CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Mi-am făcut rezervări la ferestre, vine Moş Nicolae!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În noaptea de 5 decembrie, în acest an pică sâmbătă, Moş Nicolae vine la geamuri, el, Moşul vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri însă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători, să sperăm că sunt puţin la număr! Este un obicei vechi, nu numai la români de a face cadouri în această noapte de 5 Decembrie! Atenţie, spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arătă niciodată, aţi constatat? 
  
Ce aduce Moş Nicolae? 
  
La noi, de Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc, pe lângă dulciuri şi jucării, o legătură de nuieluşe frumos colorate, iar cei mai puţin cuminţi primesc o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsa. 
  
Sfântul Nicolae care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni şi pedepsindu-i pe cei răi. Deşi în creştinism s-au pierdut aceste poveşti, în conştiinţa oamenilor el a rămas prin existenţa personajului, asociat cu Sfântul Nicolae. 
  
În popor se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Moş Nicolae este bătrân şi are barbă albă, iar în această zi Moşul îşi scutură barba, deci trebuie să ningă. 
  
În această seară toţi devenim nişte copii care aşteptă cu drag şi nerăbdare să cotrobăie dimineaţă prin ghetele frumos lustruite de cu seara în căutarea cadoului mult dorit şi a momentului în care timpul parcă se opreşte o secundă şi apoi o ia razna întorcându-ne în vremea dimineţilor de sărbătoare ale copilăriei noastre. 
  
Un bulgăre de aur v-aş pune în pantofi, Moş Nicolae să vă facă inima bună, să vă iubiţi copiii toată viaţa. În speranţa că de la anul viitor viaţa noastră se va schimba în bine, tot ceea ce vă doriţi, daruri minunate, clipe de dragoste şi bucurie, sănătate! 
  
Ce aştept eu... sănătate am (cel puţin deocamdată), iubire am, prieteni am... deci clar: vreau ca şi voi, semenii mei iubiţi să fiţi fericiţi; şi dacă pentru mine nu se poate, atunci vreau să păstrez măcar ce am acum! 
  
Referinţă Bibliografică:
Mi-am făcut rezervări la ferestre, vine Moş Nicolae! / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1799, Anul V, 04 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!