CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

O FULGURAȚIE DE GÂND DESPRE… AUTODIDACTUL MIHAIL SADOVEANU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Contextualizat apropiatei comemorări jubiliare a Scriitorului - 140 de ani de la naștere)  
 
***  
 
Într-un discurs dedicat maestrului, T. Vianu a numit sintetic bagajul livresc al lui M. Sadoveanu, condiția ajungerii „dispozițiilor” moștenite ale scriitorului la „a se dezvolta fericit până la înflorirea cea mai înaltă”: „(…) a învățat limbile clasice și moderne, istoria patriei și a citit toate cărțile de seamă din limba lui și din alte limbi străine(…)”  
 
Se știe că geniile au o mare putere de autoformare. Au fost oameni de seamă în diferite domenii (și încă mai sunt) care nu au trecut prin formele instituționalizate ale învățământului superior, sau – dacă le-au urmat – nu le-au finalizat (cazul Eminescu).  
 
Ca să rămânem la literatură, sunt dubii dacă marele Caragiale obținuse diploma de bacalaureat. Arghezi chiar că n-a avut-o. Despre Sadoveanu se știe că a abandonat Dreptul (alegerea tatălui său) încă din primul an de studiu.  
 
Un avocat orgolios, care încă nu știa ce poate scriitorul născut la Pașcani („locul unde nu s-a întâmplat nimic”), îi declara lui Al. Philippide că nu-l citește pe Sadoveanu fiindcă nu vrea să se coboare la nivelul unui absolvent de liceu.  
 
Oprindu-ne la marele prozator Mihail Sadoveanu, acesta a devenit membru corespondent al Academiei la 38 de ani. Iar peste trei ani, în 1921, membru activ al Academiei Române, alături de academicieni școliți în marile metropole universitare ale Occidentului.  
 
Iată cum explică această aparentă contradicție Alexandru Paleologu, poate unul dintre cei mai avizati comentatori ai operei prozatorului, alături de G. Călinescu și C. Ciopraga:  
 
„(…) părerea că Sadoveanu ar fi un intuitiv lipsit de cultură (…) este o aberaţie pe care nu o poate crede decât cine nu l-a citit cu destulă atenţie sau nu e destul de serios instruit el însuşi. Un mare scriitor fără o mare cultură nu a existat niciodată şi nu poate niciodată exista. Cultura, chiar erudiţia, fără de care opera de maturitate a lui Sadoveanu nici nu ar fi fost de conceput, este la el materie de viaţă şi meditaţie, modelatoare în plan uman, operantă în ordinea spiritului (…). În loc să fie simulată, cum vedem la unii (căci se vede), la Sadoveanu erudiţia e disimulată, încorporată formativ în actul de creaţie. Mare artist, scriitor de geniu a devenit Sadoveanu târziu, printr-un proces de transmutaţie interioară care l-a modificat fundamental. Abia după un sfert de secol de la debut, Sadoveanu a devenit cu adevărat Sadoveanu. Dacă nu vrem să admitem asta, nu înţelegem nimic din lecţia de şlefuire a pietrei săvârşită de Sadoveanu şi nu înţelegem sensul lungii sale căi către sine”. (Citatul e preluat de pe site-ul „România”, dintr-un text care prezintă și justifică un top al primilor zece scriitori români din toate timpurile.)  
 
Așadar, dincolo de studiile de bază, care au la capătul de sus liceul, Sadoveanu și-a fost propriul „profesor universitar” – și încă unul strălucit, în tandem cu alter-ego-ul ucenic de aceeași calitate. Și a ajuns astfel să fie comparat cu aproape toți scriitorii de vază ai lumii, tonul dându-l G. Călinescu, care l-a văzut ca pe un Balzac al nostru. Si tot avizatul Călinescu, ajungând la concluzia că „proza lui Sadoveanu atinge fondul cel mai adânc al specificității noastre, ca și poezia lui Eminescu.”  
 
Gheorghe Pârlea  
 
Referinţă Bibliografică:
O FULGURAȚIE DE GÂND DESPRE… AUTODIDACTUL MIHAIL SADOVEANU / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3530, Anul X, 30 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!