CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

…MIE CINE-MI „REPEREAZĂ” ONOAREA?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Că… Leancăi, i-a „reperat”-o dom’ Mitică.)  
 
Recent am avut parte de o umilință – să-i zic „umilință socială” – contextualizată raportului dintre furnizorul de servicii (onor capitalistul) și clientul (cel care plătește facturile).  
 
Iată contextul. Încercând să schimb un bec, am produs un scurtcircuit. A sărit siguranța de la tabloul de intrare, iar încercarea mea de a o redresa n-a avut succes. Riscam să forțez sigiliul. Am sunat la Deranjamente-Energie, iar solicitarea a fost onorată în circa 5 ore. (N-am nimic de zis!)  
 
Dar ("dar" – conjuncție adversativă cu mare frecvență în limba română) meșterul electrician a venit însoțit de șefu' (nu știu de ce grad și de ce însoțit de el). Se plictisea probabil în birou și a ieșit în natură pentru o bună… digestie. Automobilul de serviciu, un SUV (japonez, probabil) cât un tanc, oprește la poarta umilului gospodar rămas fără curent electric, simbolul absolut al civilizației. Bossul din dreapta șoferului-electrician îmi aruncă, la sictir, o întrebare în chestiune, cu verbul predicativ la persoana a doua singular (ca să-și sublinieze superioritatea în raportul său cu clientul) după care dă ordin scurt subalternului să ia măsuri. Încerc să aflu ce s-a întâmplat, ca să previn o nouă poznă. Electricianul părea că nu-și permite să vorbească peste șef, iar pentru boss eu, clientul, nici nu existam. Îmi măsura de sus, de la înalțimea staturii de 1, 90m, ograda si insignifianta mea persoană de 1, 60 m, cu o aroganță ușor de remarcat și pentru guguștiucii care ne diversificau ambientul. Fiindcă tot a făcut deplasarea, îi raportez că stâlpul de la care sunt racordat s-a înclinat precum Turnul din Pisa și că mi-a smuls ancorele racordului de la consola de pe acoperiș, cu tot cu izolatoarele de ceramică, ceea ce ar putea produce un accident grav prin iminenta rupere a conductorilor. M-a scrutat cu același constant sictir, privindu-mă nu doar de la nivelul superior al trupului său pantagruelian (mai mult carne decât oase), ci mai degrabă de la poziția lui de ștab bine plătit. Apoi a aruncat o ocheadă și la stâlp, efort care l-a... lăsat rece. La consola de pe casă părea prea obositor să mai privească. Făcu apoi șoferului un scurt semn de plecare, lăsându-mă ca la dentist în urma bolidului boieresc.  
Nu-mi mai rămăsese altceva de făcut decât să-mi șoptesc în barbă: „Or fi oare mulți ca ăsta în țărișoara noastră încă (vai încă!) neașezată pe făgașul normalității? Că dacă-i numai ăsta (!) nu-i bai. Bine totuși că mi se aprind becurile și merge televizorul. Ba și computerul, ca să mă pot eu, iată, elibera de frustrare că mi-a fost lezată onoarea de cetățean civilizat, cu exercitiul la zi privind folosire verbelor la persoana a doua atunci când interlocutorul nu mi-i familiar.” Dar asta a contat mai puțin decât… că n-am putut afla la ce ușă să bat ca să scap de frica indusă de stâlpul cel ce și-a pierdut verticalitatea, trăgând după el, de cele doua hățuri, consola cea sub formă de cruce de pe acoperișul bătrânei mele case.  
 
Și totuși, mie cine-mi reperează onoarea? Știți cumva un „dom’ Mitică”?...  
 
Referinţă Bibliografică:
…MIE CINE-MI „REPEREAZĂ” ONOAREA? / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3863, Anul XI, 29 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!