CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Scandaluri istorice,
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scandaluri istorice,  
 
Întâi și întâi să reparăm bordura.  
 
De la bordură ni se trage!  
 
Nu vorbesc singur, se cioplește la bordură.  
 
Până la vot, când putem întoarce pagina mai e vreme, apoi, și după mai vedem ce cioplim!  
 
Repet, nu vorbesc singur, cioplesc la bordură. Până la ora H( la vot ), când întoarcem pagina și atunci mai vedem ce cioplim...  
 
Presa de la noi, de la români jelește pierderea bunelor relații ale României cu palestinienii și iordanienii, în Europa explodează scandaluri istorice!  
 
Firesc, pentru mine era de așteptat ca Germania încet dar “necesar” pierde controlul nervilor și o ia rău pe arătură; întrebarea e ce consecințe vor avea ultimele evenimente petrecute, care se adaugă scepticismului în creștere la nivel european? Și cum ar putea arăta UE peste doar cîteva luni?  
 
Avem două evenimente uriașe, pe care nu le putem ignora!, bat la scor scandalul amorsat în UE de anunțul Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei noastre la Ierusalim. Ambele au legătură cu vizita făcută în Europa de către președintele Chinei, Xi Jinping. O vizită care aduce nu bețișoare chinezești și promisiuni cordiale, ci bani. Foarte-foarte mulți bani.  
 
Zilele trecute, Italia a semnat Iniţiativa Centura şi Drumul (ICD) a Chinei, un proiect de infrastructură uriaș, de zeci de miliarde de euro, la care au aderat deja state europene precum Croația, Ungaria, Polonia, Portugalia ori Grecia.  
 
Aproape imediat, Jinping merge în Franța, unde e primit cu onoruri maxime și semnează un fleac de contract de 30 de miliarde de euro, salvînd colosul Airbus de la faliment.  
 
E momentul în care nervii Germaniei cedează, cum spuneam, și începe criza de isterie. Angela Merkel și acoliții săi simt că pierd uniunea de sub control.  
 
Comisarul UE pentru buget, Günther Oettinger, iese la rampă, duminică și propune nici mai mult, nici mai puțin, decît ca blocul european să aibă dreptul de a respinge acorduri de infrastructură finanţate de chinezi, în cazul în care se consideră că acestea nu servesc intereselor comune ale UE, potrivit Deutsche Welle.  
 
”În Italia şi în alte ţări europene, infrastructura de importanţă strategică – precum reţele de energie, căi ferate pentru trenuri de mare viteză sau porturi – nu se mai află în mâinile europenilor, ci în mâinile chinezilor”, spune Oettinger, membru al partidului CDU al lui Merkel. Și tot el vorbește – culmea ironiei – despre periclitarea autonomiei și suveranității Europei.  
 
Desigur, secretizarea contractului dintre Germania și Gazprom, ca să nu știe nimeni prețul preferențial plătit pe metrul cub de gaze de către nemți nu reprezintă o amenințare la ”suveranitatea” Europei!..  
 
Oettinger dublează criticile tăiaose ale altui mare oficial german, ministrul german de Externe, Heiko Maas, legate de contractul italienilor cu chinezii.  
 
”Țările care consideră că pot face afaceri inteligente cu chinezii vor fi surprinse când se vor trezi că ajung să fie dependente”, a declarat Maas într-un interviu cu publicaţia germană Welt Am Sonntag, conform Epochtimes.  
 
Și, atenție, reacțiile lui Oettinger și Maas au venit înaintea mega-contractului semnat cu chinezii de alt colos european, Franța lui Macron.  
 
Nu e greu de imaginat ce stare se înregistrează la această oră la Berlin.  
 
Mai ales că Jinping nu a plecat încă din Europa. Iar la Paris se vorbește despre discuții ale lui Macron cu liderul chinez despre redefinirea ordinii mondiale; deja se intră în altă ligă, mai mare.  
 
Din cîte se pare, Germania e băgată în corzi.  
 
Britanicii sunt foarte aproape de a rămîne în PE cu cei 75 de europarlamentari ai lor, dat fiind că Brexitul băltește. PPE -implicit Merkel – se pregătește să piardă o droaie de europarlamentari în alegeri. Va crește imens, în schimb, numărul aleșilor provenind din partide eurosceptice. SUA presează de pe flancul vestic, Israelul dinspre cel sud-estic. Polonia și Ungaria înfruntă fățiș hegemonia germană, iar guvernul României se plasează tot mai clar în siajul americanilor. Italia și Franța intră și ele în ”echipa” adversă intereselor și planurilor germane.  
 
Referinţă Bibliografică:
Scandaluri istorice, / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3012, Anul IX, 31 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!