CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Tăcerea este o formă de comunicare imposibil de ignorat și foarte greu de decodificat - o arma redutabilă în razboiul domestic
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tăcerea este o formă de comunicare imposibil de ignorat și foarte greu de decodificat - o armă redutabilă în războiul domestic.  
 
Se pare că toți suntem predispuși la tăceri ostentative - oricât de mult ne-am dori să rezolvăm o problemă cu onestitate și apoi s-o dăm uitarii, partea mai puțin luminoasă a caracterului nostru iese uneori la iveală.  
 
O astfel de tăcere necesită o încăpățânare ieșită din comun și nu ne oferă vreun beneficiu.  
 
Este întotdeauna neatractivă și de cele mai multe ori, distructivă.  
 
Ingredientele unei atitudini de muțenie constituie unele dintre cele mai neplăcute trăsături ale rasei umane: caracter dificil, resentiment, încrâncenare și dorința de a pedepsi în loc de a ierta.  
 
Rețeta necesită mult timp "de coacere la foc mic", iar rezultatul este extrem de otrăvitor.  
 
Uneori se dovedește a fi o strategie eficientă, dar într-o maniera absolut perversă.  
 
Majoritatea celor care practică "muțenia ostentativă" au o experiența îndelungată care a început, în general, în primii ani de viață.  
 
Probabil că atunci au descoperit că prin tăcere îsi puteau controla părinții sau poate că aceștia le-au retras afecțiunea când i-au făcut obraznicii.  
 
Muțenia "voită" nu este sinonimă cu retragerea: retragerea este folositoare, pe când tăcerea este doar ostilă.  
 
Este o diferență clară între a tăcea ostentativ și a sta tăcut deoarece ești supărat.  
 
Persoanele care tac ostentativ trimit două mesaje simultan:  
 
că sunt supărate și că așteaptă ca partenerul să facă ceva pentru asta.  
 
Din nefericire, deși primul mesaj e clar, cel de-al doilea nu este.  
 
Din moment ce tăcerea în sine nu oferă o imagine clară despre ceea ce dorim pentru a fi consolați, partenerului nu-i rămâne altceva de făcut decât să încerce să ghicească cum să îndrepte lucrurile. Neprocedând conform așteptărilor noastre, se poate ajunge la stricarea unei relații.  
 
Când avem o legătură apropiată cu cineva care utilizează tăcerea ostentativă ca armă de luptă, suntem mereu "pe muchie de cuțit".  
 
În plus, acest comportament lipsit de considerație erodează până la urmă și cel mai trainic cuplu.  
 
Să ne gândim cât orgoliu dezvoltă cineva care așteaptă o scuză de la partener, ore, chiar zile în șir. Și dacă partenerul nu este dispus să ne facă pe plac, nu ne ramân decât două opțiuni: fie încetăm de bunăvoie, fie mergem înainte spre dezastrul final.  
 
Cuiva care tace ostentativ în mod obișnuit îi este foarte greu să-și păstreze comportamentul.  
 
Deoarece tăcerea partenerului este rezultatul inabilității sau temerii de a comunica, a-l încuraja să-ți spună direct ce simte și  
 
ce vrea, tu ești cel care oferă ramura de măslin, asta nu implică neapărat și asumarea vinovăției. Mai curând, este un mod de a recunoaște că partenerul suferă și se află într-o situație dificilă din care nu prea știe cum să iasă.  
 
Referinţă Bibliografică:
Tăcerea este o formă de comunicare imposibil de ignorat și foarte greu de decodificat - o arma redutabilă în razboiul domestic / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3359, Anul X, 12 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!