CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Pioneza de azi, numai aici:
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“apoi... dacă n-om muri, o vom duce bine...”  
 
Acesta este un pamflet orice asemănare cu realitatea este o "pură întâmplare”!  
 
La sfârșitul secolului al nouăsprezecelea a aparut un cuvânt  
 
de origine germană, şi s-a răspândit apoi în toate limbile.  
 
Folosirea sa frecventă a făcut însă să i se şteargă semnificaţia metafizică originală, Kitschul exclude din câmpul său vizual tot ce-i esenţial inacceptabil în existenţa umană.  
 
Atunci când vorbeşte inima, obiecţia raţiunii este un act de necuviinţă. În împărăţia kitschului domneşte dictatura inimii.  
 
Cateva idei despre kitsch, să-l citez pe H. Broch:  
 
“Esenta kitschului este confunzia între etic și estetic, kitschul nu urmărește să creeze ‘bun’ ci ‘frumos’.”  
 
Prin kitsch eu înțeleg estetism de prima categorie, care lasă înduioșată o minte simplistă care vrea senzații imediate și nu intenționează nici de cum să parcurgă un itinerar până la sensul esteticului. Așa că pentru mine kitschul este obligatoriu impostor, îl definesc ca o acceptare a unor emoții induse prin manipulare, fără a decela prea mult în prealabil. Un fel de...fast-food al sentimentelor.  
 
Din păcate Kitshul este idealul politic al tuturor politicienilor, al tuturor mişcărilor politice.  
 
În concept kitschul la ideologii (politico-sociale), subliniază grotescul lor.  
 
Kitschul, aşa cum îl ştim noi, se aplică foarte bine și în domeniul artistic, apoi mai dificil la domeniile filosofic şi deloc la cele ştiinţifice.  
 
Ştiinţele exacte ori sunt adevărate ori nu sunt ştiinţe. Iar domeniile culturale care se apropie de ştiinţe se pretează tot mai puţin la a fi malaxate cu teorii estetice sau despre kitsch.  
 
Dincolo de confuzia valorilor, literaţii pot spune orice. Dar dacă analizăm psihologic artele – ca exerciţiu experimental, nu cred că putem vorbi despre kitsch ca despre un lucru deplorabil. Ci pur şi simplu ca despre un fenomen psihic. Fără conotaţii etice. Pe scara socială oricine poate fi privit ca un consumator de kitsch de către altul cu o cultură mai vastă.  
 
Referinţă Bibliografică:
Pioneza de azi, numai aici: / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3497, Anul X, 28 iulie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!