CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Gheorghița Durlan         Ediţia nr. 1515 din 23 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

FLOAREA CĂRBUNE-” LEGENDE” sau BALSAMUL IUBIRII LUI DRAGOBETE prin ÎNTOARCEREA INOROGULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FLOAREA CĂRBUNE-” LEGENDE” sau BALSAMUL IUBIRII LUI DRAGOBETE prin ÎNTOARCEREA INOROGULUI  
 
Pe tot parcursul dezvoltării sale, orice popor își conturează o identitate culturală cu ajutorul miturilor și legendelor, care îl însoțesc.  
 
Legende calendaristice, cosmogonice, geografice, istorice, etc., culte sau populare, toate oferă o variantă estetizantă asupra realității. Nevoia de frumos, de suprarealitate, de proiectare în imaginar a dorințelor omului dintotdeauna, a dat naștere legendelor.  
 
Când n-a cunoscut esența unor lucruri, sau când și-a propus să dea o formă hiperbolizantă unui obiect, fenomen, etc., atunci a creat legenda.  
 
Legenda Anului și a celor 12 fii ai săi, Legenda Anotimpurilor, Legenda lui Dragobete, Legenda Mărțișorului, Legenda Ghiocelului, Legenda Inorogului sunt legende cărora doamna Floarea Cărbune, în cartea sa-”LEGENDE”, dedicată copiilor secolului al XXI-lea și nu numai lor, le-a conturat un fir narativ personal, impregnat cu frânturi de viață proprie, care conferă originalitate și inedit .  
 
Cuvântul ”mitologie”, venit din limba greacă, din fuzionarea cuvintelor”mythos”(”poveste” sau ”legendă”) și ”logos” (”cuvânt”) nu-și mai găsește locul în fondul principal lexical actual.  
 
Legendele (care se suprapun deseori cu miturile, diferența dintre ele fiind aceea că legendele au un sâmbure de adevăr, iar miturile sunt complet imaginare) rămân din ce în ce mai mult în ”baza de date” a trecutului…  
 
Mitul și legenda, din stadiul culturii primitive și până în epoca civilizației tehnice timpurii, până când mitologia ca sistem integral este absorbită și codificată de religie, au încercat, la modul global, să cunoască universul, să se constituie ca o filozofie care include demersul mistic.  
 
Mai are omul modern nevoie de legend, de mituri? Chiar dacă științific și-a explicat până în prezent tot ce s-a întrebat, preferă să dea și altfel de răspunsuri.  
 
Mitologiile naționale au caracteristici specifice, care reflectă concepția sau viziunea etnică despre relațiile vizibile și invizibile dintre om și univers, dar și fiecare individ, la rândul său, are o mitologie personală, în care îi place uneori să creadă…  
 
De sub învelișul unor cuvinte purtând vraja unei incantații străvechi, doamna Floarea Cărbune adună și alcătuiește pentru noi un univers magic, plin de credințe strămoșești ale zonei natale: satul Purani din Teleorman.  
 
Prin legendele culese în trecut de la bătrânii locului de copila Floarea Dumitrache, astăzi scriitoarea Floarea Cărbune, într-un mod cu totul original, intrăm în relație directă cu fantasticul și interpretarea inedită a universului, a lumii: Anul calendaristic și lunile(cei 12 fii ai săi), Anotimpurile cu frumusețile lor, Ghiocelul și taina apariției lui, Mărțișorul cu bucuria pură a primăverii și Dragobetele nostru- ”Zeul” dragostei la români.  
 
Apreciez intenția și reușita doamnei scriitoare de a face concurență prin ”Legenda lui Dragobete” Sfântului Valentin , care nu ne aparține , nu este în zestrea noastră folclorică, nu reprezintă comoara noastră străveche.  
 
Un Dragobete născut din ființa Dochiei (Daciei) și a spiritului muntelui , care s-a metamorfozat într-o plantă numită ”Năvalnic”, la fel de năvalnic precum furtuna dragostei, care strecoară în sufletele tinerilor fiorul primelor iubiri, este cu adevărat emanația ancestrală a epicului autohton.  
 
Animal fabulos, al cărui corn divin neutralizează acțiunile malefice și otrava, separă apele poluate și are misterioasa putere de a detecta ceea ce este impur, chiar și cea mai mică alterare a strălucirii diamantului, Inorogul reprezintă, în viziunea doamnei Floarea Cărbune nevoia omului de adevăr, justiție, bine și blândețe.  
 
Cu măiestrie artistică, prin imagini de virtuozitate descriptivă, doamna Floarea Cărbune , coboară pentru cititorii din prezent, din înaltul cerului, un Inorog fantastic, cu puteri magice, într-o lume în care el este din ce în ce mai necesar…  
 
Omenirea crede că Inorogul , ca făptură benefică, se va intoarce…  
 
Aceasta poate fi doar o metaforă a ceea ce oamenii caută astăzi : adevărul, puritatea și iubirea, care s-au pierdut în umbra tehnologiei.  
 
Pentru a găsi Inorogul, așa cum l-au găsit strămoșii noștri, trebuie să redescoperim Edenul inițial, să renuntăm la orgoliul de a stăpâni natura. Doar atunci îl vom găsi, la fel ca și pe celelalte făpturi extraordinare din noi, ce abia așteaptă eliberarea mult așteptată…  
 
Copii mai mari sau mai mici, cu toții avem nevoie de farmecul legendelor, de balsamul sufletesc al iubirii lui ”Dragobete” adus pe pământ prin ÎNTOARCEREA INOROGULUI”!  
 
Prof. Georgia Landur Vintilă (Gheorghița Durlan)  
 
Referinţă Bibliografică:
FLOAREA CĂRBUNE-” LEGENDE” sau BALSAMUL IUBIRII LUI DRAGOBETE prin ÎNTOARCEREA INOROGULUI / Gheorghița Durlan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1515, Anul V, 23 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghița Durlan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghița Durlan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!