CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

ROMANCIERUL GHEORGHE CHIRTOC A PLECAT!...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sufletu-mi, chircit de durere, a îngenuncheat în faţa implacabilului Destin, mut ca un sfinx, plângându-şi neputinţa în faţa sa, pentru că, astăzi, 14 iulie 2015, după lungi şi grele suferinţe, scriitorul Gheorghe Chirtoc a plecat Dincolo…  
 
Pe OMUL şi SCRIITORUL GHEORGHE CHIRTOC l-am admirat, l-am stimat şi l-am preţuit, pentru cine-a fost şi ce a scris. Am ţinut mult la dumnealui, fiind pentru mine un adevărat model, prin felul de a fi şi de a se comporta, pentru concepţiile sale de viaţă, dar cel mai mult, pentru dragostea sa faţă de locurile natale, faţă de oameni, faţă de neamul său, pentru respectul faţă de muncă şi seriozitatea sa în tot ceea ce făcea. Am admirat capacitatea sa la efort, pentru că scria în acelaşi timp la mai multe romane. Poate, din această cauză, cred că i-au rămas în memoria calculatorului câteva romane neterminate.  
 
Să ne mulţumim totuşi, cu cele cinci romane publicate şi unul rămas în manuscris, cu speranţa că şi acesta va vedea lumina tiparului.  
 
Ceea ce caracterizează romanele lui Gh. Chirtoc este IUBIREA. Acea iubire nedisimulată şi nedeclarată, dar simţită din toate filele operelor sale. Despre meleagurile natale spunea în „Jurnalul nescris al unui sat”: „Dealul are demnitatea şi măreţia codrilor lui, a izvoarelor limpezi, candelabrele pomilor înfloriţi şi plini de rod, larma, veselia şi nebunia bahică din perioada culesului de vii”. A iubit ca nimeni altul, caii, pe care i-a învăluit cu acea căldură izvorâtă din marele său suflet şi talent. I-a iubit pe ostaşii români şi le-a descris tragedia cu toate suferinţele îndurate pe front şi în prizonieratul din iadul siberian. Le-a revelat omenia şi comportamentul din situaţiile extreme în care erau purtaţi în război. A sondat în adâncurile sufletului românesc, în romanul „Mărturisirea”, dând la iveală caratele acestuia, chiar când este purtat în vârtejul păcatului. A fost un pătimaş al istoriei, căutând în negurile sale cauzele tragediei acestui neam românesc, pe care l-a iubit cu aceeaşi patimă.  
 
A fost un povestitor neîntrecut şi un maestru al scriiturii pe mai multe planuri spaţiale şi temporale, dar cu o curgere fluentă şi coerentă a naraţiunii. Prin folosirea cu măiestrie în dialogul personajelor, a limbajului adecvat şi specific locului şi timpului, a reuşit să dea culoare şi atmosferă de un pitoresc aparte, atât de plăcute lecturii. Dar şi prin descrierile şi comentariile sale, atât de condimentate şi mlădiate cu subtile şi insolite expresii stilistice, care dau parfum şi culoare poveştii, romancierul Gh. Chirtoc s-a dovedit unul dintre cei mai valoroşi romancieri ai literaturii române. Timpul va fi cel care va scoate la suprafaţă valoarea sa, răsplătind talentul, dar şi strădania sa, de a realiza aceste preţioase opere.  
 
Cu profund regret îi voi purta în suflet amintirea şi îi voi preţui mereu valoroasa operă.  
 
Dumnezeu să-l odihnească!  
 
Cei care doresc să-l însoțească pe ultimul drum pe prietenul nostru dr. Gheorghe Chirtoc, o vor putea face, începând cu ora 10, la Focșani, de la Capela bisericii Nașterea Maicii Domnului, vis-a-vis de Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia (imediat după giratoriul de pe Cuza Vodă), unde este depus corpul neînsuflețit al romancierului vrâncean.  
 
Năstase Marin, Galați  
 
Redactor-senior Armonii Culturale  
 
Referinţă Bibliografică:
ROMANCIERUL GHEORGHE CHIRTOC A PLECAT!... / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1657, Anul V, 15 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!