CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

Cuvântul “Biserica” nu este aplicat nicăieri în Noul Testament unei clădiri.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ortodoxia supraviețuiește ca Biserică a lui Hristos, nu ca instituție pur umană.  
 
Noul Testament foloseşte termenul de “Biserică” în două sensuri:  
mai întâi este vorba despre adunări locale din diferite localităţi sau provincii, ca acelea din Corint, Filipi, Galaxia, Efes, etc.  
  
apoi este cel de al doilea sens, acela de trup spiritual al lui Hristos. În acest sens se aminteşte despre Hristos că s-a dat pe Sine pentru Biserică, devenind Capul spiritual al ei.  
  
Cuvântul “Biserica” nu este aplicat nicăieri în Noul Testament unei clădiri.  
  
Biserica nu este formată din cărămizi, ci din pietre vii, duhovniceşti, adică din oameni predaţi în întregime Domnului.  
  
 
Bizantul a avut epoca lui de grație, când avea Universitate în Constantinopol, mai înaintea universităților din Occident, iar Împăratul Constantin al VIII-lea Porfirogenetul, scria lucrări enciclopedice.  
 
Bizantul nu a fost un stat teocratic!  
 
Carol cel Mare este cel dintâi împărat încoronat de un episcop, în cazul lui de papa, or în Bizant până atunci nu a fost nici un împărat care să fie încoronat de episcop.  
 
Creștinismul cunoaște forme diferite, pentru câte un tip sau altul de societate. Totusi, Ortodoxia își păstrează valorile ei din sclavagism, când apare în istorie, până în capitalism și comunism.  
 
Singura legătura comunitara a Ortodoxiei pe care o pot remarca în mod clar, este comuniunea cu strămoșii.  
 
Analiza premiselor culturii politice romaneşti, concluzia ar fi următoarea: una din cauzele majore care condiţionează morfologia comportamentelor economice si politice existente este etica ce stă la baza unei culturi politice în sens larg.  
 
Premisa fundamentală este aceea că orice formă de religiozitate posedă o etică implicită.  
 
Ce gândesc eu despre relațiile de tip “premodern”, “târguieli”, “trocuri”, “traseism și nu cooperare” ce au dominat în cultura politică contemporană!  
 
Raţionalitatea implicită ce provine din zona normală specifică structurii eticii, din spațiul ortodox, raportul individului față de normele etice este vag, lipsind corelaţia destinată a unei relații directe între viața practică, factuală unde fapte economice explicite au o semnificaţie morală și religioasă.  
 
În cultura de tip ortodox individul ştie că ceva mai important decât el îl premerge și-l îndrumă! Cultura ortodoxă este o cultură a comunităţii, unde există totdeauna o preeminență de autoritate a acesteia asupra individului.  
 
Ori “cultura democratică” aplicată de la “Evenimentele din Decembrie 1989” și în prezent este prin excelență şi în mod fundamental o cultură individualistă.  
 
Partidele politice sunt, în fond, grupuri politice, solidarizate de aceleaşi comportamente şi consolidate de identităţi de interese. În acest context este ușor de recunoscut prezența unei birocraţii politice și administrative, nepersonalizate și dependente doar de reguli de ei stabilite, general acceptate.  
 
Pe de alta parte emergenţa noilor instituţii “democratice” de după anii ’90 poartă invariabil amprenta cutumelor comuniste.  
 
În starea societăţii românești se pot identifica lipsuri ca: surse majore ale culturii sale politice, tradiţia culturală, dependentă de evoluţia târzie a unei societăţi de tip tradiţional, modernizarea instituțională, laicizarea instituţiilor statului și crearea unui mediu birocratic consolidat!  
 
În procesul de democratizare (dacă există și se vrea?) au apărut: ignorarea cauzelor ce stau la baza disfuncționalităților existente, greşita identificare a acestora și refuzul de a asuma și depăşi “erorile” aplicate...cu un potenţial de eşec extrem de ridicat.  
 
Referinţă Bibliografică:
Cuvântul “Biserica” nu este aplicat nicăieri în Noul Testament unei clădiri. / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3001, Anul IX, 20 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!