CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

ADEVĂRURI EDIFICATOARE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Istorie-Filozofie-Creaţie-Evoluţie, numai aici:  
 
http://condorinzbor.wix.com/blitzstaredespirit  
 
ADEVĂRURI EDIFICATOARE  
 
Român, membru PNL, in 2015, despre Avram Iancu: "Un criminal, descreierat". Despre românii care-l apără pe Iancu: "Mari dobitoci.”  
 
MOTTO :  
 
Câtă iresponsabilitate, câtă scursură, cât mai sunt toleraţi duşmanii acestui popor român? Cer aplicarea legii, până la retragerea ceteteniei române străinului de istorie!  
 
Prof. G. Serbanescu - Brasov  
 
"Kossuth respinse cu dispreţ propunerile românilor. Iancu bătu zdravăn pe unguri. Aşa fură paralizate victoriile lui Bem. Austria nu a răsplătit cu nimic pe români."  
 
Când am citit „Marx despre români” ce însumează traducerea celor patru manuscrise autografe ale lui Karl Marx despre români, păstrate în Arhiva „Marx-Engels” a Institutului Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam –Olanda, am selectat acel citat expus sub motto-ul de mai sus !  
 
Aflăm că Marx, ultimul de la care ne-am fi aşteptat, a scris adevărul despre repetatele invadări, anexări şi jefuiri a principatelor române de către ruşi.  
 
Citind ceea ce s-a scris în acest volum ce a dispărut imediat din librării, nu-ţi vine să crezi că este scris de acelaşi Marx, părintele comunismului, la acea vreme eram îndoctrinaţi din şcolile primare până în facultăţi.  
 
Acelaşi Marx ce a scris despre capitalism şi dictatura proletară şi căruia românii îi purtau tabloul şi-i scandau numele la manifestările unde erau duşi cu arcanul.  
 
Avem confirmarea că pe Marx l-a interesat  
 
şi s-a informat despre români, despre soarta lor socială şi istorică.  
 
În scrierile sale despre noi, face dese referiri nu numai la articole citite din presă despre revoluţia românilor din 1848 – 1849 ci şi din:”Histoire politique et sociale des Principautes Danubiennes de Elias Regnault”apărută la Paris în 1855 într-un volum de cinci sute de pagini, pe care Marx l-a conspectat în manuscrisele sale.  
 
Tot în scrierile sale despre români Marx nu trece cu vederea nici agresiunea de dominare a ungurilor asupra românilor transilvăneni. “După legea ungară – până la 1848 – românii din Transilvania, asimilaţi cu grecii, evreii, slavii, armenii, ţiganii erau consideraţi, pe propriul lor pământ „naţiune tolerată”. Românii sunt opriţi să poarte haine şi pantaloni de postav, cizme, pălărie mai scumpă de un florin şi cămaşă de pânză fină. Ei erau numiţi „plebea vagaboandă”, deşi formau 2/3 din populaţie, în timp ce ungurii, saşii, secuii, grecii, armenii formau numai cealaltă treime.  
 
În paginile următoare, de la Marx citire,  
 
mai aflăm că: ”În Dieta din 1847 s-a manifestat cel mai injurios dispreţ faţă de slavi şi de români...  
 
...a topi toate naţionalităţile în naţionalitatea maghiară.”  
 
Un an mai târziu în aceiaşi dietă: Kossuth propune deschis ca limba maghiară să fie introdusă în şcolile primare ale slavilor şi românilor, să se înlăture orice altă limbă şi chiar preoţii să fie siliţi să slujească în ungureşte.  
 
La 14 Martie 1848, la propunerea lui Kossuth, trei sute de magnaţi unguri, îmbrăcaţi în tunică naţională şi cu sabie la sold au prezentat împăratului Ferdinand constituţia care, printre altele, decreta încorporarea Transilvaniei la Ungaria şi suveranul a aprobat-o!  
 
Astfel, Transilvania devine ţară ungurească în care singura limba admisă în municipalităţi era maghiara şi toţi cei ce au avere sunt unguri. Această constituţie este exemplul clasic al şovinismului unguresc dominant, fiind înafara spiritului şi ideilor de libertate şi democraţie ale revoluţiei europene de la 1848. Kossuth demonstrează acest lucru în 1848, când în dietă declara: “Ungaria nu-şi datoreşte existenţa decât nobilimii.” „Nobilul este maghiarul”. „Numai nobilul are să conducă naţiunea”.  
 
De râs, Lajos Kossuth era slovac, fiul unui plugar slovac sărac dar, ambiţios fiind, a reuşit să se căsătorească cu o fiica de magnat, iar alegerea acestui parvenit în dietă l-a costat pe alt magnat 100.000 de florini.  
 
Şi în timpul în care Kossuth proclamă dictatura nobililor maghiari şi în Transilvania,“Marx, exilat dintr-o ţară în alta, cocea în filozofia lui că lumea trebuie schimbată din temelii  
 
şi aceasta nu se poate decât prin revoluţie, revoluţia  
 
celor mulţi şi săraci, a proletariatului, împotriva celor avuţi,  
 
visa la dictatura mondială a proletariatului, aşa că a fost împotriva dictaturii nobililor unguri, a lui Lajos Kossuth.”Acesta a fost şi motivul pentru care a stigmatizat naţionalismul şovin al ungurilor şi a simpatizat cauza românilor ardeleni în frunte cu Avram Iancu şi moţii săi.  
 
Deci Marx a urmărit minuţios oamenii şi evenimentele din Transilvania din anii revoluţiei 1848-1849, a citit şi a scris documentat despre ele, în vreme ce românilor, după eliberarea României  
 
de către glorioasa armata roşie, le-a fost interzis aproape în întregime adevărul  
 
despre războiul civil al moţilor, iar ce se spunea era deformat, torsionat.  
 
Marx scrie despre victoriile generalului Bem asupra armatei austriece din Transilvania, despre intrarea armatei ruseşti în Transilvania la cererea generalului austriac Puchner, după ce, mai înainte, refuzase colaborarea cu legiunile lui Avram Iancu.  
 
“Avram Iancu se menţine în Munţi unde vine Dragoş cu propuneri de la Pesta să negocieze. În timp ce conferinţele sunt folosite ca o cursă, Iancu, Buteanu, Dobra sunt surprinşi de către maiorul Hatvany; primul reuşeşte să scape, Dobra fu masacrat pe loc, Buteanu în zilele următoare fu spânzurat. Trădare laşă. În câteva zile oamenii se adunară în jurul lui Iancu. Îl atacă din nou pe  
 
Hatvany şi-l bătu zdravăn.”  
 
Acestea sunt rândurile lui Marx, care nu s-au spus poporului român dar, care era obligat să ştie, pe de rost, învăţătura marxistă trunchiată şi deformată de interesele dictaturii de la Moscova. Atunci şi acum nu se învăţa/învaţă Marx despre români.  
 
Interzis.  
 
Bibliografie:  
 
Volumul Marx, despre români apărut în 1964 la Editura Academiei  
 
Române – Bucureşti.  
 
Traducerea celor patru manuscrise autografe ale lui Karl Marx despre români, păstrate în Arhiva Marx-Engels a Institutului Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam – Olanda.  
 
03/04/2015 Prof. Gheorghe Şerbănescu  
 
Membru de Onoare al Filialei  
 
Zonale Brad, a Soc. Cult. Patr.  
 
AVRAM IANCU din România.  
 
Referinţă Bibliografică:
ADEVĂRURI EDIFICATOARE / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1555, Anul V, 04 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!