CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

O RECONECTARE ÎNTÂMPLĂTOARE LA VIBRAȚIILE SPAȚIULUI SADOVENIAN CARE POARTĂ SEMNELE ÎNCEPUTULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recent, răscolindu-mi arhiva foto, am dat peste câteva fotografii de la târnosirea Bisericii "Sf. Arh. Mihail și Gavriil" din satul Verșeni (judetul Iași), unul dintre spațiile profund impregnate de duhul sadovenian. Iar asta nu putea să nu lase urme în conștiința mea de prețuitor al scrisului celui în slova căruia am văzut lumea de dincolo de limitata mea privire fizică.  
 
Vizavi de noul lăcaș de cult se află Bisericuța cea veche, în care a fost creștinat cel devenit marele nostru prozator, Balzac al nostru, cum l-a numit George Călinescu. Privesc în adâncime fotografiile, spre a descoperi măcar câteva din cele o mie de cuvinte pe care le poate naște o imagine, după înțelesul născocitorului butadei, un ilustrator de carte englez. Și iată, câteva cuvinte încep să curgă pe nerăsuflate.  
 
Mulțimea participantă la ceremonialul Sfințirii noii Biserici (vezi ilustrația conexă), constat, stând cu spatele la lăcașul cel vechi, săvârșea involuntar atunci - desigur, în conștiinta mea - o ofensă asupra celuilalt lăcaș de închinare, care avea deja, spre deosebire de cel nou, istorie.  
 
În naosul modestului lăcaș secular, în dreapta altarului, se află Cristelnița în care s-a săvârșit, în toamna târzie a anului 1880, botezul în rit ortodox asupra pruncului Mihail Ursachi, fiul Profirei, născut dintr-un... "accident năprasnic numit iubire" (apud Mihail Sadoveanu). În cazul copilului Profirei, s-a săvârșit atunci la Verșeni Sfânta Taină a Botezului, probabil, după un tipic de excepție, căci procesiunea avea rostul unei reparații. Avusese loc anterior o rătăcire de la strămoșeasca credință a neamului celei care a dat naștere pruncului, abatere indusă de avocatul Alexandru Sadoveanu, tatăl copilului, "un voltairian" în ale credinței, care, deși ortodox prin botez, a impus creștinarea fiului său în rit străin ortodoxiei, influențat de indiferență și de prietenia sa cu preotul catolic din Pașcani.  
 
În cimitirul aferent modestei Bisericuțe din Verșeni se află mormintele bunicilor prozatorului, Gheorghe și Anghelina Ursachi, părinții spirituali ai scriitorului. Acumulările lui Mihail Sadoveanu purtau, încă de prunc, marca spiritualității arhaice a Verșeniului, cu neamurile sale. Sporul său de cunoaștere în arealul verșenean a crescut mai ales după moartea mamei, când el avea abia doisprezece ani.  
 
Lângă mormintele bunicilor Ursachi se află și ale vecinilor lor din viață, cei cu numele Cicea, transfigurați de scriitor în personajele povestirilor sale. Le este vecin în cimitir Toader Cicea, cel ales de Gheorghe Ursachi ca naș de botez pentru nepotul său, Mihail, născut în împrejurările în care fata lui frumoasă și deșteaptă, dar neștiutoare de carte, îl slujea pe avocatul cu origini gorjene în gospodăria acestuia din Vatra Pașcani.  
 
Deși, oficial, locul nașterii copilului Mihail e înregistrat la Pașcani, prin sintagma „în casa mamei” (mama nu întrunea, la naștere, această condiție civilă în respectiva localitate), nu este exclusă ipoteza că nașterea copilului Profirei ar fi avut „istoricul” cel inserat în povestirea „Printre gene”. De altfel, scriitorul „strecoară” suficiente momente biografice, legat de copilăria sa la Verșeni, în unele dintre cărțile sale, subtilități care dezleagă (oare cât?) "misterul" relației inițiale a părinților celui ajuns mare scriitor. E de precizat totuși că a existat în relația lor, a genitorilor copilului cu viitor de excepție, un timp al împăcării, când "acceptările şi renunţările" s-au împlinit, când Profira îi naște primogenitului său încă doi frați (unul a murit de timpuriu, un copil despre care Sadoveanu afirma că, dacă ar fi trăit, acesta ar fi fost adevăratul geniu al familiei).  
 
Așadar, calitatea primară de creştin, după legea ortodoxă a neamului său de pe mamă, Sadoveanu o datoreză bunicilor din satul de lângă Hanu' Ancuței, creștini care nu au acceptat botezul catolic al nepotului întru ignorarea tradiţiei religioase a familiei şi l-au rebotezat în "legea cea dreaptă" la preotul Vasile Ciotică din Verşeni, în complicitate cu mama copilului, cu grijă să nu afle tatăl, un "nepăsător la cele religioase", cum îl ocăra pe ginerele său rotarul din Verşeni , sau… "un necredincios", cum recunoaşte chiar fiul său Mihail.  
 
Despre Bisericuța cea cu istorie, dar ignorată în fotografie, încă se mai pot găsi cuvinte. Poate nu chiar până la o mie. Spre exemplu, cum a ajuns lăcașul acesta de închinare, fără a fi urnit din loc, din perimetrul satului de răzeși Mitești, în corpul satului Verșeni, moșia domnitorului Mihail Sturza. Se impune însă a lăsa asta pentru altă dată.  
 
Gheorghe Pârlea  
 
Referinţă Bibliografică:
O RECONECTARE ÎNTÂMPLĂTOARE LA VIBRAȚIILE SPAȚIULUI SADOVENIAN CARE POARTĂ SEMNELE ÎNCEPUTULUI / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3551, Anul X, 20 septembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!