CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Libertate >  

Credincioșii de azi...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Credincioşii” au reuşit să transforme şi paştele acesta într-un circ.  
 
Ei au ţinut post în gura mare, au poposit în supermarket-uri şi au luat lumină cu tot atâta evlavie câtă folosește orice fumător când cer „un foc”.  
 
Hristos nu are nevoie de un manager de PR! Mă enervează să constat că nu numai iepuraşul şi cozonacii italieneşti, dar până şi banalul mop de spălat pe jos se descurcă mai bine de paşti... Pur şi simplu sărbătorile religioase nu mai au nici un Dumnezeu... De ani de zile se tot transformă în festivaluri de shopping, dar anul ăsta mi se pare că Hristos nici nu se mai vedea din spatele muntelui de cadouri, cu toată Golgota lui cu tot. Iisus şi-a făcut treaba. A îndurat, a murit, a înviat. Pentru ca noi să putem plimba cărucioare pline. Cu sentimentul înnălţător al datoriei împlinite. La o asemenea coadă, „credincioşii” supermarket-urilor au început să-şi dea ochii peste cap când o bătrânică a blocat rândul: nu putea să plătească tot ce luase. Şi nu luase mare brânză. Iar suma care-i lipsea? 10 mii. Adică un leu! Şi coada nu se mişca pentru că nimănui nu i-a trecut prin cap - în vinerea mare - să dea acest leu din portofelul lui. Creştini, nu glumă. Mă bate gândul să încep să-mi fac doar prieteni adevărați...  
 
Când marile locaşuri de cult cu parcări şi multe case de marcat s-au închis şi românii şi-au epuizat de pe carduri toată spiritualitatea de care sunt ei în stare, am aşteptat învierea în casă, cu o carte în mână. Da. Acea carte. Şi starea pe care mi-a dat-o lectura m-a scos din casă şi m-a urcat în maşină. Semn divin, radioul a găsit din prima un radio care transmitea slujba de înviere. Am ajuns repede la o biserică adevărată, aşa că n-am prins decât partea în care preotul mă sfătuia să mă rog, în ordine: pentru câţiva înalţi dregători ai BOR, nominalizaţi; pentru alţii mai mici, la toptan; pentru conducătorii ţării (nici aici nu s-au dat nume pentru că preotul a sesizat corect că e greu să spui cine sunt ei), etc... etc... până când, la finalul pomelnicului s-a pomenit şi ceva de poporul român. Când nimeni nu mai era atent...  
 
La colţul bisericii din lemn, dintr-o dubiţă, manelele urlau la maximum. Probabil că oamenii se bucurau de învierea Domnului. Şi dădeau un fel de bairam pentru asta. Fete mai bătrâne se văitau cât de greu e să posteşti în zilele noastre. „Costă mai mult decât să mănânci carne”. Fete tinere şi băieţi cu coşuri discutau la lumina unor candele roşii despre sex. Am luat şi eu o asemenea candelă. Dintr-un cort improvizat unde mai aveau şi tot felul de accesorii pentru maşină. Cu sau fără chipul lui Iisus.  
Oare, le tragem de la mască?  
Referinţă Bibliografică:
Credincioșii de azi... / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3776, Anul XI, 03 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!