CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

SATUL VERȘENI, UN ALT UNIVERS LITERAR AL COPILĂRIEI (III)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu privire la bucuriile dăruite de petrecerile de iarnă (la Verşeni), "cu plugarii şi semănătorii simbolici şi cu animalele fantastice", Sadoveanu avea să constate că toate aceste obiceiuri străvechi "afirmă după mii de generaţii sufletul oamenilor dintru început". De asemeni, opunând lui moş Vasile de la Verşeni, unchiul său preferat, şi ciobanilor de la apa Moldovei cunoştiinţele sale de astronomie, elev fiind, va înţelege mai târziu că aceştia nu erau ignoranţi, ci "stăpânitorii unor adevăruri antice despre crugul lunii, cursul stelelor şi soarelui" . Înţelese că, pentru cunoaşterea orelor, "ei se călăuzeau de semne neîndoielnice şi veşnice" şi că civilizaţia arhaică a bătrânilor săi avea misterul ei "viu şi valabil", căci "prognosticurile" lor, "bazate pe zborul paserilor şi atitudinea animalelor (…), pe direcţia vîntului şi pe multe alte semne", se realizau. Aşadar, oamenii aceştia de unde se trăgea mama sa "interpretau viaţa în perfectă armonie cu cerul cu pămîntul şi cu natura înconjurătoare" , va concluziona scriitorul.

După moartea mamei, când Mihail avea doar paisprezece ani , în durerea deznădăjduită ce l-a cuprins, s-a întors la ai săi, cei din care descindea mama, sub impulsul unei chemări interioare irezistibile. "Dintr-o dată, bătrânii mi-au fost mai scumpi ca orice" , recunoaşte el. Acum, la Verşeni, se simţea dator să-i răscumpere mamei "viaţa ei distrusă şi pustiită prin dezrădăcinare". Justifica mai târziu această datorie de răscumpărător, punându-şi sie însuşi întrebarea: "Nu-mi dăduse ea oare privirea, auzul şi zâmbetul păstorilor din veac?" .

Trecând definitiv de partea rudelor de la Verşeni, Sadoveanu observa: "Sporul meu de cunoştiinţe şi reflecţii m-a dus dincolo de zona primejdioasă prin sterilitatea ei, unde se opresc definitiv semidocţii păturii noastre suprapuse" . Unul dintre aceşti semidocţi era chiar tatăl său, de care, acum, s-a detaşat explicit: "Am devenit aliatul celor de-o lege cu maica mea" .

Cei "de-o lege" cu maica sa erau cei care aveau să aibă o influenţă covârşitoare asupra scriitorului ce urma să devină. Şi aceasta pentru că, în înţelesul criticilor literari, "reevaluarea rădăcinilor, a descendenţei", care "capătă forma unei anamneze", avea să însemne o "autentică renaştere spirituală" pentru scriitorul în devenire .

În prima fază a copilăriei, venirea lui Mihai la Verşenii mamei a însemnat "o schimbare de decor mai mult sau mai puţin aşteptată, mai mult sau mai puţin remarcată" . Acum însă (dupa moartea mamei) bunicii din Verşeni "devin adevăraţii părinţi spirituali" ai gimnazistului de la Fălticeni şi mai apoi ai liceanului de la "Naţional" (Iași). Sadoveanu era redat "lumii Verşenilor" pentru totdeauna, iar această reîntoarcere "rămâne definitivă" pentru că era "înlesnită de o atmosferă literară dintre cele mai propice" .

Această revenire la "izvoarele strămoşilor neştiuţi" a decurs fără un efort special, "fără a avea nimic strident" . Totul se petrecu aidoma cu părul sălbatic, adus din pădure şi sădit în ograda bunicilor. Încet-încet, faptele petrecute la Verşeni de acum încolo, însumate şi celor dinainte, i s-au întipărit lui Mihai cu atâta forţă, încât au ajuns cu timpul "să condenseze un univers scriitoricesc pentru un întreg popor" .

La Verşenii bunicilor, afirma Sadoveanu la maturitate, în legătură cu o vacanţă de vară petrecută aici, nimeni nu îl tulbura: "Eram într-o domnie a mea (...) .Eram nepotul lui Gheorghe Ursachi; moşteneam deci toate drepturile pe care le aveau acei pământeni de la apa Moldovei. Cositorii din fâneţuri ori din oarze, prăşitorii târzii, gospodarii cu căruţele de pe drumeagurile ogoarelor mă petreceu cu ochii de departe ca pe un copil al satului". Avem aici o confirmare expresă a scriitorului, cu privire la considerarea sa de către localnici ca fiu al satului Verşeni şi la acceptarea de către el însuşi a acestui certificat.

Cu mare drag îşi aminteşte Sadoveanu de "căsuţa liniştită" a bunicilor , aflată lângă o prisacă, "cu-n şopru acoperit cu şovar", unde un bătrân cu " plete ca năgara" întocmea roţi pentru căruţe ţărăneşti. Aici, "cuibărit într-un ungher sub o tohoarcă miţoasă de berbec" se considera într-un "colţ fericit al lumii". Aştepta acolo în şopru să treacă furtuna, atunci când aceasta se întâmpla să fie, ca apoi să admire "în soare albinele roind", să asculte "în pacea satului" cum cântă o pupăză "aciuată" într-un nuc bătrân şi cum "bate" tesla bunicului "la colibă ritmul unei vieţi tihnite".

"Poezia acestor locuri", de care adolescentul Sadoveanu era înconjurat şi pe care o respira "în orice clipă", "se stratifica încet încet" în fiinţa sa "cu seminţele ei, aşteptându-şi timpul" .

Frumuseţea locurilor în care trăiau cei de la Verşeni a început să picure emoţie în sufletul lui Mihai încă de mic copil, din anii aceia îndepărtaţi, aflaţi "la hotarul întelegerii", când, mărturiseşte chiar el, "fiinţa mea era plină de sevă şi poezie" . Acest bob verşenean de univers, pe care scriitorul l-a scos în lumea cea mare, în "…universalitate, dîndu-i perenitate" , a început să-i facă inima să bată altfel, reflecta el mai târziu: "Recunoşteam în mine, după bătaia inimii, sensaţia fericită pe care am încercat-o totdeauna la malul acelei ape de munte cu numele Moldova şi în peisagiul ei aşa de carecteristic, pe prunduri şi în zăvoaie". (VA URMA)

Gheorghe Pârlea
 
  
NOTĂ: Extras din eseul "Mihail Sadoveanu, fiul țărăncii din Verșeni" , al cărui autor sunt, inclus în volumul cu același titlu, coord. dr. V. Șoimaru, Ed. „Balacron” Chișinău, 2015
Bibliografia va fi inserată după ultima postare.
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SATUL VERȘENI, UN ALT UNIVERS LITERAR AL COPILĂRIEI (III) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3231, Anul IX, 05 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!