CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Vlad Țepeș
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vlad Țepeș (1448, 1456-1462, 1476), născut în Sighișoara, este fiul lui Vlad Dracul și al unei nobile transilvănene, nepotul lui Mircea cel Bătrân. A devenit vestit prin severitate și pentru obișnuința sa de a-și trage inamicii în țeapă. Din cauza conflictelor, a fost caracterizat un principe cu metode de o cruzime demonică. Originea supranumelui pornește de la tatăl acestuia, care a intrat în Ordinul Dragonului -scopul fiind apărarea creștinismului și cruciada împotriva turcilor otomani-, mai târziu urmându-i calea. 
  
Scriitorul britanic Bram Stoker l-a ridicat pe voievodul român la înaltul succes ficțional, derivând de la caracteristicile de bază oferite de surse folclorice și izvoare istorice la vampirism și anumite legende europene. 
  
În ciuda negativismului care l-a promovat, a rămas un domn autoritar, pe plan intern ducând o politică antiboierească, protejând comerțul autohton și întărind armata. În politica externă a urmărit două obiective: lupta antiotomană și încheierea unor alianțe cu Ungaria creștină. 
  
La refuzul plății tributului către Imperiul Otoman (10 000 de galbeni) și încheierea unei alianțe cu regele Ungariei, Matei Corvin, turcii reacționează față de nesupunerea lui Vlad Țepeș. Astfel, sultanul Mohamed al II-lea, în fruntea unei armate, intră în Țara Românească. La 16/17 iunie 1462 are loc celebrul ,,Atac de noapte" de lângă Târgoviște, unde Vlad Țepeș obține o victorie importantă. Acesta nu poate valorifică victoria deoarece Matei Corvin nu îi trimite ajutoarele promise, ca urmare își pierde tronul, dar lupta sa împotriva turcilor oprește transformarea țării în pașalâc. În 1476, obține din nou tronul cu ajutorul lui Ștefan cel Mare, dar câteva luni mai târziu este ucis. 
  
O foarte bine cunoscută legendă spune că în timpul celei de-a doua domnii, fiind sigur de eficiența pedepselor crude, a pus lângă o fântână din centrul Târgoviștei (pe atunci capitala Țării Românești) o cupă mare de aur, cu care călătorii să-și potolească setea. Se spune că, de-a lungul domniei sale, cupa nu a dispărut; și mai mult, oamenii nu aveau curaj să o atingă. 
  
O altă poveste răspândită în mitologie este cea a punguței boierului. Se spune că într-o zi voievodul, dorind să testeze onestitatea unui boier, i-a sustras o pungă cu 100 de bani de aur. După o zi, boierul ar fi venit la Vlad, alarmat, că cineva i-a furat o pungă cu... 200 de bani de aur. Mânios, Vlad l-ar fi tras în țeapă pentru minciună și lăcomie. 
  
La fel de cunoscute sunt și legendele cu sentimentele respingătoare ale lui Vlad Țepeș față de bolnavi și cerșetori, pe care conform miturilor îi considera hoți care profită de mila oamenilor, precum și ,,Masacrul din ziua de Paște", în care se zvonește că 43 de oameni au fost trași în țeapă, iar alți 300 arși de vii, pentru că aceștia -brașoveni fiind- complotau pentru a-l alunga pe Vlad de la domnie. 
  
Un lucru mai puțin știut despre acesta este însuși mormântul. Corpul a fost decapitat, capul fiind trimis într-un vas cu miere la curtea sultanului Mohamed, care l-ar fi înfipt într-o țeapă că răzbunare pentru zecile de mii de turci uciși de valah în acest fel. Despre corpul său, în schimb, nu se știe ceva concret. O vreme s-a crezut că a fost îngropat la Mănăstirea Snagov, dar o altă ipoteză susține că ar fi îngropat la Comana. În locul cel din urmă s-au găsit rămășițele unui bărbat decapitat, despre care se crede că ar aparține domnitorului valah. 
  
Strugariu Anca, clasa a X a 
  
Referinţă Bibliografică:
Vlad Țepeș / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1399, Anul IV, 30 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!