CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

J.J.ROUSSEAU - precursor al sociologiei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acest gânditor illuminist francez dezvoltă ideea influenței negative a civilizației asupra omului, considerând că inițial, în timpurile străvechi, omenirea a cunoscut o ,,stare naturala” cand toți oameni erau liberi și egali.
Atunci omul era ,,bun de la natură”, tot așa cum el se și naște, dar societatea îl corupe. Inegalitatea socială apare odată cu propietatea privată, când apar statele, apoi despotismul unor conducători. Oamenii trec de la starea naturală” la cea ,,civilă”. Atunci se încheie un ,,contract social” între membrii societății care reglementează relațiile dintre indivizii sociali, dintre putere și restul societății.  
  
,,Contractul social” a fost un fapt istoric trecut, o ipoteză logică ce argumentează evoluția ideii de suveranitate a poporului. Societatea a luat naștere printr-o înțelegere între indivizi, dar și pentru a încheia un contract, o înțelegere între aceștia. Omul în stare naturală are mai multe drepturi decât cel social? Ce drepturi are Robinson în insula lui? Ce drepturi ar avea un individ singur, izolat într-o pustietate completă?  
  
DREPTUL EXISTĂ DOAR ÎN SOCIETATE, ARE CARACTER SOCIAL ȘI NU NATURAL.  
  
,,Omul s-a născut liber, dar trăiește în lanțuri pretutindeni”, ideea de libertate derivă din cea de contract social. Ideile-forță acționează asupra indivizilor cu mintea liberă de orice înlănțuire materială, opresiune, constrângere, și pot realiza libertatea. Dreptul celui mai tare duce la apariția suveranului. Voința liberă nu forța, reprezintă temelia statului, baza formării și menținerii lui. Statul a fost rezultatul voinței unor despoți dibaci, înfăptuirea inconștientă a spiritului de sociabilitate a omului.  
  
Libertatea individuală e limitată de libertatea celorlalți, cu care vine în conflict general. Statul are drepturi recunoscute de particulari în temeiul unui interes general, al unei voințe contractuale.  
  
Concluzii:  
  
Suveranitatea poporului girează interesele generale.

Azi suveranitatea este indirectă, prin reprezentanți aleși de popor care guvernează pe baza Constituției.  
  
ƒ˜ Ideile lui Rousseau au constituit baza ideologiei revoluției franceze.
 
  
Acest rezumat a constituit informația unei prezentări PPT în timpul anilor de studiu la Universitate ,,Andrei Saguna'' ,Facultatea de Psihosociologie, sub îndrumarea doamnei director a Crucii Roșii- Filiala Constanța, psiholog Carmen Lungu, asistent universitar  
  
 
Referinţă Bibliografică:
J.J.ROUSSEAU - precursor al sociologiei / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1421, Anul IV, 21 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!