipătescu / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1459, Anul IV, 29 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!