CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Gheorghe Suhăianu         Ediţia nr. 2068 din 29 august 2016        Toate Articolele Autorului

Gheorghe SUHĂIANU - PĂREREA UNUI „INCOMOD”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DESPRE CARTEA POETEI VIRGINIA VINI POPESCU INTITULATĂ „ÎNTRE PORŢI DE UNIVERS”  
 
Despre cartea de poezii „ÎNTRE PORŢI DE UNIVERS” s-au scris mai multe păreri, adevărate ecouri, care reflectă gânduri frumoase prin porţile universale ale culturii, făcând legături fine între autor şi cititori spre împlinirea frumosului pentru care a fost creată opera. Printre acestea se numără şi articolul profesorului teleormanean Gheorghe Boja-scriitorul Gheorghe Suhăianu- apărut recent într-un ziar local, sub numele: „Debut editorial: ÎNTRE PORTI DE UNIVERS”. Pentru că nu am rămas indiferentă la părerea unui „incomod”, cum se autointitulează autorul articolului (în cartea sa „Pe urmele unui incomod”), vă redau mai jos cele scrise de matematicianul teleormănean, autor al multor culegeri de specialitate, monografii, memorii, jurnale, pagini epistolare şi provocări didactice. (Virginia V. Popescu)  
 
***  
 
DEBUT EDITORIAL - ÎNTRE PORŢI DE UNIVERS  
 
Cartea profesoarei de fizică Virginia Vini Popescu “ÎNTRE PORŢI DE UNIVERS” m-a surprins, căci puţini dintre specialiştii ştiinţelor reale îşi exprimă gândurile prin versuri.  
 
M-a uimit cum a reuşit să transpună realitatea, pătrunzând în universul gândirii şi al trăirilor cu încărcătură emoţională puternică.  
 
Cartea este o cronică în versuri, elaborată tematic, tratând teme legate de atom şi univers, dreptate socială şi iubire de neam, nefiind neglijată nici iubirea de cei dragi din familie (mama, nepoata, …).  
 
În poezia sa se simte un suflu al renaşterii patriotismului („Din Dunăre şi din Carpaţi”, „Să ne unim din nou la Alba!”, „De ziua României Sfinte”, „Să ne cinstim înaintaşii!” şi alte asemenea poezii).  
 
Prin versuri, profesoara Vini Popescu redă problemele cu care se confruntă românii nevoiţi să muncească în străinătate pentru un salariu mai bun: „La porţi străine ne bat fiii/ Şi umiliţi sunt fără drept/ Îşi lasă la vecini copiii/ Şi mai vorbesc cu ei pe net./ De grija vieţii-ntre străini/ Le uită glasul şi privirea/ Şi între ei se-aşează spini/ …”  
 
În poeziile sale, într-un ciclu spiral sunt amintiţi Mihai Viteazul, despre care spune: „Mă-nchin la candela aprinsă/ Te dau copiilor în dar/ Să fie harta lor întinsă/ Iar tu, înscris în calendar”, apoi Avram Iancu, Eminescu („Marea mea iubire”), Labiş („Tramvaiul lui Labiş”), George Enescu („ Iubire de muzician”).  
 
Dar, mai presus de toate autoarea a pus preţ pe „Particula Om” („Cu puteri nemăsurate”), menţionând în final că „Biruitoare e credinţa/ Biruitor e Dumnezeu!” („Joc în Univers).”  
-------------------------------  
Gheorghe SUHĂIANU  
Alexandria, Teleorman  
20 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe SUHĂIANU - PĂREREA UNUI „INCOMOD” / Gheorghe Suhăianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2068, Anul VI, 29 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Suhăianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Suhăianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!